Η Πράσινη Συμφωνία είναι ο «κινητήρας για την ανάκαμψη» στην Ευρώπη

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία «θα είναι ο κινητήρας μας για την ανάκαμψη». Η Πράσινη Συμφωνία προτείνει να εξασφαλιστεί μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050 με επενδύσεις άνω του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ για 10 χρόνια σε διάφορους τομείς, όπως παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανακύκλωση, βιοποικιλότητα, ανακαίνιση κτιρίων, γεωργία, μεταφορές, οικονομική υποστήριξη για μετάβαση σε περιοχές που εξαρτώνται από την ορυκτή οικονομία και την έρευνα και ανάπτυξη.

Με το παγκόσμιο οικονομικό κλείσιμο, η ρύπανση έχει μειωθεί αισθητά. Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναμένει ότι οι εκπομπές CO2 θα μειωθούν μόνο περίπου 8%. Ο ΔΟΕ δήλωσε ότι η μείωση των εκπομπών δεν αρκεί για να αναστείλει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Υπάρχουν τέσσερις λόγοι για τους οποίους η δράση στις πράσινες επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Ευκαιρία για μαζικές πράσινες επενδύσεις σε παγκόσμια προγράμματα τόνωσης.

Με τους ηγέτες των Η.Π.Α. και του κόσμου να αξιολογούν τρισεκατομμύρια δολάρια προγραμμάτων τόνωσης, υπάρχει η ευκαιρία να προχωρήσουμε σημαντικά σε πράσινες πρωτοβουλίες με επενδύσεις σε υποδομές.

Τα εναλλακτικά καύσιμα που παράγονται τοπικά είναι πιο ανθεκτικά στις παγκόσμιες διακοπές εφοδιασμού

«Η οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων είναι τοπική σε σχέση με την παγκόσμια, οπότε αποτελεί κινητήρια δύναμη για την ανθεκτικότητα», δήλωσε η Jennifer Holmgren, CEO της LanzaTech. Η εταιρεία Holmgren λειτουργεί αυτήν τη στιγμή την πρώτη εμπορική εγκατάσταση ζύμωσης αερίου στον κόσμο, μετατρέποντας τα απόβλητα αέρια σε αιθανόλη που μπορούν να μετατραπούν περαιτέρω σε καύσιμα αεροσκαφών και προϊόντα που χρησιμοποιούνται καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων συσκευασιών, υφασμάτων και διαλυτών. Η ανεξαρτησία της τοπικής παραγωγής ευνοεί μια υποδομή χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Δημόσια εξάρτηση από επιστήμονες και δεδομένα για την κατανόηση της παγκόσμιας κρίσης

«Υπήρξε περισσότερη εξάρτηση από την επιστήμη και τα δεδομένα κατά τη διάρκεια της κρίσης στην υγεία, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να ακούσουν και δεδομένα για την κλιματική αλλαγή», παρατηρεί ο Χόλγκρεν. Καθώς το κοινό λαμβάνει περισσότερο υπόψη τα δεδομένα / την επιστήμη που θα βοηθήσουν στη διευκόλυνση της αντίδρασης στην αλλαγή του κλίματος.

Οι πράσινες πρωτοβουλίες μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας σε μειωμένη οικονομία

Η βιοοικονομία δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας. Μια τυπική εγκατάσταση βιοκαυσίμων απαιτεί από τους Διδάκτορες να αναπτύξουν τη διαδικασία, τους αγρότες να παράγουν τις καλλιέργειες, τους μηχανικούς να σχεδιάσουν τις εγκαταστάσεις, το πλήρωμα κατασκευής να το κατασκευάσει, τους χειριστές να το εκτελέσουν και τους οδηγούς φορτηγών να παραδώσουν το βιοκαύσιμο. Τα περισσότερα από αυτά είναι καλές δουλειές με υψηλές αποδοχές. Είναι επίσης διασκορπισμένες θέσεις εργασίας, επομένως αυτές οι πράσινες πρωτοβουλίες φέρνουν απασχόληση σε περιοχές που μπορεί να μην έχουν πολλές άλλες επιλογές απασχόλησης.

Είναι σαφές ότι οι προσπάθειες για την αλλαγή του κλίματος θα έχουν αντίστροφα. Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους.

Ακόμα ένα ζήτημα χρηματοδότησης για την αύξηση των πράσινων έργων

Για να επιτευχθεί μια πραγματική εναλλακτική οικονομία άνθρακα, πολλές από τις νέες πράσινες τεχνολογίες πρέπει να κλιμακωθούν. Μεγάλο μέρος της πράσινης χρηματοδότησης σήμερα προορίζεται για κλιμάκωση τεχνολογίας που λειτουργεί ήδη όπως η ηλιακή ή η αιολική ενέργεια ή η μικρή επένδυση πρώιμου σταδίου για εργαστηριακή έρευνα τεχνολογίας επόμενης γενιάς. Ωστόσο, οι νέες τεχνολογίες που είναι έτοιμες να αποχωρήσουν από το εργαστήριο και τη μικρή πιλοτική κλίμακα και να ανεβούν στη μεγάλη εμπορική παραγωγή χρειάζονται κεφάλαιο. Οι απαιτούμενες επενδύσεις είναι πολύ μεγάλες για επενδυτές αγγέλου και πολύ ριψοκίνδυνες για τράπεζες που χρηματοδοτούν μεγάλα επενδυτικά έργα. Οι τρέχοντες λογαριασμοί επενδύσεων σε υποδομές στο συνέδριο μπορούν να παρέχουν μερικές λύσεις. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Η Κρίση Υγείας εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα

Η κρίση στην υγεία έχει δημιουργήσει ορισμένους περιορισμούς και σαφώς θα είναι η υψηλότερη προτεραιότητα βραχυπρόθεσμα. Η EPA παραιτήθηκε από επιθεωρήσεις συμμόρφωσης κατά τη διάρκεια της κρίσης για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για την υγεία για τους επιθεωρητές. Είναι σαφές ότι το ζήτημα της υγείας θα επιβραδύνει ορισμένες πράσινες δραστηριότητες.

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου καθιστούν την πράσινη ενέργεια λιγότερο ανταγωνιστική

Σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τα ορυκτά καύσιμα. Οι επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία δεν είναι τόσο ελκυστικές και ορισμένοι επενδυτές θα αναβάλουν τις επενδύσεις τους. Πολλές εταιρείες πετρελαίου επενδύουν σε πρωτοβουλίες ανανεώσιμης ενέργειας. Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα σημαίνουν χαμηλότερη ταμειακή ροή για τις εταιρείες ενέργειας, ώστε να έχουν λιγότερα κεφάλαια για να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΠΗΓΗ: Forbes

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις