1η Συνάντηση Νέων Αγροτών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 

Την Παρασκευή, 4 Απριλίου 2014, στις 17.00, στο ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκης, οργανώνεται συνάντηση νέων αγροτών υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με κύριο αντικείμενο τον συνεργατισμό και την συλλογική δράση στον αγροτικό τομέα.

Σκοπός της «Συνάντησης», όπως ανέφερε η συντονίστρια κα Άννα-Μαρία Γιάντση (γεωτεχνικός) είναι να αναπτύξει και να καλλιεργήσει την έννοια του «συνεργάζεσθε» μεταξύ των νέων αγροτών αλλά και των εμπλεκόμενων φορέων και να θέσει τη βάση ενός κοινού οράματος για τη συλλογικά σχεδιασμένη Αγροτική Ανάπτυξη από τους νέους της υπαίθρου που επαγγέλλονται αγρότες αλλά και να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα του νέου αγρότη.

Μέσα από τη γνωριμία, τη σωστή ενημέρωση, τη συμμετοχική διαδικασία, το διάλογο, τη διαβούλευση, και την ανταλλαγή απόψεων επιδιώκεται να καλλιεργηθεί η έννοια της συνεργασίας, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος που απαξίωσαν κάθε συλλογική προσπάθεια, μέσα από εναλλακτικές προτάσεις που θα παρουσιαστούν από τους ομιλητές.

Δευτερεύων στόχος είναι να προσεγγισθούν λύσεις και επιδιώκεται η ενημέρωση πάνω σε λύσεις που μπορεί να υιοθετήσει κάποιος επαγγελματίας αγρότης ώστε να επιτύχει καλύτερο ποιοτικά και ποσοτικά προϊόν από την παραγωγή του, με παρουσίαση καλών πρακτικών.

Μεταξύ των θεμάτων είναι: Η Νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική και οι Νέοι Αγρότες, Οι προοπτικές των συλλογικών δράσεων στον αγροτικό χώρο, Νεανική αγροτική επιχειρηματικότητα, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Αγροτική Ανάπτυξη, Εναλλακτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στον Πρωτογενή Τομέα, Συστήματα ποιότητας και ολοκληρωμένη διαχείριση Χρηματοδοτικά εργαλεία, Branding και Marketing αγροτικών προϊόντων, Καινοτόμος Αγροτική Επιχείρηση-Το παράδειγμα του Αγροκτήματος Οικολογικής Γεωργίας και Πρότυπη Αγροτική επιχείρηση μέσω της ανάπτυξης δικτύου αγροτών συνεργατών.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι: η μεγάλη βιοποικιλότητα (3η παγκοσμίως με 1600 ενδημικά-αυτόχθονα φυτά), τα διαφορετικά μικροκλίματα (με το 75% του εδάφους πάνω από τα 600 μέτρα υψόμετρο και ταυτόχρονα 15.800 χιλιόμετρα ακτογραμμής) και η μακραίωνη ιστορία της (ο 2ος ζωντανός μακροβιότερος πολιτισμός πάνω στην γη, μετά την Κίνα).

Στην Ελλάδα, με το συγκεκριμένο ανάγλυφο του εδάφους, ο μέσος κλήρος είναι περίπου 47 στρέμματα ανά αγρότη, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος κλήρος είναι 1500 στρέμματα και στην Ουκρανία 18.000 στρέμματα. Και μόνο αυτά θα επέβαλλαν σε κάθε νοήμονα Έλληνα την επιδίωξη συνεργασιών για την εξασφάλιση φθηνότερων εφοδίων, εισροών και χρήσης εξοπλισμού, ενώ επιβάλλεται η επίτευξη ομολόγου ποιότητας προϊόντων για εξασφάλιση, μέσω συνεργασιών, συνέχειας και συνέπειας στην τροφοδοσία της αγοράς.

Στην Ελλάδα με το 65% των αγροτών να είναι άνω των 55 ετών (δηλαδή σε 10 χρόνια θα έχει απομακρυνθεί το 65% των σημερινών αγροτών) και μόνο 6% των αγροτών να είναι μεταξύ 20 έως 35 ετών, ΑΠΟΛΥΤΗ προτεραιότητα (με κάθε θυσία), θα έπρεπε να είναι: η, με βάση της Σύμβασης της Καρθαγένης, εξασφάλιση της διατροφής των Ελλήνων.

Η 1η Συνάντηση Νέων Αγροτών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που θα γίνει στο ξενοδοχείο Porto Palace, στην Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή, 4 Απριλίου 2014, στις 17.00, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για δημιουργία πόλων συσπείρωσης και συμβολής στον σχεδιασμό των ευνοϊκότερων έργων για αυτάρκη, βιώσιμη και ελκυστική κοινωνία της υπαίθρου (όπως περιγράφεται στο www.philoxeniaplus.eu).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις