Τα 9 βήματα για τη συντήρηση  της σπαρτικής σας

Η συντήρηση της σπαρτικής είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμάσετε τις καλλιέργειές σας για επιτυχία. Σύμφωνα με μια μελέτη της AGCO, οι διακυμάνσεις στην ιδανική απόσταση και το βάθος μπορούν να προκαλέσουν απώλεια απόδοσης καλαμποκιού από 7-25 μπούσελ ανά στρέμμα.

Το να αφιερώσετε χρόνο για τη συντήρηση του σπορέα σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα αποδώσει όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να βγείτε στο χωράφι. Ακολουθήστε αυτά τα εννέα βήματα για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα παραλείψετε καμία σημαντική λεπτομέρεια.

Ξεκινήστε με μια ολιστική προσέγγιση

"Λέω πάντα στους χειριστές να ξεκινούν από τον πείρο πρόσδεσης και να εργάζονται προς τα πίσω", λέει ο Brad Niensteadt, επικεφαλής ειδικός προϊόντων της Kinze.

Εξετάστε όλες τις υδραυλικές γραμμές για τριβή και στροφές. Μερικές φορές, οι φθαρμένοι εύκαμπτοι σωλήνες καταρρέουν κατά τη διάρκεια της φύτευσης. Αυτό μειώνει τη ροή προς τους φυσητήρες ή τους κινητήρες κενού. Ψάξτε για τριβές και ρωγμές στους εύκαμπτους σωλήνες που μπορεί, μεταξύ άλλων, να υποδεικνύουν συσσώρευση θερμότητας σε ένα συγκεκριμένο σημείο λόγω περιορισμού του σωλήνα. Ολοκληρώστε την υδραυλική επιθεώρηση με την εξέταση όλων των κυλίνδρων για τον εντοπισμό διαρροών.

Ελέγξτε τα ελαστικά για το σωστό φούσκωμα. "Δεν υπάρχει τίποτα πιο χρονοβόρο από την επισκευή ενός ελαστικού κατά τη διάρκεια της φύτευσης", λέει ο Kevin Kimberley, γιατρός φυτευτήρων της Successful Farming. "Γράψτε τις πιέσεις φουσκώματος στις ζάντες, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς τις ανάγκες τους σε αέρα κατά τη διάρκεια της σεζόν. Ελέγχετε τον πληθωρισμό καθημερινά, καθώς αυτό κάνει τη διαφορά στην πίεση προς τα κάτω".

Επιθεωρήστε τις ηλεκτρικές γραμμές για γυμνά καλώδια και σημεία όπου τα καλώδια διπλώνουν και περνούν σε κάθε σειρά. Εάν ο φυτευτήρας σας διαθέτει ενσωματωμένο αεροσυμπιεστή, πραγματοποιήστε τις απαραίτητες εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής λαδιού με τον τύπο που συνιστά ο κατασκευαστής. Αδειάστε το νερό από τις δεξαμενές, εάν είναι εξοπλισμένες.

Προσέξτε τον μετρητή σπόρων

Ανεξάρτητα από τον τύπο του μετρητή, αποσυναρμολογήστε πλήρως κάθε μετρητή, καθαρίζοντας όλα τα μέρη και επιθεωρώντας για φθορά. Η Kimberley σημειώνει ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε διαλύτη για την επιφάνεια ψεκασμού. "Το απλό σαπούνι και νερό συχνά δεν είναι επαρκές", λέει. "Αν δεν αφαιρέσετε τη συσσώρευση, αυτή χειροτερεύει προοδευτικά, φράζοντας τρύπες στους μετρητές ή επηρεάζοντας την ικανότητα των σφραγίδων να διατηρούν επαφή".

Ένα μείγμα πρόσθετου ταλκ-γραφίτη 80-20 κάνει τους μετρητές να λειτουργούν πιο ομαλά και συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση της συσσώρευσης. Αυτή η αναλογία είναι ιδιαίτερα σημαντική στους φυτευτήρες υψηλής ταχύτητας, λέει ο Hartz.

Μετά τον καθαρισμό, εξετάστε όλα τα λειτουργικά μέρη του μετρητή για φθορά, χρησιμοποιώντας το εγχειρίδιο χρήσης ως οδηγό.

Όσον αφορά τους μετρητές τύπου δακτυλοσυλλέκτη, η Kimberley αντικαθιστά κάθε χρόνο αυτόματα ορισμένα εξαρτήματα, όπως βούρτσες, ιμάντες και τους τροχούς τους. "Κατά τη διάρκεια της εξέτασής σας", λέει, "αναζητήστε ένα παραμορφωμένο διάφραγμα ή φθορά του περιβλήματος του ανελκυστήρα και καθορίστε αν πρέπει να αντικατασταθούν. Απομακρύνετε κάθε είδους σκουριά που μπορεί να έχει αναπτυχθεί στις μεταλλικές επιφάνειες και ψεκάστε με ολισθαίνουσα πλάκα ή γραφίτη".

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσοψη του μετρητή, αναζητώντας φθορές. Αντικαταστήστε τις πλάκες όταν η φθορά φτάσει στο δεύτερο στρώμα μετάλλου για να αποφύγετε την υπερφύτευση. "Αν αντικαταστήσω την πλάκα, συνήθως αντικαθιστώ ταυτόχρονα και τους δακτυλομετρητές", προσθέτει η Kimberley.

Ελέγξτε τους ιμάντες μεταφοράς σπόρων για φθαρμένα πτερύγια ή ρωγμές. "Θέλετε οι ιμάντες να είναι εύκαμπτοι", λέει η Kimberley. "Και ελέγξτε τις οπές οδήγησής τους για να δείτε αν έχουν επιμηκυνθεί από την εργασία με την τροχαλία".

Με τους πνευματικούς μετρητές, το πιο δύσκολο ζήτημα είναι η αφαίρεση της επεξεργασίας σπόρων από τα πλαστικά μέρη, καθώς "κολλάει στο πλαστικό σαν κόλλα", λέει ο Kimberley.

Τα εξαρτήματα του μετρητή που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή για τη φθορά περιλαμβάνουν:

•    Οι σφραγίδες, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη διατήρηση ακριβούς κενού

•    Δίσκοι μετρητή

•    Βούρτσες

•    Καπάκια και περίβλημα

Ελέγξτε τα ανοίγματα των δίσκων

Οι αιχμηρές λεπίδες ανοίγματος δίσκων παρέχουν πρόσθετο έλεγχο ομοιόμορφου βάθους και, συνεπώς, πιο ομοιόμορφη ανάδυση. Αλλάξτε τις λεπίδες ανοίγματος δίσκων όταν φθείρονται σε διάμετρο 14,5 ίντσες. (Οι περισσότερες διάμετροι δίσκων ξεκινούν από τις 15 ίντσες.) Η Niensteadt συνιστά την αντικατάσταση των λεπίδων ανοίγματος δίσκων και της εσωτερικής ξύστρας ως σετ κάθε φορά που ένα από τα εξαρτήματα χρειάζεται αντικατάσταση.

Όταν αφαιρείτε τα παρεμβύσματα για να ρυθμίσετε την απόσταση, αντικαταστήστε τα στο εξωτερικό μέρος του άξονα, ώστε να μπορείτε να τα βρείτε εύκολα αργότερα αν χρειαστεί να τα προσθέσετε ξανά.

Ελέγξτε το εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη σας για την κατάλληλη απόσταση μεταξύ των δίσκων ανοίγματος. Τέλος, μετρήστε το μήκος του σημείου όπου οι διπλοί δίσκοι ακουμπούν μεταξύ τους στα μπροστινά τους άκρα. Οι δύο δίσκοι θα πρέπει να έρχονται σε επαφή 1¾ έως 2¼ ίντσες στις μπροστινές τους άκρες. Η Hartz μοιράζεται αυτή τη συμβουλή επαγγελματία: Χρησιμοποιήστε ένα μικρό φύλλο χαρτιού ή μια επαγγελματική κάρτα για να σημειώσετε την απόσταση μεταξύ των δίσκων για να ελέγξετε τη φθορά τους. Λάβετε υπόψη σας ότι οι δίσκοι σε φυτευτήρες με υδραυλική υποπίεση τείνουν να φθείρονται γρηγορότερα.

Ελέγξτε τους τροχούς του μετρητή βάθους

Με τον καλλιεργητή σε θέση μεταφοράς, πιάστε τους τροχούς του μετρητή βάθους και γυρίστε τους για να ελέγξετε για "κλίση λειτουργίας, που υποδεικνύει φθαρμένα έκκεντρα έδρανα", συμβουλεύει η Kimberley. Περισσότερο από ένα τέταρτο της ίντσας ελεύθερο παιχνίδι σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να αντικατασταθεί ο βραχίονας, σύμφωνα με τον Niensteadt. Οι βραχίονες μετρητικών τροχών με ρουλεμάν σας δίνουν μια πιο ομοιόμορφη πίεση προς τα κάτω ανά σειρά.

"Οι χαλαροί τροχοί μετρητή δεν θα πιέζουν τους δίσκους ανοίγματος, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τον σχηματισμό ενός πραγματικού αυλακιού V", λέει η Kimberley. "Εάν τα έδρανα είναι υγιή αλλά ο τροχός είναι χαλαρός, ρυθμίστε το έκκεντρο έδρανο του, ώστε ο τροχός να έρχεται σε επαφή με την πλήρη διάμετρο του δίσκου ανοίγματος".

Καθαρίστε το μάτι του αισθητήρα οθόνης στο σωλήνα και επιθεωρήστε τα προστατευτικά από χυτό για φθορά. Αντικαταστήστε το προστατευτικό του σωλήνα σποράς.

Σε σπορείς υψηλής ταχύτητας, ελέγξτε τις βούρτσες για να βεβαιωθείτε ότι είναι ευθείες και απαλλαγμένες από βρωμιά ή άλλα υπολείμματα.

Εξετάστε το σύστημα κίνησης

Κάθε εξάρτημα σε ολόκληρο το σύστημα κίνησης (συμπεριλαμβανομένου του κιβωτίου ταχυτήτων) θα πρέπει να εξετάζεται - αλυσίδες ή καλώδια, γρανάζια, αδρανείς τροχούς, συμπλέκτες και τα κουζινέτα ή τα ρουλεμάν τους. "Αντικαταστήστε τις υπερβολικά σκουριασμένες, δύσκαμπτες ή στραβωμένες αλυσίδες", προτρέπει η Kimberley. "Μια ελαττωματική αλυσίδα μπορεί να δημιουργήσει μια δόνηση που επηρεάζει την ακρίβεια του μετρητή, ειδικά για τα δύσκολα μεγέθη σπόρων".

Για μονάδες με καλώδιο, αφαιρέστε τη μονάδα και περιστρέψτε το καλώδιο για να δείτε αν περιστρέφεται ομαλά. Ελέγξτε τις συνδέσεις στους ηλεκτρικούς μετρητές. "Μετά την επιθεώρηση και την αντικατάσταση εξαρτημάτων, μας αρέσει να λειτουργούμε τον κινητήρα στο κατάστημα και να παρακολουθούμε όλα τα εξαρτήματα σε λειτουργία για να δούμε αν λειτουργούν ομαλά ή χρειάζονται ρύθμιση", προσθέτει.

Επιθεωρήστε τον παράλληλο σύνδεσμο

Μπορεί να φαίνεται ότι λίγα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά με τους βραχίονες παράλληλης σύνδεσης. Ωστόσο, οι δακτύλιοι τους φθείρονται (μερικές φορές σε σημείο που να επιμηκύνουν τις οπές στερέωσης) και οι βραχίονές τους μπορεί να λυγίσουν ή να στρίψουν, ιδιαίτερα αν φυτεύετε σε πλαϊνές ανηφόρες, μέσα από υδάτινους δρόμους ή πάνω από ξεβράσματα που προκαλούνται από τη βροχή. "Αυτό θέτει σε κίνδυνο την τοποθέτηση σε βάθος", λέει η Kimberley.

Αξιολογήστε τη σύνδεση πιάνοντας τη μονάδα γραμμής από πίσω και μετακινώντας την πάνω και κάτω και από πλευρά σε πλευρά. Ψάξτε για αδέξια κίνηση στα σημεία στήριξης (ένδειξη φθαρμένων δακτυλίων) και για το αν οι μονάδες γραμμής ανεβαίνουν και πέφτουν υπό γωνία (ένδειξη στριμμένου συνδέσμου). "Ένας καλός κανόνας είναι, αν κινείται περισσότερο από μισή ίντσα από πλευρά σε πλευρά, θα πρέπει να το αντικαταστήσετε", λέει ο Niensteadt.

Η φθορά των κουζινέτων ή οι χαλαροί κοχλίες αυξάνουν το φτερούγισμα της μονάδας γραμμής, το οποίο αυξάνει επίσης το παιχνίδι στον παράλληλο σύνδεσμο. Οι φθαρμένοι δακτύλιοι προκαλούν μια μονάδα που δεν λειτουργεί οριζόντια, γεγονός που αυξάνει την αναπήδηση του σπόρου και μπορεί να αλλάξει το πραγματικό σας vee και βάθος.

Τέλος, ελέγξτε τα ελατήρια πίεσης για την τάση και τα εξαρτήματα των αερόσακων για διαρροές. Κατά τον έλεγχο για διαρροές αέρα, πάρτε ένα μπουκάλι με σαπουνόνερο για να ψεκάσετε τα εξαρτήματα (που είναι πιο πιθανό να διαρρεύσουν) και τους σάκους (που είναι λιγότερο πιθανό να διαρρεύσουν). Ελέγξτε για διαρροές λαδιού σε μονάδες με υδραυλική πίεση κατάθλιψης.

Ελέγξτε τους τροχούς κλεισίματος

Από όλα τα κύρια εξαρτήματα των φυτευτηρίων, οι τροχοί κλεισίματος είναι το πιο συχνά παραβλέψιμο μέρος συντήρησης. "Ωστόσο, έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην επαφή του σπόρου με το έδαφος, η οποία προάγει σε μεγάλο βαθμό την ταχεία εμφάνιση", εξηγεί η Kimberley. Ως εκ τούτου, συνιστά την εξέταση του συγκροτήματος του τροχού κλεισίματος για χαλαρότητα στο σημείο όπου οι βραχίονές του συνδέονται με τη μονάδα γραμμής. "Πιάστε το συγκρότημα και μετακινήστε το πάνω-κάτω και από πλευρά σε πλευρά για να ελέγξετε αν έχει κλίση", λέει. "Αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει φθαρμένα ρουλεμάν, δακτυλίους ή εκκεντροφόρους".

Περιστρέψτε τους δίσκους κλεισίματος (εάν η φυτευτική σας μηχανή είναι εξοπλισμένη με τέτοιο εξοπλισμό) και πιέστε τους τροχούς, ακούγοντας για θόρυβο, ο οποίος υποδεικνύει φθαρμένα ρουλεμάν. Επίσης, εξετάστε το συγκρότημα του τροχού πρέσας για να διαπιστώσετε αν έχει λυγίσει ή ραγίσει. "Η φύτευση σε καμπύλη ή σε πλαγιές μπορεί να ασκήσει πίεση στα εξαρτήματα, προκαλώντας αδικαιολόγητη φθορά στη μία πλευρά", λέει η Kimberley. "Τελικά δεν ευθυγραμμίζονται και οι τροχοί δεν πιέζουν καμία από τις δύο πλευρές του αυλακιού".

Τέλος, ελέγξτε την απόσταση μεταξύ των τροχών κλεισίματος και ρυθμίστε για να έχετε το σωστό διάκενο. "Μπορεί να χρειαστεί να διαμορφώσετε τους τροχούς για να φτάσουν στο σωστό διάκενο. Το εγχειρίδιο χρήσης του καλλιεργητή σας μπορεί να σας καθοδηγήσει σε αυτή την εργασία", προσθέτει. Διαφορετικές συνθήκες εδάφους απαιτούν διαφορετικές ρυθμίσεις.

Ενώ βρίσκεστε στο συνεργείο, μπορείτε να ελέγξετε αν οι τροχοί κλεισίματος είναι σωστά κεντραρισμένοι. "Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι πρέπει να το κάνουν αυτό στο χωράφι, αλλά μπορείτε να το κάνετε στο κατάστημα με έναν ευθυγραμμιστή, τοποθετώντας τη μονάδα γραμμής στο δάπεδο", λέει ο Niensteadt.

Βαθμονομήστε την οθόνη σας

Εκτελέστε μια δοκιμή αισθητήρα σωλήνα σποράς για να βεβαιωθείτε ότι όλες οι σειρές μετρούν και ελέγξτε ξανά ότι έχετε επιλέξει τη σωστή πλάκα σποράς στο σύστημα. Καθαρίστε τα παλιά δεδομένα από την οθόνη - υβρίδια που δεν χρησιμοποιείτε πλέον, χωράφια που πρέπει να προσθέσετε ή να διαγράψετε και πληροφορίες λίπανσης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις