Εκδήλωση στη Λάρισα για την επισιτιστική κρίση

Οι «ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ του ΚΟΣΜΟΥ» έχοντας σαν βασικό σκοπό να αναδεικνύουν θέματα τοπικού, θεσσαλικού, αλλά και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, σε συνεργασία με την Δημοτική Πινακοθήκη- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα , πραγματοποιούν εσπερίδα με θέμα «Επισιτιστική κρίση – αναζητώντας αιτίες και λύσεις» με εισηγητές τον καθηγητή του ΠΑ/ΘΕ κ. Δημήτριο Κουρέτα, τον αν. καθηγητή ΕΚΠΑ κ. Στάθη Αραποστάθη και τον χημικό –περιβαλλοντολόγο κ. Ζήση Αργυρόπουλο, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου και ώρα προσέλευσης 18:30 στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας. Παρέμβαση θα πραγματοποιήσει και ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι, σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται, να αναδειχτούν τα σύνθετα θέματα της διατροφικής επάρκειας και της αγροτικής παραγωγής σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η διατροφή του ανθρώπου είναι η πηγή της ζωής αλλά και ο πυρήνας της αντιπαράθεσης μεταξύ κοινωνιών και ανθρώπων. Μ' αυτό συνδέονται και σ' αυτό αποσκοπούν οι άλλες διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που κοινά λέγεται ότι, χωρίς φαγητό (και νερό) δεν αντέχεις παρά μόνο λίγες μέρες. Τα άλλα μπορούν να περιμένουν και συχνά δεν είναι απαραίτητα.

Η παραγωγή και η διακίνηση των τροφίμων συνδέεται διαχρονικά με την ιστορική εξέλιξη στον πλανήτη. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η συμβολή της επιστήμης καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της παραγωγής και της κατανομής των τροφίμων, αλλά και την δημιουργία νέων προτύπων αγροδιατροφής και κατανάλωσης. Η Ιστορία του ανθρώπου, είναι ουσιαστικά η ιστορία της τροφής του. Οι ανισότητες μεταξύ ηπείρων, χωρών, τοπικών κοινωνιών και κοινωνικών στρωμάτων, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, εκφράζονται με το επίπεδο διατροφής.

Ωστόσο, στην εποχή μας προέκυψαν και άλλα σύνθετα προβλήματα με τα τρόφιμα , που συνδέονται με τις συνθήκες και τις διαδικασίες παραγωγής των , τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών, την βιοποικιλότητα, την κλιματική κρίση. Η ανθρωπότητα καλείται πλέον να αντιμετωπίσει συνδυαστικά το θέμα της διατροφικής επάρκειας και της υγιεινής διατροφής με την κλιματική κρίση.

Οι ΘΠΚ συνεχίζοντας την προσπάθεια ευαισθητοποίησης του πληθυσμού σε σημαντικά για την ποιότητα της ζωής του ζητήματα, πραγματοποιεί αυτή την συνάντηση για την ανάδειξη του ζητήματος της επισιτιστικής ασφάλειας με την προοπτική σύνδεσης του διαχρονικά, με εκδηλώσεις για την τοπική παραγωγή και την υγιεινή των τροφίμων , την κλιματική κρίση και την βιοποικιλότητα και γενικότερα το μοντέλο παραγωγής διακίνησης και κατανάλωσης των τροφίμων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις