Μ.Χαρακόπουλος:Ο Αγρότης της νέας εποχής

 

 

Άρθρο του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, με τίτλο «Ο Αγρότης της νέας εποχής» δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Real News» την Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2014.

Ακολουθεί το άρθρο:


Ο Αγρότης της νέας εποχής

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Μέσα στο γκρίζο τοπίο της κρίσης, χάνονται αισιόδοξες ειδήσεις που μας δείχνουν το δρόμο της εξόδου από τη μιζέρια και τη στασιμότητα. Μια, τέτοια, αχτίδα ελπίδας είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της «Νεανικής Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» από νέους, όπως ο Χρήστος Παναγιωτίδης, που βραβεύθηκε ως ο καλύτερος νέος αγρότης για το 2013. Το βιογραφικό του 26χρονου ξαφνιάζει ευχάριστα. Με σπουδές στη γαλακτοκομία, κατόρθωσε στο οικογενειακό αγρόκτημα στην Θεσσαλονίκη να δημιουργήσει, χωρίς υπερβολή, ένα παραγωγικό θαύμα! Διαθέτει καθετοποιημένη γεωργική και κτηνοτροφική βιολογική μονάδα (παραγωγή, συσκευασία, εμπορία), ενώ τα ζώα του αγροκτήματος, που προέρχονται από αυτόχθονες φυλές, εκτρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές που καλλιεργούνται στο χωράφι του. Επιπλέον, τα, βραβευμένα, γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγει διατίθενται απευθείας, χωρίς μεσάζοντες, στην ελληνική αγορά.
Είχα τη χαρά να τον ακούσω στη φετινή Agrotica να περιγράφει με τρακ αλλά και υπερηφάνεια πως τα κατάφερε. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από κάποιον που υπηρετεί την πρωτογενή παραγωγή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από το να συναντά το ελπιδοφόρο αύριο της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Γιατί αύριο υπάρχει όχι μόνον για τον Χρήστο αλλά για κάθε νέο, που οραματίζεται, που τολμά και εργάζεται στον πρωτογενή τομέα και δεν πτοείται από τις δυσκολίες. Η Ελλάδα είμαι βέβαιος ότι διαθέτει πολλούς νέους, που θα πάρουν στα χέρια τους τα ηνία της αγροτικής παραγωγής, που θα την οδηγήσουν με σιγουριά, μέσα από τις κακοτοπιές της κρίσης και των παθογενειών, στην νέα εποχή της υγιούς και ανταγωνιστικής παραγωγής.
Από τη πλευρά μας, χρησιμοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, προσπαθούμε να διευκολύνουμε τα σχέδια αυτών που επιχειρούν να κερδίσουν το στοίχημα της ανάπτυξης. Προχωρήσαμε σε καινούργιο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών, συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατομμυρίων ευρώ, από το οποίο θα ωφεληθούν 8.000 νέοι που θα θελήσουν να εργαστούν στη γη. Το πρόγραμμα νέων αγροτών θα προκηρύσσεται, πλέον, κάθε χρόνο. «Τρέχουμε» τα σχέδια βελτίωσης αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Στηρίζουμε τις επενδύσεις στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, με πρόγραμμα 100 εκατομμυρίων ευρώ που ευνοεί την καθετοποίηση της παραγωγής. Δημιουργήσαμε το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας για τη δανειοδότηση όσων επενδύουν στον αγροτικό τομέα με επιτόκιο της τάξης του 3,87%.
Τόσο οι δυνατότητες που θα προκύψουν από την επιτυχία του προγράμματος εξόδου από την κρίση όσο, κυρίως, η νέα ΚΑΠ, που θα φέρει στη χώρα σχεδόν 20 δις ευρώ την επόμενη επταετία, θα μας βοηθήσουν να πολλαπλασιάσουμε τις παρεμβάσεις μας υπέρ των νέων αγροτών.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις