Πληθαίνουν τα νεκρά πουλιά στη λίμνη Κάρλα

Το θάνατο, λόγω δηλητηρίασης από κυανοτοξίνες, βρήκε μεγάλος αριθμός υδρόβιων πουλιών στη λίμνη Κάρλα, τον διεθνούς σημασίας υγρότοπο και μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων, σύμφωνα με καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Και άλλοι φορείς, όπως η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και οι Σύλλογοι Περίθαλψης ‘Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ και Δράση για την ‘Αγρια Ζωή κατήγγειλαν το περιστατικό με κατεπείγουσα επιστολή τους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σημειώνεται πως η κατάσταση της λίμνης, γενικότερα, είναι κρίσιμη. Όπως αναφέρεται, ανάμεσα στα ήδη των πουλιών που έχουν πληγεί είναι ο Αργυροπελεκάνος, για την επιβίωση του οποίου η χώρα μας φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς φιλοξενεί πάνω από το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού του.

Aπό το 2016 μάλιστα, η λίμνη Κάρλα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής Αργυροπελεκάνων στην Ελλάδα και έναν από τους τέσσερις υγρότοπους στην Ευρώπη όπου φωλιάζουν και τα δύο είδη πελεκάνων (Ροδοπελεκάνος και Αργυροπελεκάνος).

Ως προς το θάνατο των πουλιών, αναφέρεται πως, τα πρώτα που βρέθηκαν νεκρά, στις αρχές Ιουλίου, είναι 9 Αργυροπελεκάνοι. Έκτοτε ο αριθμός των νεκρών πουλιών έχει ξεπεράσει τα 160. Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ αναμένεται να αυξηθεί. Μέχρι και τις 9 Αυγούστου είχαν εντοπιστεί νεκρά τουλάχιστον 167 πουλιά: 47 Αργυροπελεκάνοι, 4 Ροδοπελεκάνοι, 50 Λευκοτσικνιάδες, 2 Χουλιαρομύτες, 4 Καλαμοκανάδες, 35 Ασημόγλαροι, 2 Σφυριχτάρια, 10 Καστανοκέφαλοι γλάροι, 10 Κορμοράνοι και 3 Πρασινοκέφαλες Πάπιες.

Για τον εντοπισμό των νεκρών πουλιών και την αποστολή των ημιθανών στα Κέντρα Περίθαλψης, ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου διενεργεί περιπολίες.

Η έντονη «άνθιση» τοξικών κυανοβακτηρίων (είδη φυτοπλαγκτού) που ευθύνεται για το θάνατό των πουλιών, οφείλεται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, στη μικρή ποσότητα νερού στον ταμιευτήρα και στην κακή ποιότητά του, όπως επίσης και στις υψηλές θερμοκρασίες.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τόσο σε δείγματα νερού όσο και σε ιστούς νεκρών Αργυροπελεκάνων, φανέρωσαν την παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων ηπατοτοξινών και νευροτοξινών. Οι τοξίνες αυτές απελευθερώνονται από τα κυανοβακτήρια κατά την αποσύνθεσή τους και οι υδρόβιοι οργανισμοί είτε μέσω της τροφικής αλυσίδας είτε μέσω απλής επαφής μπορεί να προσβληθούν από αυτές.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα από την περιφέρεια Θεσσαλίας και το υπουργείο περιβάλλοντος, καθώς εκτός των άλλων όπως επισημαίνεται, ο κίνδυνος επηρεάζει άμεσα και τους χρήστες του νερού της περιοχής γενικότερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις