Γιορτή Τρύγου από τους Ανατολικορωμυλιώτες

Γιορτή Τρύγου με σταφύλια, χορό, τραγούδι, ζωντανή παραδοσιακή ορχήστρα και αμείωτο κέφι διοργανώνει αύριο στις 19:30 ο Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής. Με κέφι πολύ  και ζεστή φιλοξενία αγκαλιάζουν την παράδοση και καλούν όλους να πάρουν μέρος.

Η Ζαφείρια Σύρμου και ο Δημήτρης Παπαλιάς  μίλησαν για την Γιορτή Τρύγου που διοργανώνουν αύριο στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής στις επτά και μισή το απόγευμα. Ταμίας και χοροδιδάσκαλος στο Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής αντίστοιχα  έταξαν μόνο κέφι και ξένοιαστες στιγμές σε μια γιορτή ανοιχτή για όλους.

«Προηγήθηκαν δύο πετυχημένες χρονιές. Συνεχίζουμε δυναμικά με μια Γιορτή Τρύγου, θα έχει χορό, τραγούδι, σταφύλια, σουβλάκια, ποτό, γλέντι, διασκέδαση. Μπροστά από το ΚΕΠ Κομοτηνής θα γίνουμε όλοι μια παρέα. Ήταν μια ιδέα του Δημήτρη Παπαλιά» δήλωσε η κα Σύρμου και ο εμπνευστής της γιορτής εξήγησε «είπαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από τον αγιασμό, κάτι που θα μπορούσε άμεσα να πάρει μέρος ο κόσμος της Κομοτηνής. Μια λατρευτική γιορτή που κρατά από παλιά και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ανατολική Ρωμυλία, έναν τόπο γνωστό για το σταφύλι και ό,τι παράγεται από αυτό. Τα εδάφη εκείνου του τόπου ήταν εύφορα. Τα παραθαλάσσια μέρη της Μαύρης Θάλασσας είχαν παράδοση στην παραγωγή του οίνου και του εμπορίου του.»

Έτσι, αύριο μέλη και φίλοι του Συλλόγου, αλλά και όποιος άλλος το επιθυμεί, γιορτάζουν τον τρύγο, όπως έκαναν παλιά. Γιόρταζαν την έναρξη και τη λήξη του τρύγου οι παλιότεροι. Σήμερα με φαγητό, κρασί, σταφύλια, όλα δωρεάν στον κόσμο, που θα παραβρεθεί,  με παραδοσιακή ορχήστρα και χορό. «Μας στηρίζει η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας κι Αθλητισμού του δήμου Κομοτηνής,  η κα Νατάσα Λιβεριάδου και επαγγελματίες, επώνυμοι κι ανώνυμοι της περιοχής.»

Ο Σύλλογος έχει ήδη ξεκινήσει δυναμικά τη νέα του διδακτική χρονιά, » ξεκινήσαμε καλύτερα από πέρσι» δηλώνει η κα Σύρμου και ο κος Παπαλιάςμιλά για τη λειτουργία πέντε χορευτικών Τμημάτων: Τμήματα ενηλίκων ( Παρασκευή 19:00-20:00), παραστάσεων (Δευτέρα 19:30-21:00) , αρχαρίων (Παρασκευή 18:00-19:00 ) και δύο παιδικά τμήματα (Σάββατο 16:00-18:00). «Ποτέ δεν είναι αργά για να χορέψει κάποιος, οι πόρτες του Συλλόγου είναι ανοικτές. Ο χορός είναι κάτι που φέρνει ευφορία στον άνθρωπο. Είναι πολύ ευχάριστο» δηλώνει.

«Ο κόσμος αγαπάει την παράδοση και εμείς θέλουμε να του το ξεπληρώσουμε αυτό γι αυτό και ο Σύλλογος είναι δραστήριος. Κάθε μήνα θέλουμε να δίνουμε και κάτι στα μέλη μας και στην πόλη μας. Δρώμενα και έθιμα στη διάρκειά των Χριστουγέννων, 8 Δεκεμβρίου ο ετήσιος χορός με την Εβρίτικη Ζυγιά, εκδρομή μονοήμερη και φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες είναι λίγα μόνο από όλα όσα  δρομολογούνται.» αποκαλύπτει η κα Σύρμου και παράλληλα ξεχωρίζει την  προσπάθεια που κάνει ο Σύλλογος να υπάρξει συνεργασία συλλόγων, επαφών, ανταλλαγή ιδεών. «Θα το επιδιώξουμε εντός κι εκτός Νομού» υπόσχεται η κα Σύρμου και τάζει μια ενδιαφέρουσα χρονιά με πολύ χρώμα Ανατολικής Ρωμυλίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις