Γ. Καρασμάνης: για τους πληγέντες ροδακινοπαραγωγούς

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΟΧΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

«Οι μάσκες έπεσαν, το ¨στημένο παιχνίδι¨ ξεσκεπάστηκε, περιθώρια για άλλη κοροϊδία δεν υπάρχουν»!

Πέντε μήνες χρειάστηκαν για να αποβάλλει ο κύριος Αποστόλου και την τελευταία μάσκα με την οποία έπαιζε όλον αυτό τον καιρό την αποκρουστική φαρσοκωμωδία του σε βάρος των ροδακινοπαραγωγών.

Πέντε μήνες τώρα, από το εφιαλτικό τριήμερο 15, 16 και 17 Ιουλίου, και την ολοκληρωτική καταστροφή που αφάνισε τη σοδειά τους με τις συνεχείς άκαιρες βροχοπτώσεις, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν έδωσε απλώς μια κομικοτραγική παράσταση σε βάρος των πληγέντων. Έδωσε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας που σήμερα ξεσκεπάζεται πλήρως.

Πληροφορίες από την προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ, λένε ότι για τον Οργανισμό δεν υπάρχει θέμα αποζημιώσεων για τις καταστροφές από την τριήμερη θεομηνία του Ιουλίου, με το σκεπτικό ότι δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις λόγω… παρέλευσης χρόνου!!

Με άλλα λόγια: Το προσωπείο έπεσε! Όλο αυτό το θέατρο της ηγεσίας του Υπουργείου, οι ¨επιτροπές επί επιτροπών¨ και τα… ¨θετικά τους πορίσματα¨, ομολογείται απροκάλυπτα και χωρίς ντροπή, ότι ήταν ένα ανάλγητο παιχνίδι παραπλάνησης (παραμύθιασμα το λέει ο λαός) σε βάρος ανθρώπων που μέσα σε 72 ώρες έχασαν σοδειά, εισόδημα και ελπίδα για επιβίωση.

Κατόπιν αυτού, τί χρείαν έχομεν μαρτύρων;

Τα αίτια των τεράστιων ζημιών ήταν πασιφανή και αυταπόδεικτα. Άλλωστε, η επιτροπή, στην οποία συμμετείχε το εγκυρότατο Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων της Νάουσας, μετά την καταστροφή είχε απερίφραστα γνωματεύσει ότι η θεομηνία ήταν το αποκλειστικό αίτιο, συνεπώς, οι πληγέντες καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Που προβλέπει κάλυψη ζημιών από βροχοπτώσεις από Μάϊο μέχρι Νοέμβριο. Εντός των πρώτων 24ώρων θα έπρεπε να έχουν κληθεί οι πληγέντες να υποβάλουν δηλώσεις.

Αντί αυτού, ο κύριος Αποστόλου, αποφασίζει να συγκροτήσει επιτροπή για να… διερευνήσει και να γνωμοδοτήσει για το προφανές! Και δύο μήνες μετά την καταστροφή ανακοινώνει ότι ¨το πόρισμα της επιτροπής είναι θετικό και θα προχωρήσει ¨με βάση τα συμπεράσματά της". Αποφεύγοντας όμως να αποκαλύψει το ακριβές περιεχόμενο του πορίσματος (όπως πχ ποιες ποικιλίες θα αποζημιωθούν ή άλλες λεπτομέρειες), ωσάν να ήταν… επτασφράγιστο μυστικό. Ή, μήπως, ωσάν… ¨να είχε κάτι στο μυαλό του¨;

Αλλά η κωμικοτραγική παράσταση, είχε και συνέχεια… Έπρεπε να γίνει πιο πειστική:

Ο κύριος Υπουργός ανακοινώνει συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ στις 12 Οκτωβρίου για να εγκρίνει το πόρισμα, αυτή αναβάλλεται για τις 19 Οκτωβρίου που κι’ αυτή… αναβάλλεται, και ενώ ο κύριος Αποστόλου είναι άφαντος, εξαφανισμένος!

Είχα τότε δηλώσει – και δυστυχώς επιβεβαιώνομαι σήμερα – ότι οι ανακοινώσεις Αποστόλου για το ¨θετικό πόρισμα¨ της επιτροπής, ήταν απλά στάχτη στα μάτια, μια επιχείρηση παραπλάνησης και κατευνασμού της οργής των απελπισμένων ροδακινοπαραγωγών, αλλά και αποτροπής τυχόν ¨θερμής υποδοχής¨ του Πρωθυπουργού στα επικείμενα τότε εγκαίνια της ΔΕΘ! Καθώς επίσης ότι, και τις συνεδριάσεις - ¨φάντασμα¨ του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ για την έγκριση του ¨πορίσματος¨, τις ανακοίνωσε… ¨συμπτωματικά¨ ενόψει του κομματικού περιφερειακού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα!

Τώρα, που η παράσταση τέλειωσε και οι μάσκες έπεσαν… έχουμε μια συμβουλή για τον κύριο Αποστόλου. Ούτε να διανοηθεί να υιοθετήσει αυτά τα ανήκουστα που ειπώθηκαν στο προχθεσινό ΔΣ του ΕΛΓΑ, ότι δεν δίνουν αποζημιώσεις λόγω παρέλευσης χρόνου και αδυναμίας εκτιμήσεων. Δεν μπορεί τρία χρόνια Υπουργός να αγνοεί ότι: Τέτοιες περιπτώσεις, ο ισχύων Κανονισμός Ασφάλισης, τις επιλύει και ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ, με το σχετικό άρθρο περί ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ. Αυτό που απαιτείται είναι απόφασή του να το εφαρμόσει.

Ο,τιδήποτε άλλο θα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις!

 Ας μη σπεύσει λοιπό για ακόμη μια φορά να εξαφανιστεί! Αλλά να δώσει εντολή στην υφισταμένη του διοίκηση του ΕΛΓΑ, να καλέσει άμεσα τους πληγέντες ροδακινοπαραγωγούς να καταθέσουν δηλώσεις. Και να τους αποζημιώσει το ταχύτερο δυνατόν με την σύνταξη πορισμάτων συνολικής εκτίμησης. τα οποία θα προσεγγίζουν με ορθότητα και δίκαιο τρόπο την πραγματική ζημιά που έχουν υποστεί!

 Να είναι βέβαιος ο κύριος Υπουργός, ότι οι άνθρωποι αυτοί, δεν έχουν περιθώρια ανοχής για άλλη κοροϊδία!

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις