Πάνω από 20.000 ελέφαντες έπεσαν θύματα λαθροθηρίας το 2013Ξεπερνούν τις 20.000 οι ελέφαντες στην Αφρική που έπεσαν θύματα λαθροθηρίας το 2013 σύμφωνα με την Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση Ειδών (CITES).

Η CITES στην έκθεσή της που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα στην Γενεύη, επισημαίνει ότι τα διεθνή μέτρα προστασίας δεν κατάφεραν να μειώσουν την λαθροθηρία του αφρικανικού ελέφαντα με αποτέλεσμα τα στοιχεία του 2013 να είναι παρόμοια με αυτά  του 2012.

Όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας της CITES Τζον Σκάνλον η επιβίωση των αφρικανικών ελεφάντων εξακολουθεί να απειλείται άμεσα από τα υψηλά ποσοστά της λαθροθηρίας τους για το ελεφαντόδοντό τους, ενώ επισήμανε ότι ο αριθμός των ελεφάντων που σκοτώνεται παράνομα ξεπερνάει τον αριθμό αύξησής τους.

Στην έκθεση επισημαίνεται ωστόσο ότι η ανοδική τάση στην λαθροθηρία ελεφάντων σταμάτησε το 2011. Εξάλλου για πρώτη φορά πέρυσι κατασχέθηκε περισσότερο ελεφαντόδοντο στην Αφρική απ'ό,τι σε χώρες προορισμού του στην Ασία.

Η πλειονότητα των κατασχέσεων έγινε στην Κένυα, την Τανζανία και την Ουγκάντα.

Η CITES είχε συστήσει πέρυσι στις τρεις αυτές σημαντικές χώρες προέλευσης ελεφαντόδοντου να εντείνουν την δράση τους για την προστασία των ελεφάντων.

Επίσης η Οργάνωση αυτή κάλεσε τις κύριες χώρες διέλευσης και πώλησης του ελεφαντόδοντου, την Κίνα, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, την Μαλαισία και τις Φιλιππίνες, να εντείνουν και αυτές τον αγώνα κατά του εμπορίου του.

Ακόμη στην έκθεση τη, η CITES επισημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις για μια αύξηση της λαθροθηρίας ελεφάντων της Ασίας, αν και δεν υπάρχουν συνολικά στοιχεία από τις ασιατικές χώρες.

Τέλος η οργάνωση αναφέρει ακόμη μια απειλή για τους ασιατικούς ελέφαντες και αυτή είναι το αυξανόμενο εμπόριο άγριων ασιατικών ελεφάντων για τα κινεζικά τσίρκα και την τουριστική βιομηχανία της Ταϊλάνδης.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις