Για δεύτερη χρονιά η κυβέρνηση θα καταστρέψει την ελαιοπαραγωγή

του Θανάση Πετράκου, Υπεύθυνου Αγροτικής Πολιτικής της ΛΑ.Ε.  και  π. Βουλευτή  Μεσσηνίας  

Ο παραλογισμός και ο δογματισμός της κυβέρνησης για την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών θα καταστρέψουν για δεύτερη συνεχή χρονιά το πρώτο εθνικό προϊόν, το ελαιόλαδο. Η κυβέρνηση προτιμά να καταστραφεί η ελαιοπαραγωγή και το 2017 από το να διαθέσει για την δακοκτονία επιπλέον τέσσερα εκατομμύρια σε όλη τη χώρα και πεντακόσιες τριάντα χιλιάδες στη Μεσσηνία. Η επιλογή αυτή όταν έχει προηγηθεί η καταστροφή του 2016 είναι πολιτικά εγκληματική. Η κυβέρνηση αντί να προτιμήσει να σωθεί η ελαιοπαραγωγή προτιμά να εφαρμόσει πιστά τις ρήτρες της τρόικα.

Ιδιαίτερα στη Μεσσηνία είναι αδύνατον να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας με την ίδια χαμηλή περσινή χρηματοδότηση (1.660.000 €). Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει επιπλέον ούτε το ελάχιστο ποσό των 530.000 € που ζήτησε η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας για να μπορέσει να γίνει στοιχειωδώς το πρόγραμμα της δακοκτονίας στη Μεσσηνία, όταν μάλιστα τη φετινή χρονιά εντάσσονται στο πρόγραμμα επιπλέον ένα εκατομμύριο (1.000.000) ελαιόδεντρα στη Μεσσηνία που δεν ήταν το 2016. Παρόμοιας έντασης είναι το πρόβλημα και στη Λακωνία και στην Αργολίδα, όπου με την ίδια χρηματοδότηση καλούνται οι Διευθύνσεις Γεωργίας να ψεκάσουν επιπλέον εννιακόσιες (900.000) και τριακόσιες χιλιάδες (300.000) αντίστοιχα ελαιόδεντρα.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά μείωσε τα κονδύλια αφού με τα ίδια χρήματα θα πρέπει να ψεκάσει φέτος 9.000.000 ελαιόδεντρα από 8.000.000 που ψέκασε πέρυσι και συνολικά η Πελοπόννησος επιπλέον 2.200.000 ελαιόδεντρα.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης είναι ακόμη πιο προκλητική για τη Μεσσηνία γιατί η Μεσσηνία ακόμη και την περσινή καταστροφική χρονιά είχε τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου της χώρας (35.000 τόνους) με δεύτερο το Ηράκλειο με 28.000 τόνους.

Είναι συνεπώς άκρως προκλητικό στη Μεσσηνία να δίνεται η ίδια χρηματοδότηση για τη δακοκτονία με νομό της Κρήτης που έχει παραγωγή το 1/3 της Μεσσηνίας (12.000 τόνους).

Η κυβέρνηση έστω και εκ των υστέρων επιβάλλεται να ενισχύσει το πρόγραμμα της δακοκτονίας με την ελάχιστη συμπληρωματική πίστωση που απαιτείται για να μπορέσει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και η οποία είναι 530.000 € επιπλέον για τη Μεσσηνία και 4.000.000 € για την υπόλοιπη χώρα.

Η δε Περιφέρεια Πελοποννήσου οφείλει επειδή η διαγωνιστική διαδικασία με ευθύνη της κυβέρνησης έχει δραματικά καθυστερήσει να προχωρήσει στους διαγωνισμούς με βάση τους προϋπολογισμούς που έχουν ζητήσει οι ΔΑΟΚ της Πελοποννήσου και όχι με βάση τις κατανομές της χρηματοδότησης που έκανε η κυβέρνηση.

ΥΓ. Αλήθεια, οι δύο Μεσσήνιοι Υπουργοί που υπάρχουν στη μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι άλλοι δύο βουλευτές τι κάνουν για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των ελαιοπαραγωγών και του ελαιολάδου της Μεσσηνίας όταν αποδέχονται όχι μόνο τόσο χαμηλή αλλά και άνιση χρηματοδότηση; Οι ελαιοπαραγωγοί και όλοι οι πολίτες της Μεσσηνίας οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις