“Γνώση υπεραξίας στη διάθεση του παραγωγού  Συνεργατικές πλατφόρμες”

Σε ένα σημαντικό εργαλείο στη διάθεση των Ελλήνων παραγωγών που δραστηριοποιούνται στους τομείς  της κτηνοτροφίας και  των οπωροκηπευτικών μπορεί να εξελιχθεί το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα AGRO START «Διακρατικό δίκτυο για την υποστήριξη των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της κτηνοτροφίας και των οπωροκηπευτικών», όπως συμφώνησαν όλοι όσοι συμμετείχαν  στην εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την ERFC Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για την Περιφερειακή Συνεργασία www.erfc.gr, που συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα  και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013 στην αίθουσα του  Επιμελητηρίου Αχαΐας με την υποστήριξή του. Στην εναρκτήρια εκδήλωση συμμετείχαν  εκπρόσωποι  μικρομεσαίων επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών από τον αγροτοδιατροφικό τομέα, ερευνητικά ιδύματα, και συμβουλευτικών υπηρεσιών στήριξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  
Από την πλευρά της ERFC τονίσθηκε ότι ως κοινωνία των πολιτών δρούμε και ενεργούμε για να βρεθούν λύσεις, να μη βάλουμε το κεφάλι κάτω και μέσα από την κρίση να βρούμε τις ευκαιρίες. Οι καλές  πρακτικές στον τομέα της κτηνοτροφίας και των οπωροκηπευτικών θα προβάλλονται στην υπό κατασκευή διαδυκτιακή βάση δεδομένων του AGRO-START και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών, δύο κύκλους διαδικτυακών μαθημάτων καθώς και την έναρξη μιας Εικονικής Έκθεσης (Virtual Fair). Αναφέρθηκε  επίσης ότι το AGRO-START, που στόχο έχει την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και την προώθηση και διευκόλυνση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας της ΝΑ Ευρώπης -SEE Interreg- και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2014. Προαναγγέλθηκε ότι τον Ιούνιο αναμένεται στη Δυτική Ελλάδα η έλευση των εταίρων του προγράμματος, στο πλαίσιο της διακρατικής προσέγγισης του προγράμματος.  
Στην εκδήλωση παρέστη και απηύθηνε   χαιρετισμό ο κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Πολιτικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων στη στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για τον πρωτογενή τομέα. Ο σχεδιασμός όλων μας, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολο Κατσιφάρα μέχρι και κάθε μέλος της Διοίκησης που έχει σχέση με τον πρωτογενή τομέα είναι να πορευτούμε στο πλαίσιο της συνέργειας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελόπουλος. «Αυτό είναι ένα στοίχημα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος γιατί όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα. Να κάνουμε δηλαδή μια Αγροτροφική σύμπραξη  με παραγωγούς, καταναλωτές, μεσάζοντες, εμπλεκομένους στη αλυσίδα για να συζητήσουμε στη λογική της συνέργειας που είναι η λύση-ανάσα για τον καταναλωτή», είπε ο κ. Αγγελόπουλος, προαναγγέλοντας σχετική συνάντηση στο Επιμελητήριο την Τετάρτη,  3 Απριλίου
Από την πλευρά του Δήμου Πατρέων παρέστη ο κ. Γεώργιος Σιγαλός, Αναπληρωτής Δημάρχου –    Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος , Πρασίνου ,  ο οποίος δήλωσε τη διάθεση να βάλει από την πλευρά τουΔήμου Πατρέων ένα λιθαράκι για να αναπτυχθεί το πρόγραμμα.
Τέλος χαιρετισμό απηύθυνε ο κ Σωτήριος Λαμπρόπουλος, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο οποίος ανέφερε ότι η πρωτοβουλία για το πρόγραμμα AGRO-START μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα καθώς εστιάζει στην ομαδικότητα που συκοφαντήθηκε , αναφέροντας χαρακτηριστικά το συνεταιριστικό κίνημα που χρησιμοποιήθηκε από τους πολιτικούς για να κάνουν  πολιτική
Ακολούθησε μια σειρά ομιλιών, με το συντονισμό του Διευθυντή της ΕΡΑ Πάτρας κ.  Ανδρέα Αδαμοπουλου, από τη γεωπόνο  κ. Εφη Στεργιοπουλου, που παρουσίασε το πρόγραμμα AGRO START, την κ. Μαρία Μαργιέτη, Προϊστάμενη του Τμήματος Ελέγχων Επιχειρήσεων Περιφερειακής Διεύθυνσης Αχαΐας που παρουσίασε το ρόλο του ΕΦΕΤ στην ασφάλεια τροφίμων.  Ο κ. Γεώργιος Μιχαλόπουλος , εκπρόσωπος της RODAX AGRO Ltd  που στηρίζει τους αγρότες να επιτύχουν και να διατηρήσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα μέσω της εφαρμογής των Συστημάτων Διαχείρισης που εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τους νόμους, τη μέγιστη προσοχή για το περιβάλλον, την ποιότητα και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα προσέγγισε  το θέμα από την πλευρά της περιβαλλοντικής ποιότητας τροφίμων ενώ ο Επίκουρης Καθηγητής Υγιεινής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Απόστολος Βανταράκης αναφέρθηκε στις καινοτόμες τεχνολογίες στον έλεγχο της ποιότητας τροφίμων. Τα πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με την ομιλία του κ. Πάνου Παναγοπουλου, Γεωπόνου- Οικονομολόγου- Διδάκτορα Πανεπιστημίου Σορβόννης σχετικά με το πώς μπορεί να βελτιωθεί το περιορισμένο μέγεθος των Ελληνικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων που δημιουργεί προβλήματα στη βιωσιμότητά τους και στην εφαρμογή νεωτερικών μεθόδων, όπωε η βιοκυκλική γεωργία.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έγιναν σημαντικές παρουσιάσεις από τον Δρ. Κλεάνθη Ισραηλίδη, Διευθυντή  του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων που είναι το μοναδικό ερευνητικό Ινστιτούτο  του ευρύτερου δημοσίου τομέα που ασχολείται με την ποιότητα, την ασφάλεια, την επεξεργασία και τη διατήρηση των τροφών φυτικής προέλευσης και των ζώων. Εκ μέρους της ΒΑΚΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ που υποστηρίζει με συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο σε Ελλάδα και εξωτερικό μίλησε ο κ Κωνσταντίνος Οικονόμου αναφερόμενος σε θέματα οργανωμένων χώρων σταβλισμού Ποιμενικών-Αιγοπροβατων. Σαν παράδειγμα καλής πρακτικής παρουσιάστηκε από τον κ. Γεώργιο Μητρόπουλο και την κ. Παναγιώτα Παπανδρεοπουλου η ACHAIA SNAILS, που δραστηριοποιείται στον Αλισσό, Η εκδήλωση έκλεισε με την κ. Ελένη Μαλισσιόβα, Καθηγήτρια του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίων στο ΤΕΙ Λάρισας που αναφέρθηκε στην ποιότητα και καινοτομία στην παραγωγή ζωοκομικών προϊοντων και τον κ. Δημήτριο Αποστολόπουλο, από το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που αναφέρθηκε στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στον αγρο διατροφικό χώρο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρέμβαση από τον κ. Πέτρο Γρουμπό καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών για τη συνεργασία του Εργαστηρίου Αυτοματισμού και Ρομποτικής στο τομέα της πρόληψης και της διόρθωσης μέσω προσομοιώσεων ώστε να μπορούν οι γεωργοί να δίνουν καλύτερες καλλιέργειες.
Στην εκδήλωση επίσης παρέστησαν περίπου 80 συμμετέχοντες εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου, του Επιμελητηρίου Αχαϊας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, του Δήμου Πατρέων και Ερυμάνθου, εκπρόσωποι αγροτικών ενώσεων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γεωπόνοι, μελετητές, δημοσιογράφοι.
Για όσους ενδιαφέρονται οι παρουσιάσεις της εκδήλωσης έχουν αναρτηθεί στο site της ERFC   www.erfc.gr.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις