2η ΕΚΘΕΣΗ FLORPLANT ΣΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗ FLORPLANT:
 
-ΑΒΡΑΜΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΕΣ
-TERMINALFLOWER.COM
-ΦΥΤΑΓΟΡΑ ΖΑΧΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
-AGROARTISTICO
 
Στην έκθεση βρέθηκε ως ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ η εκπρόσωπος της MODAGRI , κα Κατερίνα Τριανταφύλλου.
 

Από το Νίκο Θυμάκη-Γεωπόνο, Σύμβουλο Πρασίνου

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η   έκθεση ανθοκομίας και κηποτεχνίας  FLORPLANT,  που διοργανώθηκε από 26 έως 29 Σεπτεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο CAM PYRAMIT , στην Αττάλεια της Τουρκίας,  από την  εταιρεία AGORAS. Σύμφωνα με τον διευθυντή της έκθεσης κ. Mehmet Dukkanci, η έκθεση πήγε πολύ καλά ως προς την επίτευξη των στόχων της, αφού η επισκεψιμότητα ήταν εξαιρετικά στοχευμένη με αποτέλεσμα να επιτευχθούν συνεργασίες και να γίνουν σημαντικές κινήσεις στον τομέα της εξέλιξης της ανθοκομίας στη γείτονα χώρα, τόσο εσωτερικά, όσο και σε σχέση με χώρες ενδιαφέροντος εισαγωγής. Η προσωπική μας εμπειρία καταγράφεται ως θετική, αφού εκτός των άλλων συμμετείχαν 4 ελληνικές επιχειρήσεις  (όσες και πέρυσι) ανάμεσα σε 60 συμμετοχές από Τουρκία , Ιταλία, Ρωσία, Ολλανδία, Αίγυπτο, Μπαχρέιν , Ιράν ενώ την εκδήλωση κάλυψαν 10 ξένοι δημοσιογράφοι, από τα σημαντικότερα περιοδικά του χώρου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προετοιμασία της Τουρκίας για την έκθεση EXPO 2016 που θα γίνει στην Αττάλεια και είναι εφάμιλλη της FLORIADE. Σε ειδική εκδήλωση, παρουσιάστηκε από κοινού, από τον Πρόεδρο της Ένωσης Εξαγωγέων κ. Osman Bagdatlioglu και τον Πρόεδρο της Ένωσης Παραγωγών Φυτών της Αττάλεια κ. Abdelah Okul , το πλάνο και οι προσδοκίες του κλάδου από τη συγκεκριμένη έκθεση. Αξίζει να σημειώσουμε , ότι ήταν η πρώτη φορά που οι 2 Πρόεδροι έκαναν μαζί κάτι τέτοιο, δείχνοντας το δρόμο της ενότητας και της συνέργειας του ευρύτερου εμπορικού με τον εξειδικευμένο τομέα του Πρασίνου.

 

 

Τα χρήσιμα στοιχεία παρουσίασε η ειδική σύμβουλος της Ένωσης Εξαγωγέων Καλλωπιστικών Φυτών κ. Gulsen Bay. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ένωση αυτή ιδρύθηκε το 1999 και σήμερα αριθμεί 500 μέλη , οι εκτάσεις των οποίων καλύπτουν 3359 εκτάρια, εκ των οποίων τα 1212 είναι καλλιέργειες  για  άνθος, τα 2082 είναι γλαστρικά φυτά εσωτερικού κι εξωτερικού χώρου ενώ τα 65 είναι βολβώδη φυτά.  Εξάγουν ήδη σε 50 χώρες ενώ σκοπός τους από ίδρυσής τους είναι να επιτύχουν αείφορη και ανταγωνιστική εξαγωγική βιομηχανία πρασίνου. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι  το συνάλλαγμα που έρχεται στη χώρα ανέρχεται σε 77 εκατομύρια δολλάρια περίπου , ενώ οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν 25.000 εργαζομένους και «εμπλέκονται»  σε αυτή τη διαδικασία περίπου 300.000 άτομα. Και να σκεφτείτε ότι σε αυτή τη χώρα δεν δίνονται επιδοτήσεις και κίνητρα από το κράτος να ξεκινήσει κάποιος μία τέτοια επιχείρηση. Τα κεφάλαια είναι ιδιωτικά, είτε τούρκικά, είτε από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας του κλάδου  που θέλουν να επενδύσουν στην Τουρκία και ιδιαίτερα στην Αττάλεια , λόγω συγκριτικών πλεονεκτημάτων (καλοκαιρία περίπου 300 μέρες το χρόνο, φτηνό εργατικό δυναμικό, κοντά σε σημαντικές αγορές).

Να σημειώσουμε εδώ ότι κατά τη διάρκεια της περυσινής έκθεσης FLORPLANT είχε γίνει παρουσίαση στοιχείων της Ελληνικής Ανθοκομίας και σχετική συζήτηση για συνεργασίες. Τα φετινά στοιχεία που δόθηκαν κατόπιν σχετικής ερωτήσεώς μας, δείχνουν ότι κάτι έγινε, αφού έγιναν εισαγωγές από την Ελλάδα συνολικού τζίρου 1,5 εκατομμυρίων ευρώ και εξαγωγές προ της Ελλάδα 500.000 ευρώ.

 

 

 

Για να είναι πιο εύκολη η χρηματοδότηση από το κράτος, η συγκεκριμένη Ένωση, δημιούργησε ένα Promo Group το οποίο αδειοδοτήθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και αυτό παίρνει προγράμματα και κεφάλαια από το Κράτος για την προώθηση της Ανθοκομίας και Κηποτεχνίας. Σίγουρα, ένα τέτοιο μοντέλο θα είναι παρόμοιο με αυτό που θα μπορούσε να φτιάξει με αφορμή την προσπάθεια της  «Συνέργειας» στη FLORIADE, η Ελλάδα.

Διδάγματα προς κάθε κατεύθυνση.

Η  EXPO 2016 είναι το γεγονός για το οποίο προετοιμάζεται η Αττάλεια συνολικά. Το θέμα της είναι « Παιδιά και Λουλούδια» , θα διαρκέσει 6 μήνες και θα γίνει σε μία έκταση 90 εκταρίων  που προϋπήρχαν κτίρια του αντίστοιχου Οργανισμού Βάμβακος για την περιοχή.  Επισκεφθήκαμε το συγκεκριμένο χώρο ο οποίος είναι ακόμη σε κατάσταση εγκατάλειψης. Αναρωτηθήκαμε γιατί άραγε αυτοί θα μπορέσουν και έχουν βάλει πρόγραμμα να συμμετάσχουν περίπου 100 χώρες και να έχουν έσοδα περί τα 25 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που έχουμε κάνει πρόταση για ίδια εκδήλωση στο Ελληνικό (ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ) ή  σε αντίστοιχη περιοχή.

Σε επίσημη συνάντηση μετά την εκδήλωση έγινε εκτενής συζήτηση που κατέληξε σε καταρχήν συμφωνία  για συμμετοχή της Ελλάδας στην EXPO 2016 με μοντέλο ένωσης εξαγωγέων φυτών και προωθητικής ομάδας, που θα είναι ο φορέας που θα συμμετάσχει. Μάλιστα, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην επιτυχημένη συμμετοχή της Ελλάδας στη FLORIADE. 

Χρήσιμες επισκέψεις και συλλογή εμπειριών.

 Στα πλαίσια της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη  σε 3 επιχειρήσεις: στην FLASH FLOWERS (δρεπτό άνθος), την PEYART (φυτώριο και εργοληπτική Πρασίνου) και την KURGU PEYSAJ (μελετητική και υπερχονδρική). Επίσης, οι ξένοι δημοσιογράφοι και οι Έλληνες παραγωγοί φυτών, επισκέφθηκαν το ξενοδοχείο Gloria Golf  για να δουν τους εξαιρετικούς κήπους του και το υποδειγματικά συντηρημένο γήπεδο γκολφ.

Μας έκανε εντύπωση….

…η συμμετοχή του Βοτανικού Κήπου του Volgograd (Ρωσία),για την προβολή νέων ποικιλιών πασχαλιάς , στα πλαίσια των 100 χρόνων από τη  νίκη της Ρωσίας στον Α Παγκόσμιο πόλεμο. Τα συγκεκριμένα φυτά παράγονται με χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, έχουν ήδη πατενταριστεί και οι άνθρωποι του Βοτανικού Κήπου ήρθαν να παρουσιάσουν τις ποικιλίες και να συζητήσουν για τα δικαιώματα…

Ήδη, μία Ιταλική εταιρεία προχώρησε…

Κάπου αλλού κοιτάνε μπροστά… Εδώ, τα ερευνητικά ιδρύματα, συγχωνεύονται…

 

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η FLORPLANT είναι πλέον θεσμός και χάρη στην οξυδέρκεια των στελεχών της και την εργατικότητά τους είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικός παράγοντας στα εμπορικά δρώμενα του χώρου του Πρασίνου της περιοχής και όχι μόνο…

Πληροφορίες: www.florplant.org

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις