Βιώσιμη εκτροφή βοείου κρέατος στην Ευρώπη: Πολιτική και πρακτική

Τα ενδιαφερόμενα μέρη της βιομηχανίας βοείου κρέατος σε όλη την Ευρώπη καλούνται να συμμετάσχουν στην πρώτη διακρατική συνάντηση της BovINE - το πρώτο και μοναδικό Beef Innovation Network που χρηματοδοτείται από την ΕΕ - για να επικεντρωθεί στη βελτίωση της αειφορίας σε ολόκληρο τον τομέα.

Η διαδικτυακή συνάντηση της BovINE, Sustainable Beef Farming: Πολιτική και πρακτική στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, θα επικεντρωθεί στο πώς μπορεί να βελτιωθεί η αειφορία εντός του κλάδου, κοινοποιώντας ερευνητικές καινοτομίες και παραδείγματα καλών πρακτικών στις εκμεταλλεύσεις με Ευρωπαίους ενδιαφερόμενους.

Η εκδήλωση την 1η Δεκεμβρίου διοργανώνεται από την BovINE - το έργο δικτύου που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των προκλήσεων αειφορίας που αντιμετωπίζει ο τομέας της βοοειδών.

Οι κύριοι ομιλητές θα περιλαμβάνουν τους Janusz Wojciechowski (Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία της Πολωνίας, tbc)), Grzegorz Puda (Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Πολωνίας), Jean Pierre Fleury (Πρόεδρος του Copa-Cogeca), Brendan Golden (Πρόεδρος, Εθνική Επιτροπή Κτηνοτροφίας) , Ιρλανδική Ένωση Αγροτών), Jacek Zarzecki (Πρόεδρος της Πολωνικής Ένωσης Κτηνοτρόφων και Παραγωγών Βοοειδών Βοοειδών) και Jean Francoise Hocquete (Επιστημονική Ομάδα Αναφοράς της Διεθνούς Έρευνας Κρέατος 3GF, INRAE, Πρόεδρος της επιτροπής βοοειδών EAAP).

Ο Συντονιστής του έργου BovINE, καθηγητής Maeve Henchion, από την Teagasc, λέει: «Χαίρομαι που η πρώτη διεθνική συνάντηση της BovINE φιλοξενείται από τον συνεργάτη μας τον Πολωνικό Σύνδεσμο Βοδινού (PBA). Η συνάντηση θα παρουσιάσει ευρωπαϊκές και πολωνικές προοπτικές για το μέλλον της εκτροφής βοείου κρέατος στην Ευρώπη και θα φέρει κοντά - ουσιαστικά - αγρότες, συμβούλους, ερευνητές και άλλους ενδιαφερόμενους από όλη την Ευρώπη, για να συζητήσουν καινοτόμες και πρακτικές λύσεις στις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας του βοείου κρέατος .

«Οι περιορισμοί Covid19, ειρωνικά, μας προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία να είμαστε ακόμη πιο καινοτόμοι και να φέρουμε σε επαφή ευρύτερες ομάδες. Ο οικοδεσπότης της συνάντησης Jerzy Wierzbicki, πρόεδρος της πολωνικής ένωσης βοείου κρέατος, λέει: «Ο ακρογωνιαίος λίθος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας είναι η Στρατηγική Farm to Fork της ΕΕ. Στόχος της στρατηγικής είναι να παρέχει στους ευρωπαίους πολίτες πρόσβαση σε υγιεινά, προσιτά και βιώσιμα τρόφιμα, να αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή, να προστατεύουν το περιβάλλον και να διασφαλίζουν μια δίκαιη οικονομική απόδοση στην αλυσίδα εφοδιασμού. Αυτή η συνάντηση παρακολουθεί εθνικές εκδηλώσεις σε εννέα κράτη μέλη της ΕΕ με σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς που έχουν ενθαρρύνει την ευαισθητοποίηση για το BovINE και την ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών για την προώθηση της ευαισθητοποίησης και την υιοθέτηση καινοτόμων και αποδεδειγμένων πρακτικών.»

Η κοινοπραξία εταίρων BovINE, αντιπροσωπεύει το 75% του πληθυσμού θηλαζουσών αγελάδων στην Ευρώπη και το 70% της παραγωγής βοείου κρέατος. Το δίκτυο BovINE συνδέεται με τους αγρότες σε ολόκληρη την Ευρώπη παρέχοντας μια ανοιχτή πλατφόρμα - το Κέντρο γνώσης BovINE - όπου οι αγρότες βοείου κρέατος, σύμβουλοι, οργανώσεις μέλη και ερευνητές μπορούν να ανταλλάσσουν γνώσεις σχετικά με τις ερευνητικές καινοτομίες (RIs) και τις ορθές πρακτικές (GPs) και να μοιράζονται εμπειρίες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα μοιραστούν τέσσερις θεματικές καινοτομίες και εννέα καλές πρακτικές: κοινωνικοοικονομική ανθεκτικότητα, υγεία και καλή μεταχείριση των ζώων, αποδοτικότητα παραγωγής και ποιότητα κρέατος και περιβαλλοντική αειφορία. Κάθε σύσταση αντιμετωπίζει συγκεκριμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ευρωπαίοι αγρότες βοείου κρέατος και περιλαμβάνει χωλότητα στους ταύρους τελικής επεξεργασίας, μείωση της θνησιμότητας των νεογέννητων μόσχων, μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της παραγωγής βοείου κρέατος, οικονομικός σχεδιασμός βοοειδών βοοειδών και εργαλεία παρακολούθησης ζώων στην παραγωγή βοείου κρέατος.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης θεματικές συνεδρίες δικτύωσης και μια εικονική επίσκεψη σε πολωνικά βοοειδή.

Για να δείτε την ημερήσια διάταξη της σύσκεψης κάντε κλικ εδώ. Για να εγγραφείτε στην εκδήλωση κάντε κλικ εδώ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις