Αθ.Τσαυτάρης:«Η στροφή σε μια γεωργία ποιότητας»

 

 

 

 

Άρθρο Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη,στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος».

 

«Η γεωργία βάζει, όπως και στο παρελθόν, τα θεμέλια της εθνικής ανασυγκρότησης»

«Η χρονιά που αφήσαμε πίσω μας με τις σημαντικές εξελίξεις για την ελληνική γεωργία, όπως η επιτυχής ολοκλήρωση της προηγούμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) τόσο ως προς την υλοποίηση των στόχων, όσο και ως προς την απορροφητικότητα των πόρων, η υλοποίηση της συμφωνίας για τη νέα ΚΑΠ με την οποία εξασφαλίσαμε σημαντικούς πόρους,  ύψους περίπου 20 δις €,  σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμιστικές τομές που ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) και τη νέα χρονιά, καθώς και την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 από τη χώρα μας, καταδεικνύουν ότι ο πρωτογενής τομέας καθίσταται ολοένα και περισσότερο βασικός «πυλώνας ανάπτυξης» του τόπου.

 

Η ελληνική περιφέρεια, ο  πρωτογενής τομέας, αλλά και ο δευτερογενής της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, σε συνέργεια με τον τριτογενή τομέα του τουρισμού, έχουν ήδη αρχίσει να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο που η χώρα μας πρέπει να υιοθετήσει, προκειμένου η ελληνική οικονομία να οδηγηθεί σε βιώσιμη και σταθερή αναπτυξιακή τροχιά.

 

-   Στρατηγική επιλογή: «Η στροφή σε μια γεωργία ποιότητας»

 

Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που καθημερινά διαμορφώνεται, αποτελεί στρατηγική επιλογή για την ελληνική γεωργία, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά, η στροφή από μια γεωργία «ποσοτήτων» και «χαμηλού κόστους» σε μια γεωργία «ποιότητας». Και η χώρα μας με την πληθώρα των παραγωγικών συστημάτων που την διακρίνουν και τη διαίρεση της σε ευρείες ζώνες, όπως ορεινή, πεδινή, νησιωτική κ.α. μπορεί να υπηρετήσει πιστά ένα τέτοιο πρότυπο ποιότητας, προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στα εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα που παράγουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι μια μικρή σε γεωγραφική έκταση χώρα, όπως η Ελλάδα διαθέτει ήδη 100 και πλέον αγροτικά προϊόντα καταχωρημένα ως προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), γεγονός που το ΥπΑΑΤ ανέδειξε στην πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την καταχώρηση του ελαιόλαδου Μεσσαράς Κρήτης ως το 100ο ΠΟΠ.

 

-  Προκήρυξη ΥπΑΑΤ ύψους 100 εκ. € για επενδύσεις στη μεταποίηση

 

Από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε στο ΥπΑΑΤ αυτή τη γεωργία ποιότητας με πιστοποίηση και ιχνηλασιμότητα αξιοποιώντας τα εργαλεία που προσφέρει η επιστήμη και η τεχνολογία σήμερα, αλλά και με επενδύσεις στο νευραλγικό τομέα της μεταποίησης. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα προκήρυξη του ΥπΑΑΤ ύψους 100 εκ. €, για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στο δευτερογενή τομέα της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται σε όλη την Ελληνική επικράτεια τυροκομεία, οινοποιεία, ελαιοτριβεία, εκτροφεία σαλιγκαριών, μονάδες μεταποίησης αρωματικών φυτών κ.α. προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στα αγροτικά μας προϊόντα και προσφέροντας πολύτιμες θέσεις εργασίας σε αυτή τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία για τον τόπο μας.

 

-Πρωταγωνιστές των εξαγωγών τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα

 

Οι προσπάθειες και η προσήλωσή μας σε μια γεωργία ποιότητας και εξωστρέφειας έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα, καθώς η ελληνική γεωργία καταγράφει τους τελευταίους 18 μήνες πραγματικά εντυπωσιακές επιδόσεις στον τομέα του εμπορικού ισοζυγίου των προϊόντων που παράγει. Τα εξαιρετικά μας αγροτικά προϊόντα, όπως το παρθένο ελαιόλαδο, η τσιπούρα ιχθυοτροφείου, τα λαχανικά, τα τυριά, τα πορτοκάλια, τα καπνά, το ελληνικό βαμβάκι κ.α. αναδεικνύονται σε πραγματικούς «πρωταθλητές» των εξαγωγών μας καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. 

 

-   Προωθούμε την ένταξη νέων ανθρώπων στη γεωργία – Προκήρυξη νέων αγροτών ύψους 140 εκ. €

 

Αυτή ακριβώς η γεωργία της ποιότητας και της εξωστρέφειας δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς νέους ανθρώπους, χωρίς νέους αγρότες. Η γεωργία μας μπορεί να τα καταφέρει με λιγότερο νερό, ίσως με λιγότερο λίπασμα και φυτοπροστατευτικές ουσίες ή ακόμα και σε υποβαθμισμένα εδάφη. Δεν υπάρχει όμως γεωργία χωρίς τον ανθρώπινο πόρο, δηλαδή χωρίς τους γεωργούς, όπως δεν υπάρχει κτηνοτροφία χωρίς κτηνοτρόφους και δεν υπάρχει αλιεία χωρίς ψαράδες. Η Ευρώπη λοιπόν, ύστερα και από τη δική μας δυναμική παρέμβαση, αναγνωρίζει το τεράστιο αυτό πρόβλημα του δημογραφικά «γηρασμένου» ανθρώπινου δυναμικού της γεωργίας και την ανάγκη ανανέωσης αυτού, και μέσα από τη νέα ΚΑΠ προβλέπει γενναία χρηματοδότηση σε ποσοστό 2% του εθνικού φακέλου για την ένταξη νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα.

 

Και το ΥπΑΑΤ όμως δρα σαν «καταλύτης» στη παρατηρούμενη τάση επιστροφής των νέων στην ύπαιθρο και στη γεωργία, φαινόμενο που συχνά αποκαλώ «ευλογία» για τον πρωτογενή τομέα και τον τόπο μας γενικότερα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοινώσαμε τη νέα προκήρυξη του Προγράμματος των Νέων Αγροτών, ύψους 140 εκ. € από την οποία αναμένουμε την ένταξη 8.000 και πλέον νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα. Η σημασία που δίνουμε στην δραστηριοποίηση ολοένα και περισσότερων νέων στη γεωργία, καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι η φετινή συμμετοχή του ΥπΑΑΤ στη διεθνή έκθεση «Agrotica» που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη θα επικεντρωθεί με ειδική εκδήλωση στη νεανική αγροτική επιχειρηματικότητα.

 

 

-  Αναπτυξιακές τομές στο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ

 

Αυτή όμως τη γεωργία της ποιότητας, της εξωστρέφειας που προσπαθούμε να εμπλουτίσουμε με νέους ανθρώπους οφείλουμε στο ΥπΑΑΤ να τη «θωρακίσουμε» με ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο αλλά και με μεταρρυθμιστικές τομές. Και σε αυτό το πεδίο επιχειρούμε με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ να εισάγουμε καινοτόμους θεσμούς στην ελληνική γεωργία, όπως είναι οι Αγορές Παραγωγών (Farmers’ Markets), τα Πολυαγροκτήματα, τα Κτηνοτροφικά Πάρκα και Ζώνες για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, ο Κτηνίατρος Εκτροφής, τα Θεσμοφόρια κ.α. ενώ παράλληλα διενεργούνται αναπτυξιακές τομές σε σημαντικά ζητήματα όπως τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα, τα λιπάσματα, η για πρώτη φορά συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων κ.α. 

 

Εργαζόμαστε καθημερινά στο ΥπΑΑΤ για να κάνουμε πράξη το όραμα μας για την ελληνική γεωργία. Μια γεωργία που στηρίζεται στο τρίπτυχο ποιότητα, εξωστρέφεια και αειφορία. Μια γεωργία που στοχεύει σε μια οικονομικά βιώσιμη ανάπτυξη με νέους που θα διασφαλίζουν το μέλλον της. Μια γεωργία βασισμένη στη γνώση, στην επιστήμη, στην έξυπνη εξειδίκευση και στην καινοτομία. Μια γεωργία με βασική της προτεραιότητα την ενδυνάμωση των διαρθρωτικών μας πλεονεκτημάτων και την ελάττωση ή ιδανικά την εξάλειψη των διαρθρωτικών μας αδυναμιών.

 

Αυτή είναι η γεωργία που μας ταιριάζει, αυτή τη γεωργία υπηρετούμε στο ΥπΑΑΤ και αυτό είναι το μέλλον που προσδοκούμε και διαμορφώνουμε για τον αγροτικό τομέα του τόπου μας. Ας μη λησμονούμε ότι, ειδικά σήμερα, το εθνικό περνάει από το παραγωγικό για να έχει η ανασυγκρότηση της χώρας στέρεη βάση και να είναι βιώσιμη».

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις