Πώς μπορούν οι αγροτικές επιχειρήσεις να μειώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις και το αποτύπωμα άνθρακα

Οι αγροτικές επιχειρήσεις είναι οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην παραγωγή, μεταποίηση, διανομή και εμπορία γεωργικών προϊόντων και υπηρεσιών. Διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, της οικονομικής ανάπτυξης και της αγροτικής ανάπτυξης. 

Ωστόσο, αντιμετωπίζουν επίσης αυξανόμενες προκλήσεις και πιέσεις από περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία, η υποβάθμιση του εδάφους, η απώλεια βιοποικιλότητας και η ρύπανση. 

Πώς μπορούν οι αγροτικές επιχειρήσεις να μειώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις και το αποτύπωμα άνθρακα, διατηρώντας παράλληλα την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους; 

Ας δούμε ορισμένες πιθανές στρατηγικές και πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. 

* Υιοθέτηση μεθόδων βιώσιμης γεωργίας

Οι αγροτικές επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις και το αποτύπωμα άνθρακα υιοθετώντας βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας που διατηρούν τους φυσικούς πόρους, ενισχύουν την υγεία του εδάφους και προστατεύουν τη βιοποικιλότητα. Παραδείγματα αυτών των μεθόδων περιλαμβάνουν την αμειψισπορά, τις καλλιέργειες κάλυψης, την ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων και τη γεωργία ακριβείας. 

Η αμειψισπορά περιλαμβάνει τη φύτευση διαφορετικών καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι σε διαφορετικές εποχές ή χρόνια. Οι καλλιέργειες είναι φυτά που καλλιεργούνται μεταξύ των κύριων καλλιεργειών για να παρέχουν κάλυψη εδάφους, οργανική ύλη και δέσμευση αζώτου. 

Η ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων είναι μια ολιστική προσέγγιση για τον έλεγχο παρασίτων και ασθενειών, χρησιμοποιώντας βιολογικές, πολιτιστικές, μηχανικές και χημικές μεθόδους. 

Η γεωργία ακριβείας είναι μια προσέγγιση βασισμένη στην τεχνολογία για τη βελτιστοποίηση της χρήσης των εισροών με την εφαρμογή τους στον σωστό χρόνο, τόπο και ποσότητα με βάση δεδομένα και αισθητήρες.

* Μειώστε τη σπατάλη και την απώλεια τροφίμων

Οι αγροτικές επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις και το αποτύπωμα άνθρακα μειώνοντας τη σπατάλη και την απώλεια τροφίμων κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού, από το αγρόκτημα στο πιρούνι. 

Αυτό όχι μόνο αντιπροσωπεύει απώλεια οικονομικής αξίας, αλλά επίσης σπαταλά φυσικούς πόρους όπως γη, νερό και ενέργεια που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των τροφίμων. 

Επιπλέον, η σπατάλη και η απώλεια τροφίμων συμβάλλουν στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου καθώς η αποσύνθεση των τροφίμων απελευθερώνει μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα. Για τη μείωση της σπατάλης και της απώλειας τροφίμων, οι αγροτικές επιχειρήσεις μπορούν να βελτιώσουν τον χειρισμό και την αποθήκευση μετά τη συγκομιδή με κατάλληλες τεχνικές και τεχνολογίες όπως ψύξη, ξήρανση, συσκευασία και ψύξη. 

Οι μεταφορές και τα logistics μπορούν επίσης να βελτιωθούν με αποτελεσματικές διαδρομές μεταφοράς, καθώς και συστήματα παρακολούθησης και ανίχνευσης. 

Η προσθήκη αξίας και η επεξεργασία μπορούν να προωθηθούν μετατρέποντας τα ωμά προϊόντα σε πιο ανθεκτικές μορφές όπως κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα τρόφιμα. 

Τέλος, η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα αίτια της σπατάλης και της απώλειας τροφίμων μπορεί να ενημερώσει τους καταναλωτές σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη της.

* Εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας

Οι αγροτικές επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις και το αποτύπωμα άνθρακα εφαρμόζοντας αρχές κυκλικής οικονομίας, οι οποίες προσπαθούν να σχεδιάσουν τα απόβλητα και τη ρύπανση, να διατηρήσουν τα προϊόντα και τα υλικά σε χρήση και να αναγεννήσουν τα φυσικά συστήματα. 

Για να το κάνουν αυτό, μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν και να ανακυκλώσουν υλικά και απόβλητα, να υιοθετήσουν ανανεώσιμες και καθαρές πηγές ενέργειας και να συνεργαστούν με άλλους τομείς για να δημιουργήσουν κοινή αξία. 

Παραδείγματα υλικών επαναχρησιμοποίησης περιλαμβάνουν κομποστοποίηση, παραγωγή βιοαερίου, ζωοτροφές ή προϊόντα βιολογικής βάσης. 

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να περιλαμβάνουν ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική ή βιομάζα. 

Τέλος, οι αγροτικές επιχειρήσεις μπορούν να συνεργαστούν με άλλους παράγοντες για να αναπτύξουν συνέργειες και αμοιβαία οφέλη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις