Αξιοποίηση από τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς

Ημερίδα διοργανώνει η ΚΕΟΣΟΕ για τα μέλη της στην έδρα της (Λ. Ριανκούρ 73) την Πέμπτη 8/2/2018 και ώρα 11 π.μ. με βασικό θέμα την αξιοποίηση από τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς της Δράσης 4.1.1 "Υλοποίηση Επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης" (Σχέδια Βελτίωσης).

Να σημειωθεί ότι από φέτος στα Σχέδια Βελτίωσης, εντάσσεται η εγκατάσταση αμπελώνα για τους κατόχους "Άδειας Φύτευσης αμπελώνα" η οποία χορηγήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 62 του ΚΑΝ(ΕΕ) 1308/2013.

Η συμβολή της περιβαλλοντικής σημασίας της αμπέλου, καθώς και το ότι τουλάχιστον επτά (7) (Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Β. Αιγαίου, Περιφέρεια Δ. Ελλάδας, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Ν. Αιγαίου) από τις δεκατρείς (13) Περιφέρειες της χώρας, έχουν ορίσει ως κλάδο προτεραιότητας την αμπελοκαλλιέργεια, μοριοδοτούν επιπλέον τα αιτήματα των αμπελουργών με αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των πιθανοτήτων έγκρισης των αιτημάτων, ενώ το εύλογο κόστος εγκατάστασης της καλλιέργειας έχει ορισθεί σε επίπεδα τέτοια που καλύπτει το πραγματικό κόστος (1.407 €/στρέμμα με υποστήλωση).

Στην ημερίδα ο υπεύθυνος της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του ΠΑΑ κ. Ευθύμιος Τσιατούρας, θα αναλύσει και θα απαντήσει στα εξειδικευμένα θέματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων για τα Σχέδια Βελτίωσης, στον αμπελοοινικό τομέα.

Δεύτερο θέμα που θα αναπτυχθεί στην ημερίδα από τον προϊστάμενο του τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του ΥΠΑΑΤ κ. Διονύσιο Γραμματικό είναι η αναλυτική παρουσίαση των επενδυτικών δυνατοτήτων από τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς με βάση το άρθρο 50 του ΚΑΝ(ΕΕ) 1308/2013.

Πρόκειται για την ενεργοποίηση του μέτρου του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης (Εθνικού Φακέλου) το οποίο είχε δηλωθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2014-2018 και ενεργοποιείται φέτος με προϋπολογισμό 4.563.000 € και είδη επενδύσεων πολλά εκ των οποίων δεν χρηματοδοτούνται, από το αντίστοιχο μέτρο 4.2.1 του ΠΑΑ.

Ο κ. Δ. Γραμματικός θα αναπτύξει επίσης μια σημαντική παράμετρο που αλλάζει, από την ερχόμενη αμπελοοινική περίοδο και αφορά την υποχρέωση υποβολής Ψηφιακής Δήλωσης Παραγωγής από τα οινοποιεία, εφαρμογή που από φέτος γίνεται σε πιλοτικό επίπεδο, για όσα οινοποιεία θέλουν να υποβάλλουν την Δήλωση Παραγωγής τους ψηφιακά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις