Κατασχέθηκε φορτίο πλοίου με 5.800 τόνους αποβλήτων ξυλείας

 

Φορτίο πλοίου, βάρους περίπου 5.800 τόνων, με απόβλητα ξυλείας, δηλαδή καμένα και βρεγμένα παράγωγα ξυλείας - μοριοσανίδες και κόντρα πλακέ,  κατέσχεσε η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του ΥΠΕΚΑ υπό τον συντονισμό του Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος, ύστερα από ελέγχους που έγιναν στις 8 και 9 Ιανουαρίου 2014.

Το συγκεκριμένο φορτίο, το οποίο ξεφορτώθηκε στο λιμάνι του Λαυρίου, παραλήφθηκε για να καταστραφεί ως «στερεό μη επικίνδυνο απόβλητο». Μεταφέρθηκε και παραχωρήθηκε σε μη αδειοδοτημένο διαχειριστή ως «υλικό» και τελικά αποτέθηκε επί εδάφους σε αγρόκτημα στην θέση Γκορυτσά Ασπροπύργου Αττικής, προς αξιοποίηση με τρόπο που ερευνάται.

Σε συνεργασία με τις αρμόδιες Τελωνειακές και Λιμενικές Αρχές και το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ελληνικής Αστυνομίας τ΄ απόβλητα κατασχέθηκαν, όπως και ποσότητα περίπου 20 τόνων που παρέμεινε στο χώρο του λιμένα Λαυρίου. Ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία, για τους εκπροσώπους δύο εκ των εμπλεκόμενων εταιρειών και σχηματίστηκε δικογραφία για όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο  έλεγχος εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών προληπτικών κι έκτακτων ελέγχων αρμοδιότητας της ΕΥΕΠ για την διαχείριση επικίνδυνων και μη αποβλήτων. Το  τελευταίο διάστημα κατόπιν σχετικής κατεύθυνσης του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη,  οι έλεγχοι έχουν εστιαστεί στην διαχείριση αποβλήτων με θερμογόνο δύναμη, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν παράνομα για την παραγωγή «στερεών καυσίμων» για βιομηχανική και οικιακή χρήση και τα οποία συνεισφέρουν σημαντικά στο φαινόμενο της αιθαλομίχλης και συνιστούν άμεσο κίνδυνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Οι έλεγχοι αναμένεται να ενταθούν με τη συνεργασία Κεντρικών και Περιφερειακών Ελεγκτικών Αρχών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης έδωσε ευχαρίστησε δημόσια τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για το έργο τους, καθώς και το Γενικό Χημείο του Κράτους για τη συνδρομή του.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις