«Η αγροτική υπανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ»

Του Μιχάλη Τζελέπη

Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απέτυχαν και στην αγροτική πολιτική. Η έλλειψη Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγικής Αναδιάρθρωσης, η διαπραγματευτική ανικανότητά της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την κρατικίστικη αντίληψή της για την ανάπτυξη, οδήγησαν σε επώδυνα, άδικα φοροεισπρακτικά  μέτρα  για τους αγρότες και ταυτόχρονα σε τεράστια επιβάρυνση του κόστους παραγωγής των προϊόντων.             

Ενδεικτικά αναφέρω μερικά καταστροφικά μέτρα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ:  

  • Φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων με συντελεστή 26%.
  • Φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων της ΚΑΠ που κάνει το προηγούμενο μέτρο ακόμη δυσμενέστερο.
  • Εξομοίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με επιχειρήσεις και συνεπεία αυτού αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100%.
  • Μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ και εξομοίωση ουσιαστικά  με πρόσθετη φορολογία αφού για πρώτη φορά οι ασφαλιστικές εισφορές συνδέθηκαν με το φορολογητέο εισόδημα.
  • Κατάργηση του ΟΓΑ
  • Πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.
  • Αύξηση του ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων και ζωοτροφών,  από το 13%  στο 23%
  • Κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου για τους αγρότες.
  • Καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων και μεταφορά των αποθεματικών του ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ

Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του από τον Ανδρέα Παπανδρέου διατηρούσε πάντα ισχυρούς δεσμούς με τους Έλληνες αγρότες γιατί πιστεύουμε ότι ο αγροτικός τομέας είναι ένας πολύ νευραλγικός τομέας της εθνικής οικονομίας. Εκτιμώντας ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην έξοδο της χώρας από την κρίση στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής δεσμευτήκαμε να στηρίξουμε τους αγρότες με συγκεκριμένα μέτρα. Γι’ αυτό προτείνουμε:

  1. Την επανεξέταση τη φορολόγησης των αγροτών με καθιέρωση φορολογικού συντελεστή 13% και του ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων.
  2. Την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο    εισόδημα.
  3. Τη διατήρηση του ΟΓΑ  και την μεταρρύθμιση του σε φορέα ασφάλισης των αγροτών με διαχωρισμό του ταμείου πρόνοιας και αφαίρεση  άλλων δαπανών που δεν ανήκουν στον ΟΓΑ αλλά τον επιβαρύνουν.
  4. Θεσμοθέτηση Αγροτικού πετρελαίου
  5. Την καθολική επέκταση και εφαρμογή του εργόσημου σε όλους τους  αγροτοεργάτες που χρησιμοποιούν οι αγρότες ως μέσο  ουσιαστικής μείωσης της εισφοροδιαφυγής
  6. Την κατά προτεραιότητα ασφάλιση των μικροεπαγγελματιών σε κοινότητες και μικρά  νησιά μέχρι 2.000 κατοίκους στον ΟΓΑ, όταν έχουν σημαντικό αγροτικό εισόδημα.
  7. Την αξιοποίηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τη στήριξη των νέων αγροτών και την κατασκευή έργων για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
  8. Την ενεργοποίηση του ταμείου αγροτικής επιχειρηματικότητας για την χρηματοδότηση των επενδύσεων στην αγροτική οικονομία
  9. Ειδικά φορολογικά κίνητρα για τη στήριξη των Ομάδων Παραγωγών και των συνεταιρισμών

       Στις 7 Ιουλίου δίνουμε μία ηχηρή απάντηση στην «αγροτική υπανάπτυξη» που προκάλεσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την πολιτική της και στον «εργασιακό, αγροτικό Μεσαίωνα» που επαγγέλλεται η Νέα Δημοκρατία.

       Ψηφίζουμε Κίνημα Αλλαγής γιατί μόνο εμείς διαθέτουμε ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγικής Αναδιάρθρωσης με συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη των αγροτών.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις