Η Πορτογαλία αναστέλλει τις ξένες εισαγωγές απορριμμάτων

Η Πορτογαλία, η οποία συνήθως προσελκύει τεράστια σκουπίδια από άλλα ευρωπαϊκά κράτη λόγω των χαμηλών τελών διαχείρισης αποβλήτων, έχει αναστείλει τις εισαγωγές απορριμμάτων μέχρι το τέλος του 2020 για να προστατεύσει την εγχώρια χωρητικότητα υγειονομικής ταφής, δήλωσε η κυβέρνηση το Σάββατο (16 Μαΐου).

«Αυτή η απόφαση έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι έχουμε επαρκή εθνική ικανότητα σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων», δήλωσε η κυβέρνηση σε δήλωση.

Η χώρα έχει ήδη εμποδίσει την είσοδο 246.000 τόνων σκουπιδιών από την αρχή του έτους, ανέφερε η δήλωση και δεν θα γίνουν δεκτές νέες εισαγωγές.

Η χώρα χρεώνει 11 ευρώ για την επεξεργασία ενός τόνου σκουπιδιών, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 80 ευρώ.

Η πανδημία του κοροναϊού έχει παρατηρήσει αύξηση των πλαστικών απορριμμάτων σε πολλές χώρες - που κυμαίνονται από προστατευτικά εργαλεία ιατρικών εργαζομένων όπως ποδιές και γάντια έως κουτιά απόσυρσης, καθώς τα άτομα που βρίσκονται κάτω από το κλείδωμα παραδίδουν φαγητό στα σπίτια τους.

Η κυβέρνηση αναμένεται να αναθεωρήσει τους νόμους της για τους χώρους υγειονομικής ταφής και τη διαχείριση αποβλήτων αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι στόχοι της για τη μείωση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση καθίστανται δυσκολότεροι για την επίτευξη εξαιτίας της πανδημίας.

Η Πορτογαλία έχει ήδη περιορίσει τις προσπάθειές της για ανακύκλωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω ανησυχιών για τον κίνδυνο για την υγεία σε εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με μολυσμένα πλαστικά απόβλητα.

Περίπου 330.000 τόνοι ξένων σκουπιδιών, συμπεριλαμβανομένων των αποβλήτων που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, έφτασαν από άλλες χώρες το 2018, ανέφερε η κυβερνητική περιβαλλοντική υπηρεσία APA.

110.000 τόνοι κατέληξαν στους 11 χώρους υγειονομικής ταφής στη χώρα εξουσιοδοτημένοι να λαμβάνουν σκουπίδια από το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις