Οργανικά λιπάσματα και λίπανση

Η κοπριά περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά. Ένα μέρος τους είναι σε εύπεπτη μορφή και άλλα χωνεύονται σταδιακά μετά την ανοργανοποίηση της οργανικής ουσίας.

Τα οργανικά λιπάσματα, αυξάνοντας το απόθεμα του εδάφους με οργανική ουσία, βελτιώνουν τις ρυθμιστικές, φυσικές και αγροχημικές ιδιότητες του εδάφους. Η ιδιαιτέρως πολύτιμη ιδιότητά τους είναι ότι οι οργανικές ουσίες που περιέχονται σε αυτά, λόγω της αργής ανοργανοποίησής τους, μετατρέπονται σταδιακά σε μορφή προσβάσιμη στα φυτά και με αυτόν τον τρόπο τα φυτά λαμβάνουν συνεχώς την απαραίτητη τροφή κατά την αναπτυξιακή τους περίοδο.

Από τα οργανικά λιπάσματα πρωταρχική σημασία έχει η κοπριά (στερεή και υγρή) στη χώρα μας, αλλά χρησιμοποιείται και η κοπριά πτηνών, τα λύματα και η χλωρή κοπριά.

Κοπριά

Η κοπριά περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά. Ένα μέρος τους είναι σε εύπεπτη μορφή και άλλα χωνεύονται σταδιακά μετά την ανοργανοποίηση της οργανικής ουσίας. Η φρέσκια κοπριά είναι ένα μείγμα περιττωμάτων ζώων και ούρων και απορριμμάτων.

Επομένως, η σύνθεση και η ποσότητα της κοπριάς εξαρτώνται από τον τύπο και την ηλικία των ζώων από τα οποία ελήφθη, από την ποσότητα και την ποιότητα της χορτονομής και της στρωμνής, από τον τρόπο αποθήκευσης της κοπριάς κ.λπ.

Η φρέσκια κοπριά δεν χρησιμοποιείται για λίπανση γιατί η οργανική ουσία είναι σε δύσπεπτη μορφή για τα φυτά και περιέχει σπόρους ζιζανίων που βλασταίνουν. Στην πράξη, η κοπριά χρησιμοποιείται συχνότερα αφού αποθηκευτεί σε λάκκους κοπριάς ή σε κατάλληλους σωρούς στο χωράφι για 4-9 μήνες και μετατραπεί σε ημι-αποσύνθεση κοπριά.

Το λίπασμα μεταφέρεται στο μπλοκ και απλώνεται στην επιφάνεια του εδάφους με ρυμουλκούμενο λιπασματοδιανομέα. Οργώνεται αμέσως μετά την επάλειψή του, για να μη χαθεί το άζωτο που περιέχει. Ο μέσος ρυθμός λίπανσης με κοπριά για καλλιέργειες αγρού είναι 2-3 τόνοι ανά εκτάριο και για καλλιέργειες λαχανικών - 4-6 τόνοι.

Υγρή κοπριά (υγρό λίπασμα)

Η υγρή κοπριά αποτελείται από τα ούρα των ζώων, το υγρό που παράγεται όταν η κοπριά αποσυντίθεται στην κοπριά και το νερό που χρησιμοποιείται για το πλύσιμο του αχυρώνα.

Το υγρό λιπάσματος περιέχει άζωτο και κάλιο σε εύκολα διαλυτή μορφή. Για να αποφευχθεί η εκτόξευση της αμμωνίας, η αφαίρεση και η μεταφορά του υγρού λιπάσματος γίνεται με δεξαμενές και η εισαγωγή - με ειδικές συσκευές στη δεξαμενή, που θάβουν το υγρό στο έδαφος σε βάθος 7-8 cm.

Εφαρμόζεται τόσο πριν τη σπορά όσο και για τη σίτιση, με αραίωση με νερό σε αναλογία 1:3-4. Εφαρμόζονται 500-1000 λίτρα του αραιωμένου διαλύματος ανά εκτάριο.

Λύματα

Τα λύματα είναι βιομηχανικά όταν λαμβάνονται από βιομηχανικές επιχειρήσεις και οικιακά όταν λαμβάνονται από λύματα κοντά σε μεγάλους οικισμούς.

Τα λύματα από βιομηχανικές επιχειρήσεις (περίπου το 90% της συνολικής ποσότητας) είναι ο κύριος ρυπαντής των υδάτων των ποταμών και άλλων λεκανών.

Είναι πλούσια σε εύπεπτα θρεπτικά συστατικά (κυρίως άζωτο) και στη γεωργία χρησιμοποιούνται μετά τον καθαρισμό τόσο για άρδευση όσο και για λίπανση.

Περιττώματα πουλιών

Η κοπριά πουλερικών περιέχει περίπου 3 φορές περισσότερο άζωτο και κάλιο και 4 φορές περισσότερο φώσφορο από την κοπριά βοείου κρέατος και σε εύπεπτη μορφή.

Χρησιμοποιείται για σίτιση σε αναλογία 50-100 kg ανά στρέμμα σε ξηρή κατάσταση ή προηγουμένως διαλυμένο σε 10-15 μέρη νερού.

Η κοπριά πουλερικών πρέπει να αποθηκεύεται χωριστά από άλλα οργανικά λιπάσματα σε ξηρούς χώρους ή κάτω από υπόστεγο.

Πράσινη λίπανση

Η πράσινη λίπανση είναι το όργωμα φρέσκιας φυτικής μάζας. Συνιστάται κυρίως σε φτωχά αμμώδη εδάφη, σε επικλινείς τοποθεσίες όπου είναι δύσκολο να αφαιρεθεί η κοπριά και για την καταπολέμηση της διάβρωσης. Κατάλληλα για χλωρή λίπανση είναι φυτά με σύντομη καλλιεργητική περίοδο, μη απαιτητικά για το έδαφος, σχηματίζοντας μεγάλη ποσότητα πράσινης μάζας που αποσυντίθεται ταχέως. Συνήθως χρησιμοποιούνται όσπρια - μπιζέλια, τριγωνόφυλλα, λούπινο.

Σπέρνονται το καλοκαίρι ως δεύτερες καλλιέργειες και οργώνονται το φθινόπωρο ή σπέρνονται το φθινόπωρο ως χειμερινές προκαλλιέργειες και οργώνονται την άνοιξη 2-3 εβδομάδες πριν τη σπορά της κύριας καλλιέργειας.

Η χλωρή λίπανση ενδείκνυται ιδιαίτερα για επικλινείς περιοχές όπου καλλιεργείται ανατολίτικος καπνός, ειδικά αφού ο καπνός μεταφυτεύεται στα τέλη Μαΐου.

Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται το έδαφος από τη διάβρωση την άνοιξη. Για να διευκολυνθεί το όργωμα της πράσινης μάζας, ειδικά όταν σχηματίζεται μεγάλη πράσινη μάζα, πρώτα κόβονται τα φυτά με ρολό, μετά κόβονται με δισκόβια πιστόλια και οργώνονται με συνηθισμένο άροτρο σε βάθος τουλάχιστον 20-22 cm.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις