Π. Βράντζα: Ένα χρόνο η κτηνοτροφία στο περιθώριο

Η συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη της εξουσίας -και όχι απλά της διακυβέρνησης της χώρας- από τη Νέα Δημοκρατία, καταδεικνύει ότι και στον πρωτογενή τομέα, και ειδικά στην κτηνοτροφία, ισχύουν απολύτως τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» της «οικογενειοκρατούμενης» δεξιάς παράταξης.

Είναι προφανές ότι η αστική τάξη της κυβέρνησης, προεξάρχοντος του αστού «ακτιβιστή της άκρας δεξιάς» ποινικολόγου, ο οποίος προΐσταται του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, δεν γνωρίζει και δεν ενδιαφέρεται για τη μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη οικονομική δραστηριότητα της περιφέρειας και της υπαίθρου. 

Η ΝΔ, έδειξε τις προθέσεις της ευθύς εξαρχής. Με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της  κατάφερε, σε λιγότερο από μισό χρόνο, να περιορίσει την «αναιμική» ανάπτυξη του 2,8% του ΑΕΠ που παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στο 0,9%.

Η  πανδημία του covid-19,  βρήκε την οικονομία σε έντονα καθοδική τροχιά και για άλλη μια φορά η χώρα, επί δεξιάς κυβέρνησης, οδηγείται στα βράχια.

Τα πεπραγμένα του ΥΠΑΑΤ  δεν ξέφυγαν από το γενικό κλίμα της αδιαφορίας για τους πολλούς και τους μικρούς, την προπαγάνδα και την ευννοιοκρατία των ημετέρων. 

Ο αρμόδιος Υπουργός στις πλείστες δημόσιες εμφανίσεις του, σχεδόν προσβλητικά, σπάνια αφιερώνει χρόνο στα θέματα της αρμοδιότητάς του. Δείχνει σταθερά προτίμηση στα θέματα του προσωπικού και πολιτικού του ενδιαφέροντος όπως το μεταναστευτικό και τα εθνικά ζητήματα.

Η αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίστηκαν, στην κτηνοτροφία, τα προβλήματα  που προκάλεσε η πανδημία είναι παροιμιώδης.

Παρά το πρωτοφανές  πλήγμα που δέχθηκε ο κλάδος, με το κλείσιμο της εστίασης και τον δραματικό περιορισμό των εξαγωγών, χρειάστηκαν μήνες για να καταλήξει το υπουργείο στη διαπίστωση ότι οι μόνοι πληγέντες  κτηνοτρόφοι είναι οι προβατοτρόφοι και αιγοτρόφοι, λόγω της μειωμένης ζήτησης των αρνιών και εριφίων κατά την περίοδο του Πάσχα. Κατόπιν ο υπουργός, που «δεν ξέρει», και το επιτελείο των «αρίστων» που τον περιβάλει, ξόδεψαν πολύ χρόνο για να υπολογίσουν το ποσό των διαφυγόντων κερδών ανά κιλό αρνιού. Δεν τα κατάφεραν και κατέληξαν να ενισχύσουν, κάποια από τα ενήλικα θηλυκά ζώα, με το ποσό των 4 ευρώ ανά ζώο! Δηλαδή, θα δώσουν ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 0,27 ευρώ το κιλό!!! Πέντε μήνες δεν κατάφεραν να δώσουν ούτε αυτό το μικρό ποσό, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμά για την καταβολή του, θα δοθεί με πλαφόν και δεν είναι ξεκάθαρο πόσους κτηνοτρόφους αφορά.

Για τους υπόλοιπους τομείς της κτηνοτροφίας ούτε λόγος, ούτε καν τάξιμο, ούτε καν κοροϊδία.

Όσον αφορά το νομοθετικό έργο, για το οποίο ο Υπουργός κομπάζει, πρόκειται για παρεμβάσεις, οι οποίες  δεν θα αλλάξουν τις συνθήκες και τις προοπτικές του κτηνοτροφικού επαγγέλματος.

Το πρώτο νομοθέτημα της δεξιάς παράταξης αφορά στο καθεστώς λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών. Πιστή στην  ιδεολογία της, όχι μόνο απέφυγε κάθε τι που θα ενδυνάμωνε τον συνεργατισμό, το μόνο θεσμό μέσο με το οποίο θα μπορούσαν να είναι κερδοφόρες οι πολύ μικρές Ελληνικές εκμεταλλεύσεις, αλλά, με τη θεσμοθέτηση της συμμετοχής  του ιδιώτη, μη χρήστη, επενδυτή στα αγροτικά σχήματα, βάζει ταφόπλακα στο, έτσι κι αλλιώς, απαξιωμένο συνεταιριστικό κίνημα. Προφανώς στο στόχαστρο των «αρπακτικών» επενδυτών βρίσκεται η τεράστια ακίνητη περιουσία των Ελλήνων αγροτών, μέσα από τα χιλιάδες χρεωκοπημένα και υπό εκκαθάριση συνεργατικά σχήματα.

Η δεύτερη νομοθετική παρέμβαση αφορά τις ελληνοποιήσεις των αγροτικών προϊόντων,  ένα πρόβλημα διαχρονικό και ιδιαίτερα σοβαρό για την υγιή, εγχώρια παραγωγή. Η «πάταξή» τους υπήρξε  ένα προσφιλές θέμα όλων των ηγεσιών του ΥΠΑΑΤ. Η σημερινή ηγεσία, θέσπισε ένα αυστηρότερο πλαίσιο, όσον αφορά τις κυρώσεις, χωρίς όμως να ασχοληθεί καθόλου με το καθεστώς και τους φορείς των ελέγχων. Η εφαρμογή και μόνο του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ  (4492/2017) για τα νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα θα ήταν αρκετή.

Είναι φανερό ότι στις προθέσεις του Υπουργού δεν ήταν και δεν είναι η πάταξη των ελληνοποιήσεων, οι οποίες αφορούν λίγους, ισχυρούς και συνδαιτημόνες των μελών αυτής της κυβέρνησης.

Τέλος, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις»  εισήχθη για συζήτηση στη βουλή, κάθε άλλο παρά απλοποιεί την άσκηση του κτηνοτροφικού επαγγέλματος.

Στο μείζον ζήτημα της αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, το καθεστώς παραμένει το ίδιο, χωρίς την παραμικρή απλοποίηση, με όλες τις γραφειοκρατικές, δασικές, υπηρεσιακές και άλλες αγκυλώσεις.  Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  με το νόμο 4351/2015   έδωσε παράταση  στη λειτουργία χιλιάδων υφιστάμενων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που λειτουργούσαν χωρίς άδεια για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης. Εκκρεμούσε μια οριστική νομοθετική λύση. Στο σ/ν της ΝΔ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

Συνεπώς, από την μέχρι στιγμής δράση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, το μόνο που θα έχουν να θυμούνται οι κτηνοτρόφοι είναι τα 4 ευρώ που ΔΕΝ  πήραν,  τη συνδεδεμένη ενίσχυση  που πήραν φέτος  με μεγάλη καθυστέρηση και την πρόταση του Υπουργού για τη χρήση του σπιτιού που γεννήθηκε ο Κεμάλ!

Είναι η ιδεολογική προσέγγιση και οι φιλελεύθερες εμμονές της κυβέρνησης; Είναι η άγνοια του Υπουργού για το αντικείμενο και η άρνηση του να ασχοληθεί με αυτό; Είναι η ανυπαρξία των Υφυπουργών οι οποίοι αφανίζονται από την πληθωρική και «τσεκουράτη» προσωπικότητα του Υπουργού; Είναι τέλος η ανεπάρκεια και αδιαφορία του «πορφυρογέννητου» γόνου που ηγείται αυτής της κυβέρνησης; Σε κάθε περίπτωση ο κτηνοτροφικός κόσμος δεν έχει να περιμένει τίποτα από τους τυχοδιωκτισμούς και τις εξυπηρετήσεις της παράταξης  που κυβερνά σήμερα τη χώρα. 

Βράντζα Παναγιώτα – Κτηνίατρος

Πρ. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας - ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις