Καλά ελληνικά προϊόντα βρίσκουν το δρόμο των αγορών

Συνέντευξη της ΕΥΑΝΘΙΑΣ ΔΗΜΟΥ, προέδρου  και διευθύνουσας συμβούλου της εταιρίας Barcode Hellas 520, στην ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ([email protected])Γεννημένη το 1952, στην Αθήνα, η  Ευανθία Δήμου σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο ΑΠΘ, Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διεθνείς Σχέσεις στο Columbia στη Νέα Υόρκη κι απέκτησε την εξειδίκευση του Αγροτικού Οικονομολόγου από το Πανεπιστήμιο της Ευρώπης, στην Bruges.

Εργάστηκε στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη κι επιστρέφοντας στην Ελλάδα, στην ΕΛΛΕΝΙΤ και τη φαρμακευτική ELI LILLY HELLAS, ενώ διετέλεσε σύμβουλος του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών για 2 χρόνια. Την περίοδο 1979-89 εργάζεται για τον νεοσυσταθέντα Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).  Κατά την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. εκπροσωπεί τον ΣΕΒΤ στη Συνομοσπονδία Γεωργικών Βιομηχανιών και Βιομηχανιών Τροφίμων της Κοινότητας (CIAA), στις Βρυξέλλες και συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις.

Το 1981 παίρνει υποτροφία συμμετοχής στο πρόγραμμα σεμιναρίων του Ιδρύματος Σάλτσμπουργκ  με τίτλο: «Μονοπάτια στην Πολιτική Δύναμη: Κυβερνητισμός των Σύγχρονων Κοινωνιών», το οποίο απευθύνεται σε πολιτικά κι επιχειρηματικά στελέχη απ’ όλον τον κόσμο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνεχίζει ως γενική διευθύντρια και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒΤ/ Με την ιδιότητα του εμπειρογνώμονα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής εκπροσωπεί την ελληνική εργοδοσία σε κοινοτικά όργανα και επιτροπές και συμβάλλει στην προώθηση των Μεσογειακών Προγραμμάτων στην Ελλάδα καθώς και στην υιοθέτηση κοινοτικών Προγραμμάτων για την ενίσχυση  Ελληνικών Μειονεκτικών Περιοχών.

Το 1985 με πρωτοβουλία της Ευανθίας Δήμου εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνές σύστημα κωδικών barcode με το πρόθεμα 520, ώστε ν’ αρθούν τα εμπόδια στις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων τροφίμων και ποτών.
Από την ίδρυση της ΕΛΚΕΣΗΠ το 1985 έως και σήμερα, για 27 ολόκληρα χρόνια, έχει αφιερωθεί στην προώθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, του λιανεμπορίου και των εξαγωγών με την κατάργηση των συνόρων, στη διακίνηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

-Είμαστε σε μια περίοδο που όρος «εξωστρέφεια» έχει γίνει μόδα. Τι ακριβώς κάνει η Barcode Hellas 520;

«Με δεδομένη πλέον την  αναγκαιότητα για εξωστρέφεια του ελληνικού επιχειρείν, το barcode 520 αποτελεί το κλειδί που ανοίγει τις  πόρτες στον τομέα των εξαγωγών, καθώς έχει πλέον καθιερωθεί ως  η ταυτότητα, με την οποία οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να παράγουν και να διακινούν δεκάδες χιλιάδες προϊόντα παγκοσμίως.

Αποδεικνύει επίσης ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, εμπιστεύονται το πρόθεμα 520, τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και για να ταξιδεύουν τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό. Εμπιστεύονται με άλλα λόγια, την 520 Barcode Hellas, ως την εταιρεία που θα τους παράσχει το διαβατήριο, το σήμα κατατεθέν, της ελληνικότητας των προϊόντων που εξάγουν. Κι η ελληνικότητα, είναι στοιχείο που τα χαρακτηρίζει και σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί και το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. Το πρόθεμα 520 στα barcodes βοηθά το καταναλωτικό κοινό ν’ αναγνωρίζει την ελληνική προέλευση των προϊόντων, που αγοράζει, καθώς στο 97% των περιπτώσεων, διακρίνει τις ελληνικές επιχειρήσεις κι αποδίδεται σε εγχώρια παραγόμενα προϊόντα, τα οποία διακινούνται στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Πρακτικά, η 520 Barcode Hellas έχει ως βασικό της αντικείμενο την ανάπτυξη και την εφαρμογή διεθνών προτύπων και λύσεων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας, τόσο σε επιμέρους τομείς όσο και συνολικά. Είναι ο μοναδικός δημιουργός και εκδότης των κωδικών αριθμών barcode με πρόθεμα 520 για λογαριασμό των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η εταιρεία, παρέχει στους πελάτες της καινοτόμα προϊόντα και ποιοτικές υπηρεσίες, οι οποίες διαρκώς προσπαθούμε ν’ ανανεώνονται και ν’ αναβαθμίζονται. Παρέχουμε συνεχή εκπαίδευση, τεχνική υποστήριξη και συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με την εφαρμογή των barcode και των διεθνών προτύπων σήμανσης.

Οι δραστηριότητες μας στηρίζουν και προωθούν την ελληνική επιχειρηματικότητα, το λιανεμπόριο και τις εξαγωγές ενώ η εταιρεία έχει εκδώσει τη συντριπτική πλειοψηφία των barcode των ελληνικών προϊόντων, που διακινούνται στην εγχώρια και διεθνή αγορά».
    

 - Η εταιρία σας δεν έχει τώρα παρουσία αλλά εδώ και χρόνια. Πόσο περίεργο τους φαινόταν, όταν εξηγούσατε στην αρχή τι ακριβώς κάνατε;

 «Η 520 Barcode Ελλάς είναι η εταιρεία που πρώτη εισήγαγε το διεθνές σύστημα των barcodes στη χώρα μας από το 1985 με την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Σήμανσης Προϊόντων (ΕΛΚΕΣΗΠ) τότε.
Η ανάγκη προέκυψε από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 κιόλας, με το σύστημα κωδικοποίησης να εφαρμόζεται πια διεθνώς. Από τότε κατέστησαν απαραίτητοι και οι μοναδικοί κωδικοί barcodes για τις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων. Οπότε το 1985, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) όπου ήμουν, γενική διευθύντρια και μέλος του ΔΣ, ιδρύθηκε το ΕΛΚΕΣΗΠ  εισάγοντας τα barcodes για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με σκοπό τη εφαρμογή του διεθνούς συστήματος κωδικοποίησης στην εγχώρια αγορά και την διευκόλυνση της εξαγωγικής δραστηριότητας καταρχήν των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών.

Το σύστημα όμως απευθύνεται εξίσου σε όλες τις παραγωγικές, μεταποιητικές εξαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις, σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, σε κρατικούς οργανισμούς, νοσηλευτικές μονάδες, σε επιχειρήσεις συμβούλων επιχειρήσεων, ανάπτυξης εφαρμογών & λογισμικού, τυπογραφίας, συσκευασίας και όχι μόνο.

Είναι γεγονός ότι στην αρχή, δεν είχε γίνει αντιληπτή στη χώρα μας η σημασία αλλά και ο ρόλος του barcode για τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις. Και γενικά δεν υπήρχε σαφής εικόνα στους παραγωγούς και επιχειρηματίες σχετικά με την χρήση του. Σε μία έρευνα καταναλωτών της εποχής, οι περισσότεροι μπέρδευαν τον barcode με το σήμα ποιότητας, ενώ οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης (S/M) ήταν καχύποπτες θεωρώντας ότι με το σύστημα αυτό θα επιβαρυνόντουσαν φορολογικά (τρόπος υπολογισμού των φυρών κ.α.).

Σήμερα όμως, υπάρχει καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση και σε μεγάλος μέρος του επιχειρηματικού κόσμου το barcode 520, αποτελεί αναγκαία συνθήκη, τόσο για την εγχώρια δραστηριότητα όσο και για την εξαγωγική αλλά και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ασφαλώς, ακόμα και σήμερα υπάρχουν απορίες αλλά από την πλευρά μας, φροντίζουμε για την κατάλληλη ενημέρωση των εμπλεκόμενων σε όλη την Ελλάδα».


- Για να βγει κάποια εταιρία στο εξωτερικό χρειάζεται αν μη τι άλλο κάποιες προϋποθέσεις. Τι τους συμβουλεύετε να κάνουν προτού φτάσουν σε εσάς;

«Οργάνωση και ποιότητα είναι με δύο λέξεις ό,τι χρειάζεται. Για να κάνουμε εξαγωγές πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε ένα ποιοτικό και ανταγωνιστικό προϊόν. Πέρα όμως από αυτό, προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη συνέχεια είναι και για παράδειγμα, ο σωστός σχεδιασμός του, μια καλά μελετημένη και ελκυστική συσκευασία, η κατάλληλη πιστοποίηση, ένα αποτελεσματικό δίκτυο διανομής, τα κατάλληλα logistics και μια καλά οργανωμένη προώθηση των προϊόντων. Ασφαλώς πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η καλή μελέτη και καταγραφή όλων των παραμέτρων που αφορούν κάθε αγορά του εξωτερικού για την οποία προορίζεται το προϊόν».
    

 -  Η εταιρία σας παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολοι καιροί κατάφερε ν΄ αυξήσει το πελατολόγιό της και να ανοίξει καινούργια φτερά σε πολλές εταιρίες στο εξωτερικό. Για τι είδους μεταβολή μιλάμε και  ποια προϊόντα βρήκαν εύκολη δίοδο στο εξωτερικό;

«Καθημερινά διαπιστώνουμε ότι εμφανίζονται νέα προϊόντα και υπηρεσίες, με εξαγωγικό κυρίως προσανατολισμό. Απόδειξη αποτελεί  το γεγονός ότι, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2013, εκδόθηκαν  περισσότεροι από 14.500 νέοι κωδικοί προϊόντων ελληνικών επιχειρήσεων από την 520 Barcode Ελλάς. Συνολικά δε, στην ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά τριετία 2010-2013 οι νέοι κωδικοί έφτασαν στους 65.000.  Αν θέλουμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, ο τομέας των Τροφίμων και Ποτών συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής νέων προϊόντων στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, με ποσοστό 68%. Στον τομέα αυτό, το ελαιόλαδο, ο οίνος και το μέλι αποτελούν τα τρία προϊόντα, που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη εμπορική κινητικότητα. Ακολουθεί ο τομέας των καλλυντικών. Ως προς τη γεωγραφική κατανομή για την έκδοση νέων κωδικών κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, ο μεγαλύτερος όγκος δημιουργήθηκε στην Αττική, ενώ ακολουθούν η Μακεδονία και η Πελοπόννησος».

- Πολλοί επιχειρηματίες θέλουν να κάνουν αυτό το βήμα, αλλά δειλιάζουν λόγω και της οικονομικής συγκυρίας…Τι ποσά πρέπει να διαθέσει κάποιος για να βγει στο εξωτερικό;

«Εμείς θεωρούμε και με βάση την εμπειρία μας και την καθημερινή μας επαφή και συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο, ότι παρά την κρίση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, γίνεται μια σημαντική προσπάθεια, που επιτρέπει περισσότερη αισιοδοξία. Καθημερινά εμφανίζονται νέα προϊόντα και υπηρεσίες, με εξαγωγικό κυρίως προσανατολισμό. Οι αριθμοί που ανέφερα προηγουμένως,  αποδεικνύουν ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα τελικά μπορεί να βρίσκει διεξόδους, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό συνολικά για την ελληνική οικονομία.

Για το απαιτούμενο ποσό, που θα πρέπει κάποιος να διαθέσει, είναι αδύνατο να υπάρχει ένας «κανόνας» για όλους. Εξαρτάται από το προϊόν, τις ιδιαιτερότητές του, τις αγορές για τις οποίες προορίζεται, δηλαδή το μέγεθός τους, τον τρόπο που λειτουργούν, ακόμα και τις αποστάσεις. Πάντως, υπάρχουν περιπτώσεις όπου με μικρό προϋπολογισμό αλλά καλό σχεδιασμό και οργάνωση αλλά και προσεκτικά βήματα, ήρθε η εξαγωγική επιτυχία».

- Υπάρχουν κι άλλοι που έχουν πικρή πείρα από τη γραφειοκρατία σε άλλα θέματα διστάζουν, γιατί φοβούνται τις καθυστερήσεις. Από την εμπειρία σας πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος από την ώρα που θα το αποφασίσει να βγάλει τα προϊόντα του στο εξωτερικό να τα καταφέρει;

«Είναι αλήθεια ότι η γραφειοκρατία και σ’ αυτόν τον τομέα αποτελεί τροχοπέδη και παράλληλα βαρόμετρο. Είναι κοινή πεποίθηση ότι πρέπει να βρεθούν οι λύσεις που θα μειώνουν τον απαιτούμενο χρόνο. Υπάρχουν παραδείγματα` μπορούμε να διδαχθούμε από τη διεθνή εμπειρία κι είναι σημαντικό κάτι τέτοιο να προχωρήσει άμεσα, καθώς θ’ αποτελέσει κίνητρο για πολλούς επιχειρηματίες».

- Όλοι σχεδόν όσοι ασχολούνται με τις επιχειρήσεις ξέρουν ότι ο κωδικός 520 αναφέρεται σε ελληνικά προϊόντα. Τι γνώμη έχετε εσείς για τον όρο «ελληνικό προϊόν» και πως πρέπει να πλασαριστεί στις αγορές του εξωτερικού;


«Το ελληνικό προϊόν, μπορεί και πρέπει ν’ αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αναδείξουμε την αξία του και στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά. Και πιστεύουμε ότι στο γεγονός αυτό συμβάλλει και η 520 Barcode Hellas, καθώς με την παροχή του barcode με πρόθεμα 520 σ’ όλα τα προϊόντα, βοηθάμε σε μια ομοιογενή και αναγνωρίσιμη παρουσία σε ολόκληρο τον κόσμο. Το πρόθεμα 520 μπορεί να είναι το κλειδί, που θα ανοίξει πόρτες στον τομέα των εξαγωγών, καθώς αντιμετωπίζεται διεθνώς ως μια πιστοποίηση ελληνικότητας. Με τον κωδικό αυτό που πλέον αποτελεί διεθνή ταυτότητα, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να παράγουν και να διακινούν δεκάδες χιλιάδες προϊόντα παγκοσμίως.

Εμείς, είμαστε μια εταιρεία που επενδύει και στηρίζει την ελληνική παραγωγή και επιχειρηματικότητα. Αυτό αποδεικνύει και την πίστη μας στο ελληνικό προϊόν. Έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε πολύ ποιοτικά προϊόντα, σε πολλές περιπτώσεις μοναδικά προϊόντα, υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το «ελληνικό προϊόν» μπορεί και πρέπει ν’ αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Κι αυτό πρέπει να γίνεται μέσα από την καλά οργανωμένη προετοιμασία των εξαγωγών αλλά και μια συνολική εθνική στρατηγική γύρω από το θέμα που θα φροντίζει για την περαιτέρω ανάδειξη της αξίας των ελληνικών προϊόντων, αντιμετωπίζοντας την ελληνικότητα ως σημαντικό πλεονέκτημα».
                                           
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις