Μια σημαντική απόφαση για τον κλάδο των αποσταγματοποιείων και την παραγωγή αλκοολούχων ποτών από κεράσι δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β' 3624/11-07-2025). Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γεώργιος Κώτσηρας, υπέγραψε την απόφαση με αριθμό 30/003/000/2719/2025, η οποία καθορίζει την απόδοση του κερασιού ως πρώτης ύλης σε άνυδρη αιθυλική αλκοόλη.
Συγκεκριμένα, η απόφαση ορίζει την απόδοση του κερασιού, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή «αποστάγματος κερασιού» (σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/787), σε 52,6 (± 2,4) λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης ανά 100 χιλιόγραμμα ιμβερτοσακχάρου κερασιού.
Η ρύθμιση αυτή έρχεται να καλύψει την αναγκαιότητα για έναν σαφή και επίσημο προσδιορισμό της απόδοσης, βασιζόμενη σε εκτεταμένα βιομηχανικά πειράματα που διενεργήθηκαν υπό τον διοικητικό έλεγχο της Χημικής Υπηρεσίας Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Η εισήγηση της Διεύθυνσης Αλκοόλης και Τροφίμων της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους της ΑΑΔΕ αποτέλεσε τη βάση για την έκδοση της απόφασης.
Ο καθορισμός της απόδοσης είναι κρίσιμος για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των αποσταγματοποιείων, την τήρηση των προβλεπόμενων κανονισμών και τη διαφάνεια στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών. Η απόφαση τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από την 11η Ιουλίου 2025.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την απόφαση, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού από την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων. Η κίνηση αυτή αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και σαφήνεια στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της παραγωγής αποστάγματος από κεράσι.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις