Καταπολέμηση ζιζανίων χωρίς χημικά: Το ευρωπαϊκό έργο Oper8 και η συμβολή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η ομάδα SmartFarmingTechnologyGroupτου τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο "Oper8". Με την εμπειρία της από τη συμμετοχή και τον συντονισμό σε ποικίλα ερευνητικά ευρωπαϊκά έργα, η ομάδα έχει αναλάβει την ανάπτυξη του ψηφιακού αποθετηρίου, καθώς και τον συντονισμό του έργουOper8”.

Το έργο με διάρκεια από 2022 έως το 2025, στοχεύει στη δημιουργία ενός αυτοδύναμου θεματικού δικτύου πολλαπλών φορέων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα εστιάζει σε μη χημικές λύσεις καταπολέμησης ζιζανίων. Αξιοποιώντας τη γνώση από 8 επιχειρησιακές ομάδες σε 7 χώρες, το έργο προωθεί τη συνεργασία, την ανταλλαγή γνώσεων και την καινοτομία. Ο τελικός στόχος είναι η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων του έργου στα εθνικά στρατηγικά σχέδια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), συμβάλλοντας στη μετάβαση σε μια βιώσιμη γεωργία, ευθυγραμμισμένη με την ευρωπαϊκή στρατηγική GreenDeal και FarmtoFork.

Το πρόβλημα που θέλει να αντιμετωπίσει το παρόν έργο, είναι οι αρνητικές επιπτώσεις των συνθετικών φυτοφαρμάκων στη γεωργία, ιδίως των ζιζανιοκτόνων, στο περιβάλλον, στους φυσικούς πόρους και στην ανθρώπινη υγεία. Οι αγρότες διστάζουν να υιοθετήσουν μη χημικές μεθόδους λόγω της πολυπλοκότητας, του κόστους και του χρόνου που απαιτούν. Το έργο αποσκοπεί στη λύση αυτού του προβλήματος με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού θεματικού δικτύου, δίνοντας πρόσβαση σε εναλλακτικές μεθόδους καταπολέμησης ζιζανίων και διαδίδοντας πληροφορίες για την εφαρμογή τους.

Το έργο βασισμένο στις 8 επιχειρησιακές ομάδες των 7 ευρωπαϊκών χωρών που ασχολούνται με την εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων, διευρύνοντας τους ορίζοντες εφαρμογής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προωθεί και διαδίδει ένα σύνολο πληροφοριών για όλες τις διαθέσιμες μη χημικές μεθόδους ζιζανίων παρέχοντας συγκεκριμένα στοιχεία και οφέλη για την εφαρμογή. Οι λύσεις αυτές διαχωρίζονται στις άμεσες και έμμεσες μεθόδους καταπολέμησης των ζιζανίων, ενώ αξιολογούνται με βάση την πολυπλοκότητα τους και τη δυνατότητα εφαρμογής σε αγροτεμάχια διαφορετικής κλίμακας. Οι άμεσες αφορούν μεταξύ άλλων, τη χρήση μηχανικών μέσων όπως τα παρελκόμενα ζιζανιοκτονίας με χρήση καμερών, ψεκασμός ακριβείας, ψεκαστικά drones, ενώ οι έμμεσες αφορούν σε συγκαλλιέργειες, αμειψισπορά, ψευδοσπορά, κ.ά.

Οι επιλεγμένες λύσεις καταπολέμησης ζιζανίων έχουν παρουσιαστεί σε επιδείξεις στο χωράφι σε πραγματικό χρόνο, διαδικτυακά σεμινάρια, καθώς και σε εθνικά και ευρωπαϊκά workshops, στο σύνολο των 7 εμπλεκόμενων ευρωπαϊκών χωρών.

Στο προσεχές διάστημα, οι επιλεγμένες λύσεις αναμένεται να αξιολογηθούν, σε δεύτερο βαθμό, με βάση το οικονομικό κόστος, και το κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο, ώστε να πραγματοποιηθεί η τελική συλλογή των βέλτιστων πρακτικών εναλλακτικής καταπολέμησης ζιζανίων, που μπορούν να εφαρμοστούν ανά χώρα.

Το ψηφιακό αποθετήριο του έργου έχει ήδη δημιουργηθεί και λειτουργεί ως ένα εγχειρίδιο για τον έλεγχο των ζιζανίων. Παρέχει πληροφορίες για τις διάφορες μη χημικές μεθόδους καταπολέμησης ζιζανίων και είναι προσβάσιμο από ερευνητές, αγρότες, επαγγελματίες του αγροτικού τομέα, καθώς και άλλους ενδιαφερόμενους. Έως τώρα, έχουν αναρτηθεί περισσότερες από 400 επιστημονικές δημοσιεύσεις σχετικά με τις εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης ζιζανίων. Το αποθετήριο θα εμπλουτιστεί περαιτέρω με συγκεκριμένες λύσεις εναλλακτικής καταπολέμησης ανά χώρα, βάσει των αναγκών κάθε αγοράς και θα μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες για να είναι προσβάσιμο από όλους τους ενδιαφερόμενους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις