Μελισσοκόμοι: Λεπτομέρειες εφαρμογής δράσης «Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης»

Καθορισμός του ακριβούς περιεχομένου και των λεπτομερειών εφαρμογής της δράσης «Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης», της Παρέμβασης Π2-55.4 «Μέτρα στήριξης για την αύξηση του αριθμού και του εύρους των αναλύσεων μελιού και μελισσοκομικών προϊόντων από διαπιστευμένα εργαστήρια με στόχο τη διευκόλυνση των μελισσοκόμων στην εμπορία και την αναβάθμιση της αξίας των προϊόντων τους», στο πλαίσιο υλοποίησης των παρεμβάσεων του τομέα της μελισσοκομίας, του εγκεκριμένου εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για τα προγραμματικά έτη από 2023 έως 2027.

Άρθρο 1
Σκοπός


1. Σε εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 2 της υπ’αρ. 885/13-03-2023 απόφασης του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζουμε το ακριβές περιεχόμενο και τις λεπτομέρειες εφαρμογής της δράσης
«Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης», της Παρέμβασης Π2-55.4 «Μέτρα στήριξης για την αύξηση του αριθμού και του εύρους των αναλύσεων μελιού και μελισσοκομικών προϊόντων από διαπιστευμένα εργαστήρια με στόχο τη διευκόλυνση των μελισσοκόμων στην εμπορία και την αναβάθμιση της αξίας των προϊόντων τους», στο πλαίσιο υλοποίησης των παρεμβάσεων του τομέα της μελισσοκομίας, του εγκεκριμένου εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

2. Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της δράσης είναι η αναβάθμιση της προστιθέμενης αξίας των μελισσοκομικών προϊόντων και η διευκόλυνση της εμπορίας τους.

Άρθρο 2
Περίοδος εφαρμογής


1. Η εφαρμογή της παρούσας καλύπτει τα προγραμματικά έτη από 2023 έως 2027, σύμφωνα με το εγκεκριμένο εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027).

2. Επιλέξιμες δαπάνες οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της παρούσας από τους δικαιούχους, από την 1η Αυγούστου του ημερολογιακού έτους ν-1 μέχρι την 31η Ιουλίου του ημερολογιακού έτους ν, επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους ν.

3. Για το πρώτο έτος εφαρμογής της παρούσας, επιλέξιμες είναι δαπάνες που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως 31η Ιουλίου 2023, οι οποίες επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2023.

Άρθρο 3
Χρηματοδότηση δράσης


1. Τα εγκεκριμένα χρηματοδοτικά όρια της συνολικής δαπάνης για την υλοποίηση της δράσης αναφέρονται στο χρηματοδοτικό πίνακα εκροών της Παρέμβασης Π2-55.4 του εγκεκριμένου Σ.Σ. ΚΑΠ 2023-2027.

2. Η απόφαση ένταξης του δικαιούχου στη δράση, αποτελεί αυτοδίκαια πρόταση εγγραφής στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ. Η εγγραφή πραγματοποιείται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 60 του ν. 4914/2022.

3. Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 και της παρ. 3 σημείο (γ) του άρθρου 101 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, τα εγκεκριμένα ενδεικτικά χρηματοδοτικά όρια της συνολικής δημόσιας δαπάνης για την υλοποίηση της δράσης, μπορούν να τροποποιηθούν με μεταφορά κονδυλίων από ή προς άλλες παρεμβάσεις και εγκεκριμένες δράσεις του μελισσοκομικού προγράμματος, χωρίς να απαιτείται τροποποίηση του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, υπό την προϋπόθεση ότι δεν προκαλείται υπέρβαση του συνολικού ανώτατου ορίου των ετήσιων προβλέψεων δαπανών και η ενωσιακή συνεισφορά δεν υπερβαίνει το 50% των ετήσιων δαπανών.

4. Αν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της παρ. 3 και το συνολικό αιτούμενο ποσό των δικαιούχων υπερβαίνει το μέγιστο ύψος χρηματοδότησης της δράσης που καθορίζεται στο χρηματοδοτικό πίνακα εκροών της Παρέμβασης Π2-55.6 του εγκεκριμένου Σ.Σ. ΚΑΠ 2023-2027, εφαρμόζεται ενιαίος οριζόντιος συντελεστής μείωσης στο συνολικό ποσό επιχορήγησης του κάθε δικαιούχου.

5. Η ενίσχυση παρέχεται υπό τη μορφή της επιστρεπτέας ενίσχυσης του επιλέξιμου κόστους με ποσοστό συγχρηματοδότησης 50%.

Άρθρο 4
Δικαιούχοι


Ως δικαιούχοι ορίζονται:
α) Ενεργοί Μελισσοκόμοι σύμφωνα με την υπ’ αρ. 140/106513/16-04-2021 (Β’ 1560), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, οι οποίοι έχουν ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που αντιστοιχεί στην παραγωγή φυσικού μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης ή/και στην παραγωγή μελισσοσμηνών παραφυάδων ή/και στην κατηγορία του αγρότη ειδικού καθεστώτος.
β) Αγροτικοί μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί και αγροτικοί συνεταιρισμοί ή αγροτικές εταιρικές συμπράξεις που έχουν και μέλη μελισσοκόμους, ομάδες παραγωγών μελισσοκόμων, οργανώσεις παραγωγών μελισσοκόμων, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που δραστηριοποιούνται και στο μελισσοκομικό τομέα, καθώς και οργανώσεις εκπροσώπησης του μελισσοκομικού τομέα, εφόσον αυτοί ασκούν εμπορική δραστηριότητα, διαθέτοντας τα μελισσοκομικά προϊόντα που παράγουν τα μέλη τους προς πώληση (λιανικώς ή χονδρικώς) στην αγορά και έχουν δηλωμένο ανάλογο ΚΑΔ.
 
Άρθρο 5
Περιγραφή δράσης-Επιλέξιμες δαπάνες


1. Ως επιλέξιμες δαπάνες ορίζονται η πραγματοποίηση αναλύσεων δειγμάτων ελληνικού μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης σε διαπιστευμένα εργαστήρια, με σκοπό τον έλεγχο των φυσικοχημικών τους παραμέτρων, της διερεύνησης της πιθανής ύπαρξης καταλοίπων φυτοπροστατευτικών ουσιών, αντιβιοτικών ή/και άλλων ξένων και επικίνδυνων ουσιών και ελέγχου της νοθείας. Τα εργαστήρια πρέπει να διαθέτουν διαπίστευση στο αντικείμενο πεδίο του διενεργούμενου από το ίδιο ελέγχου.

2. Ως μέγιστο ύψος επιλέξιμων δαπανών ανά δικαιούχο καθορίζεται το ποσό των 30.000 € σε κάθε οικονομικό έτος.

3. Καθορίζεται κλίμακα του ποσοστού επιχορήγησης των επιλέξιμων δαπανών και μέχρι του 50% του ακαθάριστου εισοδήματος του δικαιούχου σε κάθε οικονομικό έτος, ως εξής:
 

Κλιμάκια Δαπανών Ποσοστό Επιχορήγησης (%) Συνολικό Ποσό
Δαπανών Επιχορήγησης
0 – 10.000,00 100 % 10.000,00 10.000,00
10.000,01-20.000,00 50 % 20.000,00 15.000,00
20.000,01 – 30.000,00 20 % 30.000,00 17.000,00


4. Οι δικαιούχοι που έχουν ως κύρια δραστηριότητα την παραγωγή φυσικού μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης, την παραγωγή μελισσοσμηνών παραφυάδων, ανήκουν στην κατηγορία αγρότη ειδικού καθεστώτος ή/και ασκούν εμπορική δραστηριότητα διαθέτοντας μελισσοκομικά προϊόντα προς πώληση στην αγορά, λαμβάνουν το 100% της δικαιούμενης επιχορήγησης σύμφωνα με τον πίνακα της παρ. 3.

5. Οι δικαιούχοι που δεν έχουν ως κύρια δραστηριότητα την παραγωγή φυσικού μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης, την παραγωγή μελισσοσμηνών παραφυάδων ή/και την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας διαθέτοντας μελισσοκομικά προϊόντα προς πώληση στην αγορά λαμβάνουν το 50% του ύψους της δικαιούμενης επιχορήγησης.

6. Δεν είναι επιλέξιμες για ενίσχυση οι αναφερόμενες κατηγορίες δαπανών στο Παράρτημα ΙΙ, Μέρος Ι του κατ’ εξουσιοδότηση καν. (ΕΕ) 2022/126.

Άρθρο 6
Διαδικασία Συμμετοχής


1. Οι δυνητικοί δικαιούχοι υποβάλλουν σχετική αίτηση συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά επιλεξιμότητας και παραστατικά υλοποίησης της δράσης το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου του αντίστοιχου έτους. Ειδικά για το πρώτο έτος εφαρμογής που αφορά το οικονομικό έτος 2023, η υποβολή της παραπάνω αίτησης γίνεται εντός 20 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης. Συγκεκριμένα υποβάλλουν σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή τα εξής:
i. αίτηση ένταξης σύμφωνα με το Υπόδειγμα 1 της παρούσας απόφασης,
ii. υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, στην οποία δηλώνεται ότι η συγκεκριμένη δράση δεν έχει προταθεί ή οριστικά υπαχθεί για επιχορήγηση σε άλλο πρόγραμμα,
iii. εξοφλημένα πρωτότυπα παραστατικά αναλύσεων δειγμάτων μελισσοκομικών προϊόντων, στα οποία αναγράφεται το εξής κείμενο: «Χρηματοδοτούμενο στο πλαίσιο του Καν (ΕΕ) 2021/2115/Έτος ενίσχυσης ».
Αν εκδίδεται ηλεκτρονικό τιμολόγιο, εκτυπώνεται με μέριμνα του εκδότη, στο πεδίο της περιγραφής του είδους ή στις παρατηρήσεις, το εξής κείμενο: «Χρηματοδοτούμενο στο πλαίσιο του Καν (ΕΕ) 2021/2115/Έτος ενίσχυσης.......»,
iv. αποτελέσματα αναλύσεων δειγμάτων μελισσοκομικών προϊόντων από το διαπιστευμένο εργαστήριο,
v. εκκαθαριστικό σημείωμα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου,
vi. βεβαίωση Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ),
vii. πιστοποιητικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας σε ισχύ την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τους δικαιούχους της περ. β του άρθρου 4,
viii. καταστατικό φορέα για τους δικαιούχους της περ. β του άρθρου 4,
ix. απόφαση του Δ.Σ. του φορέα ή του νομικού προσώπου για τον ορισμό του νόμιμου εκπροσώπου του, για την υπογραφή όλων των σχετικών με το πρόγραμμα αιτήσεων και εγγράφων.

2. Αν οι αναλύσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε εργαστήριο του εξωτερικού και τα εν λόγω έγγραφα είναι γραμμένα σε γλώσσα εκτός της ελληνικής, ο δυνητικός δικαιούχος υποβάλλει αποδεικτικό διαπίστευσης του εργαστηρίου για τις αιτηθείσες αναλύσεις μελισσοκομικών προϊόντων, συνοδευόμενο από επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα.

3. Τα παραστατικά θα γίνονται δεκτά εφόσον είναι εξοφλημένα. Σε περίπτωση έκδοσης δικαιολογητικού δαπάνης «ΕΠΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙ», θα πρέπει αυτό να συνοδεύεται από εξοφλητική απόδειξη του εκδότη, με την επωνυμία του, υπογραφή και ημερομηνία εξόφλησης και αποδεικτικό ηλεκτρονικού τρόπου πληρωμής όπου απαιτείται.

4. Αν δεν υποβληθούν εγκαίρως όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά επιλεξιμότητας ή τα ελεγχόμενα παραστατικά είναι ελλιπή ή δεν έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα της παρούσας απόφασης, η ενίσχυση μειώνεται κατά το μέρος που αφορά τα εν λόγω παραστατικά.
 
5. Η επεξεργασία των αιτήσεων γίνεται μέσω ψηφιακής εφαρμογής, στην οποία ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποκτά διαβαθμισμένη πρόσβαση προκειμένου να πραγματοποιήσει τους απαιτούμενους ελέγχους σύμφωνα με το άρθρο 8.

6. Σε συμμόρφωση με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα [Καν. (ΕΕ) 2016/679, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου L119], η συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση συμμετοχής γίνεται αποκλειστικά για την υλοποίηση της εν λόγω δράσης του τομεακού μελισσοκομικού προγράμματος και τα δεδομένα αρχειοθετούνται στο ΥΠΑΑΤ, διαβιβάζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν κοινοποιούνται σε τρίτους, εκτός αν αυτό απαιτείται από νομοθετικές ή κανονιστικές διατάξεις, σε περίπτωση που προκύψουν ζητήματα νομικών διαφορών, ή σε περίπτωση ελέγχου από δημόσια αρχή. Πρόσβαση στα αρχεία των δικαιούχων θα έχουν μόνο εξουσιοδοτημένα προς τούτο πρόσωπα για την υλοποίηση ελέγχου και πληρωμή των δράσεων του τομεακού μελισσοκομικού προγράμματος.

Άρθρο 7
Διαδικασία Χρηματοδότησης


1. Το τμήμα Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας και Λοιπών Ζωικών Οργανισμών της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεξεργάζεται και αξιολογεί τις υποβληθείσες αιτήσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις της του άρθρου 5 και της παρ. 1 του άρθρου 8 της παρούσας απόφασης, συντάσσει συγκεντρωτική κατάσταση πληρωμής δικαιούχων σύμφωνα με το Υπόδειγμα 2 και εισηγείται στον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την έκδοση απόφασης καθορισμού του συνολικού ποσού για την υλοποίηση της δράσης, καθορισμού των δικαιούχων και του ποσού ενίσχυσης ανά δικαιούχο για το αντίστοιχο οικονομικό έτος.

2. Σε περίπτωση που το συνολικό αιτούμενο ποσό των δικαιούχων υπερβαίνει το μέγιστο ύψος χρηματοδότησης της δράσης που καθορίζεται στο χρηματοδοτικό πίνακα εκροών της Παρέμβασης Π2-55.4 του εγκεκριμένου Σ.Σ. ΚΑΠ 2023-2027 και δεν περισσέψουν πόροι από κάποια άλλη παρέμβαση στον τομέα της μελισσοκομίας, εφαρμόζεται ενιαίος οριζόντιος συντελεστής μείωσης στο συνολικό ποσό επιχορήγησης του κάθε δικαιούχου.

3. Το τμήμα Διαχείρισης Data Center, Δικτύων και Βάσεων Δεδομένων της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΑΑΤ, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της παραγράφου 1, συντάσσει καταστάσεις πληρωμής δικαιούχων οι οποίες διαβιβάζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

4. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ελέγχει τις καταστάσεις πληρωμής και αποστέλλει στο αρμόδιο πιστωτικό ίδρυμα ηλεκτρονικό αρχείο για πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων.

5. Τα σχετικά αποδεικτικά πληρωμής (Extrait τραπέζης) διαβιβάζονται με ευθύνη του αντίστοιχου πιστωτικού ιδρύματος στη Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ και στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΑΑΤ, για συμπλήρωση των σχετικών φακέλων και τον τελικό έλεγχο των πληρωμών.

6. Η αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου κάθε έτους.

Άρθρο 8
Έλεγχοι


1. Για την ορθή εφαρμογή της παρούσας διενεργούνται διοικητικοί έλεγχοι σε ποσοστό 100% των αιτήσεων των δικαιούχων ως εξής:
α) το τμήμα Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας και Λοιπών Ζωικών Οργανισμών της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους όρους επιλεξιμότητας των άρθρων 4 και 5 και την ακρίβεια των αναφερομένων στις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά του άρθρου 6 της παρούσας απόφασης,
β) Η Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ακρίβεια των αναφερομένων στις αιτήσεις και των δικαιολογητικών του άρθρου 6 της παρούσας απόφασης και ειδικά για την ορθότητα των στοιχείων και την επιλεξιμότητα των εξοφλημένων παραστατικών αναλύσεων δειγμάτων μελισσοκομικών προϊόντων.

2. Επιτόπιοι έλεγχοι διενεργούνται, εφόσον κριθεί αναγκαίο, σε ποσοστό τουλάχιστον 5% επί των αιτήσεων των δικαιούχων.

3. Για την πραγματοποίηση των επιτόπιων ελέγχων συνιστάται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ύστερα από σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής Ζώων, διμελές κλιμάκιο ελέγχου, αποτελούμενο από έναν υπάλληλο του Τμήματος Μελισσοκομίας Σηροτροφίας και Λοιπών Ζωικών Οργανισμών της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής Ζώων και έναν υπάλληλο της ίδιας διεύθυνσης, με του αναπληρωτές τους.

Άρθρο 9
Κυρώσεις


1. Αν διαπιστωθεί ότι ο δικαιούχος δε συμμορφώνεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης της παρούσας απόφασης, η ενίσχυση δεν καταβάλλεται ή, εφόσον έχει καταβληθεί, ανακαλείται εν όλω ή εν μέρει.

2. Σε περίπτωση αποκλεισμού από την ενίσχυση, τα ήδη καταβληθέντα ποσά επιστρέφονται εντόκως στο σύνολό τους ως αδικαιολογήτως καταβληθέντα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 28 του ν. 2520/1997 (Α’ 173), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

3. Αν διαπιστωθεί σοβαρή παράβαση ή σοβαρή αμέλεια για την οποία είναι υπεύθυνος ο δικαιούχος, εκτός από την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών που έλαβε και τους σχετικούς τόκους, καταβάλλει ποσό ίσο με τη διαφορά μεταξύ του αρχικώς καταβληθέντος ποσού και του ποσού που δικαιούται.

4. Αν τα ελεγχόμενα παραστατικά είναι ελλιπή ή δεν έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα της παρούσας απόφασης, η ενίσχυση μειώνεται κατά το μέρος που αφορά τα εν λόγω παραστατικά.

5. Αν ο δικαιούχος αρνείται, παρεμποδίζει ή δε διευκολύνει τον έλεγχο, καθώς και αν δεν παρέχει πληροφορίες και στοιχεία ή αν παρέχει ψευδείς ή ελλιπείς ή ανακριβείς πληροφορίες και στοιχεία, αποκλείεται από την ενίσχυση κατά την εκάστοτε τρέχουσα ετήσια περίοδο εφαρμογής και για τα επόμενα δύο (2) διαδοχικά έτη. Στην περίπτωση κατά την οποία έχει ήδη καταβληθεί στον δικαιούχο το σύνολο ή μέρος της ενίσχυσης για την τρέχουσα ετήσια περίοδο εφαρμογής, τα ήδη καταβληθέντα ποσά επιστρέφονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3.

6. Αν διαπιστωθεί ότι η δράση που υλοποιεί συγκεκριμένος δικαιούχος έχει ενταχθεί ή υπάρχει αίτηση για ένταξη της δράσης ταυτόχρονα σε άλλο πρόγραμμα ενίσχυσης, ενημερώνεται εγγράφως η Διεύθυνση Συστημάτων Εκτροφής Ζώων του ΥΠΑΑΤ και ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ο δικαιούχος αποκλείεται από την ενίσχυση κατά την εκάστοτε τρέχουσα ετήσια περίοδο εφαρμογής και για τα επόμενα δύο (2) διαδοχικά έτη. Στην περίπτωση κατά την οποία έχει ήδη καταβληθεί στον/στη δικαιούχο το σύνολο ή μέρος της ενίσχυσης για την τρέχουσα ετήσια περίοδο εφαρμογής, τα ήδη καταβληθέντα ποσά επιστρέφονται σύμφωνα με τα οριζόμενα της παρ. 2.

Άρθρο 10
Διαδικασίες παρακολούθησης δεικτών και επιπλέον δεδομένων


1. Κάθε χρόνο πρέπει να συλλέγονται και να στέλνονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα παρακάτω δύο (2) είδη δεδομένων:
α) Οι κοινοί, για όλα τα κράτη μέλη, δείκτες Πλαισίου Παρακολούθησης και Αξιολόγησης, εκροών και αποτελεσμάτων, οι οποίοι περιγράφονται στο Παράρτημα Ι του Καν. 2115/2021, συλλέγονται από τις αιτήσεις πληρωμών, αποστέλλονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Επιτροπή, μέσω της πλατφόρμας SFC2021, κάθε χρόνο έως τις 15 Φεβρουαρίου του έτους Ν, αποτυπώνονται στους πίνακες της ετήσιας έκθεσης επιδόσεων και αφορούν πληρωμές κατά το γεωργικό οικονομικό έτος Ν-1 καθώς και
β) Τα επιπλέον δεδομένα, τα οποία περιγράφονται στο Παράρτημα V του εκτελεστικού Καν. 1475/2022, συλλέγονται από τις αιτήσεις στήριξης και πληρωμών, αποστέλλονται από την ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ στην Επιτροπή, μέσω της πλατφόρμας ISAMM, τα περισσότερα (εκτός ορισμένων παρεκκλίσεων) έως τις 15 Ιουνίου, με τη μορφή πινάκων και σύμφωνα με τα όσα αναλυτικά περιγράφονται στα άρθρα 15 και 16 του εν λόγω κανονισμού.
 
2. Οι δείκτες εκροών και αποτελεσμάτων και τα επιπλέον δεδομένα, της παρέμβασης Π2-55.4 «Μέτρα στήριξης για την αύξηση του αριθμού και τους εύρους των αναλύσεων μελιού και μελισσοκομικών προϊόντων από διαπιστευμένα εργαστήρια με στόχο τη διευκόλυνση των μελισσοκόμων στην εμπορία και την αναβάθμιση της αξίας των προϊόντων τους», του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, περιγράφονται αναλυτικά στο Παράρτημα Δεικτών της παρούσης.

3. Οι διαδικασίες για την ετήσια παρακολούθηση της επίτευξης των επιδόσεων, των τιμών δεικτών εκροών και αποτελεσμάτων καθώς και η αιτιολόγηση τυχόν υπερβάσεων ή αποκλίσεων από τις αντίστοιχες προγραμματισμένες τιμές που έχουν περιγραφεί στο Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, περιγράφονται αναλυτικά στο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΣΔΕ) παρεμβάσεων ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.

Άρθρο 11
Γενικές Διατάξεις


1. Με εγκύκλιο του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας παρέχονται, όποτε κρίνεται απαραίτητο, διευκρινήσεις και οδηγίες σχετικά με την υλοποίηση της παρούσας.

2. Όλα τα δικαιολογητικά υλοποίησης της δράσης διατηρούνται στο αρχείο του δικαιούχου για πέντε (5) τουλάχιστον χρόνια και παραμένουν διαθέσιμα για κάθε Εθνικό ή/και Κοινοτικό έλεγχο.

3. Για το πρώτο έτος εφαρμογής της παρούσας, στα ηλεκτρονικά τιμολόγια που δεν είναι εφικτό να συμπεριλαμβάνεται ψηφιακά το κείμενο «Χρηματοδοτούμενο στο πλαίσιο του Καν (ΕΕ) 2021/2115/Έτος ενίσχυσης 2023», μπορεί να αναγράφεται χειρόγραφα ή με σφραγίδα.

4. Προσαρτώνται στην παρούσα απόφαση και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της, το Παράρτημα Υποδειγμάτων, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα υποδείγματα 1 έως 2 και το Παράρτημα Δεικτών.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις