Βιομηχανική Κάνναβη: καλλιέργεια, μεταποίηση και προοπτικές

Tο Σάββατο 7 Μαΐου 2016 στις 11 το πρωί, στο Αμφιθέατρο Παπαρρηγοπούλου, Νομική Σχολή Αθήνας (είσοδος από Σόλωνος 57) για να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε παρέα με εκλεκτούς ομιλητές και ομιλήτριες:

 

11.00 – 11.20: Δρ. Σπύρος Βυζαντινόπουλος (γεωπόνος, πρ. Γεν. Διευθυντής ΕΘΙΑΓΕ), Ο κλάδος της βιομηχανικής κάνναβης, εφαρμογές και προκλήσεις

11.20 – 11.40: Άννα Φουλίδη (ΥΠΑΑ), Το θεσμικό πλαίσιο για την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα

11.40 – 12.00: Ελένη Μαλούπα (ΕΛΓΟ-Δήμητρα)Έλεγχοι, παρακολούθηση και βελτίωση της παραγωγής

12.00 – 12.30: Ερωτήσεις, απαντήσεις

12.30 – 12.50: Γιάννης Κορωναίος (γεωπόνος), Καλλιέργεια και τεχνολογικός εξοπλισμός

12.50 – 13.10: Ελευθέριος Σταυρινός (γεωπόνος, εδαφολόγος), Εδαφολογικές και καλλιεργητικές ανάγκες

13.10 – 13.30: Βασίλης Τσολακίδης (Βιο-Αρχιτέκτονας, Πρόεδρος ΚΑΠΕ), Η κλωστική κάνναβη στην οικολογική δόμηση

13.30 – 14.00: Ερωτήσεις, απαντήσεις

14.00 – 14.30: KannaBio ΚΟΙΝΣΕΠΠρόταση για τη σύσταση Εταιρείας Λαϊκής Βάσης με στόχο τη λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας βιομηχανικής κάνναβης και μονάδων μεταποίησης.

 

Το 2016 είναι η χρονιά που σηματοδοτεί την ουσιαστική επανανομιμοποίηση της Βιομηχανικής Κάνναβης, μετά από μια ανώφελη απαγόρευση που κράτησε σχεδόν 60 χρόνια (από το 1957).

 

Η Βιομηχανική ή Κλωστική Κάνναβη καλλιεργείται στη χώρα μας από την αρχαιότητα για τη δημιουργία σχοινιών, υφασμάτων, τη παραγωγή θρεπτικών σπόρων και θεραπευτικών σκευασμάτων. Στην πάροδο του χρόνου ανακαλύφθηκε ότι η Κλωστική Κάνναβη έχει περισσότερες από 50.000 εφαρμογές και οικολογικά προϊόντα (βιοκαύσιμο, βιοπλαστικό, μονωτικό και κατασκευαστικό υλικό, φάρμακο και φαγητό, χαρτοπολτός και ανθεκτική ίνα μεταξύ πολλών άλλων) που τη κατέστησε ανταγωνιστική απέναντι σε μονοπωλιακές βιομηχανίες (πετρελαίου, χημικών, φαρμάκων, ξυλείας), γι αυτό και απαγορεύτηκε αρχικά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο.

 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η καλλιέργεια και μεταποίηση της βιομηχανικής κάνναβης βρίσκεται σε καθεστώς ενίσχυσης εδώ και 20 χρόνια και αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται περισσότερα από 170.000 στρέμματα σε 13 Ευρωπαϊκές χώρες, με σταθερό ρυθμό ανάπτυξης. Με την πρόσφατη ΚΥΑ (1750/39224) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η απαγόρευση έλαβε ουσιαστικά τέλος, αφού είχε προηγηθεί η εξαίρεση του φυτούCannabis Sativa L με περιεκτικότητα σε Τετραϋδροκανναβινόλη (THC) μικρότερη του 0.2% από τον Νόμο 4139/2013. Η ΚΥΑ καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο για την καλλιέργεια του φυτού και ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη ενός κλάδου με τεράστιες δυνατότητες για τη βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου και την ανάπτυξη της γεωργικής οικονομίας.

 

Για να βοηθήσουμε τον κλάδο της Βιομηχανικής Κάνναβης να αναπτυχθεί με ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό τρόπο, διοργανώνουμε την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο να ενημερώσουμε καλλιεργητές, μεταποιητές, επιχειρηματίες και κάθε ενδιαφερόμενο/η που θέλει να ασχοληθεί με αυτό το πολυχρηστικό φυτό.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις