Πώς ξεκινάει κάποιος ένα αγρο-οικολογικό κτήμα;


Την απάντηση δίνει το βιωματικό εργαστήριο που συνδιοργανώνουν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αγροοικολογίας και το Ελληνικό Δίκτυο Αγροοικολογίας στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει έναν τόνο θεωρίας», είπε κάποτε ο Άγγλος συγγραφέας R.D.Blackmore, για αυτό και το συμμετοχικό εργαστήριο για νέους που ήδη ασχολούνται ή σκοπεύουν να ασχοληθούν με τον γεωργικό τομέα, το οποίο συνδιοργανώνουν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αγροοικολογίας (Agroecology Europe Association) και το Ελληνικό Δίκτυο Αγροοικολογίας στην Αθήνα, περιλαμβάνει και βιωματική εμπειρία-μια επίσκεψη σε αγρόκτημα που εφαρμόζει αγροοικολογικές αρχές στην περιαστική περιοχή της Αθήνας. Και όλα αυτά δωρεάν, χωρίς κόστος συμμετοχής, απλά μόνο με εγγραφή.

Αυτά συζητάμε, με αφορμή το εργαστήριο που εστιάζει στον σχεδιασμό και τη διαχείριση ενός αγροκτήματος εφαρμόζοντας αγροοικολογικές αρχές, με τον Δρα. Βασίλειος Γκισάκης, που είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, τμήμα Ελαίας & Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, μέλος Δ.Σ. του Agroecology Europe και συντονιστής του Ελληνικού Αγροοικολογικού Δικτύου.

Ο ίδιος μού εξηγεί πως το τρέχον βιομηχανικό σύστημα αγροτικής παραγωγής απλά δεν είναι βιώσιμο.

Η πρόκληση είναι η μετάβαση σε ένα γεωργικό σύστημα που θα είναι ικανό να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες της μελλοντικής κοινωνίας, όχι μόνο αυξάνοντας την παραγωγικότητα αλλά και κατανέμοντας τα τρόφιμα πιο δίκαια, και όχι μόνο προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον, αλλά και ανανεώνοντας και αναγεννώντας τους πόρους που είναι απαραίτητοι για τη γεωργική παραγωγικότητα και την αύξηση των ευκαιριών για απασχόληση στη γεωργία.

Αυτός ο “περιβαλλοντικός εκσυγχρονισμός” της γεωργίας, ώστε αυτή να γίνει πραγματικά βιώσιμη και ανθεκτική σε περιβαλλοντικές και οικονομικές πιέσεις, έχει ένα όνομα: Αγροικολογία.

«Η αγροοικολογία δεν αποτελεί ένα ξεχωριστό σύστημα διαχείρισης προς πιστοποίηση. Αντίθετα, θα έλεγε κάποιος πως είναι ένα επιστημονικό και αντίστοιχο πρακτικό πλαίσιο, που λειτουργεί ως “ομπρέλα” πολλών “φιλο-περιβαλλοντικών” προσεγγίσεων όπως είναι για παράδειγμα, η βιολογική και βιοδυναμική γεωργία, η αγροδασοπονία, η γεωργία χαμηλών εισροών, η περμακουλτούρα, η αναγεννητική γεωργία, κοκ. 

Στην πράξη εφαρμόζονται ήδη αγροοικολογικές στρατηγικές όπως είναι η αμειψισπορά, η βιολογική καταπολέμηση των εχθρών των καλλιεργειών, η χρήση τοπικά προσαρμοσμένων ποικιλιών, η ελαχιστοποίηση κατεργασίας του εδάφους, η ελαχιστοποίηση εξωτερικών εισροών, όπως συνθετικά φυτοφάρμακά και λιπάσματα», εξηγεί ο Δρ. Γκισάκης.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ερευνητή, η Αγροοικολογία δεν προτείνει απλά και μόνο κάποιες ορθές καλλιεργητικές πρακτικές για την αύξηση της αποδοτικότητας και την μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της γεωργίας, αλλά στοχεύει στον ολικό επανασχεδιασμό του αγρο-διατροφικού συστήματος, του τρόπου δηλαδή που παράγουμε, μεταποιούμε και καταναλώνουμε τροφή ώστε αυτό να μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Τα αγροοικολογικά συστήματα γεωργίας είναι πολυλειτουργικά και επομένως μπορούν να είναι βιώσιμα.

Όλα αυτά θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της μοναδικής αυτής αλληλεπίδρασης μεταξύ ειδικών και συμμετεχόντων αγροτών, αλλά και φοιτητών που θα λάβει χώρα στην Αθήνα.

Το εργαστήριο, εκτός από την οριζόντια ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων μεταξύ ειδικών και συμμετεχόντων σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας ενός αγροοικολογικού αγροκτήματος, στοχεύει στην παραγωγή νέων ιδεών και λύσεων με προοπτική στα εμπόδια υλοποίησής του, στην απόκτηση ικανοτήτων οργάνωσης ενός αγροοικολογικού κτήματος, στην εξερεύνηση υπαρχουσών και μελλοντικών ευκαιριών προσέγγισης των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, στις γεωργικές εφαρμογές και στην εκπαίδευση/κατάρτιση, αλλά και στη δικτύωση και δημιουργία λειτουργικών σχέσεων για την πρακτική εφαρμογή των ιδεών που θα ανταλλαχθούν κατά τη διάρκειά του.

«Προκειμένου να διευκολυνθεί η δικτύωση και οι μακροχρόνιες λειτουργικές σχέσεις, το εργαστήριο θα είναι επίσης ανοιχτό για συμμετοχή σε συμβούλους γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σε άτομα που ασχολούνται με τη γεωργική εκπαίδευση, σε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθώς και σε φορείς της γεωργικής αλυσίδας εφοδιασμού και τοπικές πρωτοβουλίες νέων που σχετίζονται με σχήματα εναλλακτικών γεωργικών συστημάτων», διευκρινίζει ο Δρ. Γκισάκης, τονίζοντας πως στο εργαστήριο θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές των γυναικών, επαγγελματιών και ειδικών στον τομέα της Αγροοικολογίας.

Το συμμετοχικό εργαστήριο, με περιορισμένο αριθμό θέσεων, θα λάβει χώρα το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 (09:00 – 19:00) στον χώρο του Open Farm Agora (Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών Ο.Κ.Α.Α.) και θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη σε αγρόκτημα (ν. Αττικής).

Δηλώσεις συμμετοχής ΕΔΩ

Πηγή: dnews.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις