Φωτεινη Πασχαλίδου: Οι μέλισσες επιταχύνουν την ανθοφορία

Η άνοιξη έχει αναπηδήσει νωρίτερα από ποτέ άλλοτε φέτος, συνοδευόμενη από θερμοκρασίες πιο χαρακτηριστικές από τις αρχές του καλοκαιριού. Πολλά φυτά ήταν ήδη σε πλήρη άνθηση μέχρι τα μέσα Απριλίου, περίπου τρεις έως τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα από το κανονικό. Αυτοί οι τύποι εποχιακών ανωμαλιών γίνονται όλο και πιο συχνές λόγω της κλιματικής αλλαγής και η προκύπτουσα αβεβαιότητα απειλεί να διαταράξει το χρονοδιάγραμμα των αμοιβαίων σχέσεων μεταξύ των φυτών και των επικονιαστών τους.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τους καθηγητές ETH Consuelo De Moraes και Mark Mescher ανακάλυψε τώρα ότι μια περίεργη συμπεριφορά με μέλισσα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων διευκολύνοντας τον συντονισμό μεταξύ των μελισσών και των φυτών που επικονιάζουν. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι με μέλισσα χρησιμοποιούν τα μέρη του στόματος τους για να τσιμπήσουν στα φύλλα των φυτών που δεν έχουν ανθίσει ακόμη και ότι η προκύπτουσα ζημιά διεγείρει την παραγωγή νέων λουλουδιών που ανθίζουν νωρίτερα από εκείνα σε φυτά που δεν έχουν λάβει αυτό αυτή την ώθηση.

Η μελέτη τους μόλις δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science. "Προηγούμενες εργασίες έχουν δείξει ότι διάφορα είδη άγχους μπορούν να προκαλέσουν άνθη στα φυτά, αλλά ο ρόλος της βλάβης που προκαλείται από τη μέλισσα στην επιτάχυνση της παραγωγής λουλουδιών ήταν απροσδόκητος", λέει ο Mescher.

Εκπληκτική συμπεριφορά από μέλισσες

Οι ερευνητές παρατήρησαν αρχικά τη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια άλλων πειραμάτων που έγιναν από έναν από τους συγγραφείς, Φωτεινή Πασιλίδου: οι επικονιαστές δαγκώνουν τα φύλλα των δοκιμαστικών φυτών στο θερμοκήπιο. "Σε περαιτέρω έρευνα, διαπιστώσαμε ότι άλλοι είχαν επίσης παρατηρήσει τέτοιες συμπεριφορές, αλλά κανείς δεν είχε διερευνήσει τι έκαναν οι μέλισσες στα φυτά ή ανέφερε επίδραση στην παραγωγή λουλουδιών", εξηγεί ο Mescher.

Παρακολουθώντας τις παρατηρήσεις τους, οι ερευνητές του ETH επινόησαν αρκετά νέα εργαστηριακά πειράματα και διεξήγαγαν επίσης υπαίθριες μελέτες χρησιμοποιώντας εμπορικά διαθέσιμες αποικίες μελισσών - που πωλούνται συνήθως για τη γονιμοποίηση γεωργικών καλλιεργειών - και μια ποικιλία φυτικών ειδών. Εντελώς τυχαία κατά την διάρκεια ενός άλλου πειράματος παρατηρήσαμε (οι φοιτητές μου και εγώ), μια εντελώς πρωτότυπη συμπεριφορά, βομβίνους να τρυπάνε με την προβοσκίδα του (γλώσσα) τα φυτά της μουστάρδας.» αναφέρει η Πασχαλίδου.

Με βάση τις εργαστηριακές μελέτες τους, οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι η τάση των μελισσών να βλάψει τα φύλλα έχει ισχυρή συσχέτιση με την ποσότητα της γύρης που μπορούν να αποκτήσουν: Οι μέλισσες βλάπτουν τα φύλλα πολύ πιο συχνά όταν υπάρχει λίγη ή καθόλου γύρη. Διαπίστωσαν επίσης ότι η ζημιά που προκλήθηκε στα φύλλα των φυτών είχε δραματικές επιπτώσεις στον χρόνο άνθησης σε δύο διαφορετικά είδη φυτών. Τα φυτά τομάτας που υπέστησαν δάγκωμα με μέλισσα άνθησαν έως και 30 ημέρες νωρίτερα από εκείνα που δεν είχαν στοχευτεί, ενώ τα φυτά μουστάρδας άνθισαν περίπου 14 ημέρες νωρίτερα όταν υπέστησαν ζημιές από τις μέλισσες. Με άλλα λόγια οι βομβίνοι προσπαθούν να προσαρμοστούν στην έλλειψη ανθών καλλιεργώντας οι ίδιοι τα φυτά τους.

Ολόκληρη η μελέτη ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις