Καρυδοχώρι: Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων στο γραφικό ορεινό χωριό των Σερρών
Καρυδοχώρι: Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων στο γραφικό ορεινό χωριό των Σερρών

 

Μία πολύ καλή ευκαιρία να θαυμάσουν αγνά προϊόντα και να περιηγηθούν στα γραφικά χωριά του Βορειοανατολικού τμήματος των Σερρών θα έχουν την προσεχή Κυριακή 7 Νοεμβρίου, όσοι θα επισκεφθούν το Καρυδοχώρι. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυδοχωρίου "Άγιος Αθανάσιος" διοργανώνει για 12η χρόνια το φεστιβάλ τοπικών προϊόντων με την στήριξη του Δήμου Σιντικής, προσφέροντας ζεστή φασολάδα, σούπα λαχανικών, πατατοσαλάτα και ζυμωτό ψωμί σε ξυλόφουρνο. 

 

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα γραφικά χωριά της κοιλάδας του Κρουσοβίτη (Φαιά Πέτρα, Καπνόφυτο, Αχλαδοχωρί και Καρυδοχώρι). Το φεστιβάλ τοπικών προϊόντων, δίνει την ευκαιρία στο κοινό, να γνωρίσει τις ομορφιές του χωριού, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου του "Αγίου Αθανασίου", ο οποίος πήρε την ονομασία του από το ομώνυμο ξωκκλήσι το οποίο βρίσκεται χτισμένο στην κορυφή του, ανάμεσα σε δύο τεράστιους βράχους, ενώ το μεσαίωνα στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε κάστρο, κάτι που προδίδει και η διασωθείσα σλαβική επιγραφή του 1204 Μ.Χ. Συν των άλλων, υπάρχουν πέντε πέτρινα γεφύρια τα οποία χτίστηκαν από Ηπειρώτες μάστορες επί Τουρκοκρατίας, με το ένα εξ' αυτών να έχει καταστραφεί από Βουλγαρικές δυνάμεις στον πόλεμο (διασώθηκαν μόνο οι βάσεις της). Εντός του χωριού, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν σπίτια με χαρακτηριστική παραδοσιακή αρχιτεκτονική τα οποία φρόντισαν να ανακατασκευάσουν τα τελευταία χρόνια, οι ιδιοκτήτες τους.

Στο πιο απομακρισμένο σημείο του χωριού, όπου το καλοκαίρι η πλειοψηφία των κατοίκων επισκέπτεται για συγκομιδή βουνίσιου τσαγιού, διασώζεται η μικρή και μεγάλη "Ρούπα", τα οποία αποτελούν δύο σπήλαια με τεράστιο βάθος και στο παρελθόν αποτελούσαν μεταλλεία του Μέγα Αλεξάνδρου.

 

Στην άκρη του χωριού, συναντάμε την εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου η οποία μαγνητίζει τα βλέμματα με την εντυπωσιακή παραδοσιακή αρχιτεκτονική, όπως και το καμπαναριό της, ενώ εντός αυτής υπάρχει ένα μοναδικής σχεδίασης τέμπλο, το οποίο διασώζεται σε άριστη κατάσταση.

 

 

Στο Καρυδοχώρι, θα συναντήσει κάποιος ζεστούς ανθρώπους, γεμάτους χαμόγελο, έτοιμους να του προσφέρουν ένα ζεστό καφέ. Συνολικά, το χωριό αριθμεί πλέον 35 μόνιμους κατοίκους, ωστόσο την καλοκαιρινή περίοδο, το χωριό, σφύζει από ζωή. Όσον αφορά το φεστιβάλ τοπικών προϊόντων, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να προμηθευτούν αγνά προϊόντα της περιοχής από μικρούς παραγωγούς των χωριών - Φαιάς Πέτρας, Καπνοφύτου, Αχλαδοχωρίου και Καρυδοχωρίου. Τα χωριά αυτά, εκτείνονται στο Βορειοανατολικό άκρο του Σιδηροκάστρου  μέσα σε ένα παραδεισένιο τοπίο. 

Καρυδοχώρι

Υψόμετρο: 640 μέτρα 

Κάτοικοι: 35 μόνιμοι 

Απόσταση: 22 χιλιόμετρα από Σιδηρόκαστρο

(φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Νικολαΐδης) 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις