Ξεκίνησε η ελαιοκομιδή

Λίγο πριν να δύσει ο ήλιος του Οκτωβρίου βρισκόμαστε στο Ελαιοτριβείο «Κύκλωπας». Μετά από 36 χρόνια λειτουργίας για πρώτη φορά οι υπεύθυνοι του το άνοιξαν το 1ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Εκεί συναντήσαμε την κα Νίκη Κελλίδου, την ιδιοκτήτρια. «Είναι κάτι πρωτόγνωρο» δηλώνει η ίδια και εξηγεί καλωσορίζοντάς μας φιλόξενα ότι «Οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες, ώστε και φέτος να είμαστε πολύ πρώιμοι. Ο ελαιόκαρπος άρχισε ήδη να μαυρίζει και είμαστε ακόμη στον Οκτώβριο!  Έχει αρκετή προσβολή από διάφορες ασθένειες και πρέπει οι παραγωγοί να βιαστούν για να μην χάσουν τον καρπό τους. Τα ποσοστά γι αυτή την εποχή είναι καλά κι αυτό οφείλεται στην πρωιμότητα της χρονιάς, δεν έχουν να φοβηθούν κάτι, ας μαζέψουν.

Όσο πιο πράσινος είναι ο καρπός, τόσο καλύτερο το λάδι, που θα πάρουν. Να μαζέψουν τον καρπό τους. Να βάλουν έγκαιρα τα ραντεβού τους και να είναι όσο πιο συνεπείς γίνεται στις ποσότητες που μας δηλώνουν για να είμαστε κι εμείς συνεπείς απέναντί τους. Και να κυλήσει μια όμορφη παραγωγική χρονιά ευχάριστα και παραγωγικά.» δηλώνει ενθουσιασμένη από το νέο ξεκίνημα.Όση ώρα την ακούμε να μιλά παρατηρούμε νέους σε ηλικία παραγωγούς να καταφθάνουν στο πλευρό των έμπειρων, που έχουν μεγαλώσει πια μαζί με τα δένδρα τους. «Η νέα γενιά εμφανίζεται δυναμικά στην ελαιοπαραγωγή της περιοχής μας και από τα κλασικά μέρη, Μάκρη, Δίκελα, Μαρώνεια, τώρα πλέον πάμε και σε άλλα χωριά σε όλη τη Θράκη, όπου δυναμικά στο καθένα φυτεύονται ελαιώνες οι οποίοι έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

Βλέπουμε ότι αυξάνεται η ελαιοπαραγωγή στον τόπο μας.» παρατηρεί με ικανοποίηση η κα Κελλίδου μην παραλείποντας να λύνει απορίες των νέων, αλλά και να ακούει με ενδιαφέρον και τις παρατηρήσεις των παλαιοτέρων που… κάτι ξέρουν παραπάνω.Τα ελαιόλαδα της περιοχής, τόσο της Μάκρης, όσο και της Μαρώνειας,  σε όποιο διαγωνισμό παίρνουν μέρος, επιστρέφουν με διακρίσεις και πρωτιές. Σημαντικές διακρίσεις για παράδειγμα έχει να επιδείξει το Ελαιοτριβείο «Κύκλωπας». «Οι διακρίσεις ανοίγουν δρόμους, αρκεί να είμαστε συνεπείς στην ποιότητα. Δεν παίρνουμε ένα βραβείο και το αξιοποιούμε απλά για να πουλήσουμε. Απαιτείται σκληρή δουλειά, συνέπεια και συνέχεια σε όλα τα βήματα, πρέπει όλα τα βήματα να είναι σωστά. Η καλή ποιότητα του λαδιού, ξεκινάει από την καλλιέργεια στο χωράφι και φτάνει στον τρόπο μεταφοράς, στον τρόπο αποθήκευσης στο ελαιοτριβείο, αλλά και στην αποθήκευση του λαδιού.» δηλώνει η κα Κελλίδου. Οι τοίχοι στο χώρο όπου εργάζεται είναι καλυμμένοι με τίτλους διεθνών διακρίσεων που έχει πετύχει με τους συνεργάτες της, μάρτυρες μιας προσπάθειας που κρύβει πολύ δουλειά, συνέπεια και προσπάθεια.

«Το λάδι του «Κύκλωπα» ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο παρόλο που οι ποσότητες δεν είναι πάρα πολύ μεγάλες. Αυτή τη στιγμή ο «Κύκλωπας» εκτός από την Ευρώπη εξάγεται σε: Ιαπωνία, Ταϊβαν, Καναδά κ.α.. Μακάρι να είχαμε ποσότητες μεγαλύτερες, να μπορούσαμε να καλύψουμε τη ζήτηση. Είμαστε τυχεροί, γιατί χωρίς να πηγαίνουμε σε εκθέσεις, χωρίς να διαφημίζουμε το προϊόν μας, καταναλώνεται και έχουμε μεγαλύτερη ζήτηση από την παραγωγή κι αυτό αποτελεί επιτυχία.»

Τα τελευταία έξι χρόνια οι πειραματισμοί καλά κρατούν. Ελαιόλαδα σε πέντε γεύσεις, με λεμόνι, πορτοκάλι, βασιλικό, σκόρδο και τσίλι. Αληθινές γεύσεις! «Ανακατεύουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά με ελαιοκαρπό και βγάζουμε πραγματικά ελαιόλαδα, αρωματισμένα που έχουν έντονη την φρεσκάδα του φρούτου.Ενώ στην αρχή πειραματιστήκαμε, τώρα έχουν τέτοια ζήτηση, που κάθε φορά κάνουμε διπλάσιες ποσότητες από την προηγούμενη.» εξηγεί η κα Κελλίδου.

Φαίνεται πως η καλλιέργεια της ελιάς έχει βαθιές «ρίζες» στην περιοχή της Θράκης. Είναι μια παραγωγή με παρελθόν μακρύ, αλλά και με μέλλον. «Ναι είναι μια καλλιέργεια σωστή, αν τη δεις σοβαρά, αν κάνεις αυτά που πρέπει.» συμφωνεί η έμπειρη παραγωγός και προτρέπει τους νέους να ασχοληθούν σωστά. «Αν ενημερωθείς σωστά, αν το στηρίξεις όπως πρέπει, και δεν αρκείσαι στα εύκολα λόγια, θα έχεις ένα καλό αποτέλεσμα και καλά έσοδα. Θα πρέπει να το κάνεις σωστά και με αγάπη. Με πολύ αγάπη και πάθος.» δηλώνει και προτρέπει «Θα πρέπει να είναι κανείς έντιμος απέναντι στους πελάτες, στους ανθρώπους που θα το φάνε. Αν δεν το βάλεις στο δικό σου τραπέζι, δεν θα το βάλεις και στο τραπέζι των άλλων. Αυτό είναι δεδομένο. Να είναι έντιμοι, να παράγουν ένα ποιοτικό προϊόν.»

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις