Οι νομοθέτες της ΕΕ συζητούν την πρόταση στόχου για το κλίμα 65%

Η επιτροπή περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησε για πρώτη φορά την Πέμπτη (28 Μαΐου) τη πρόταση της Σουηδέζας ευρωβουλευτή Jytte Guteland για τον καθορισμό στόχου μείωσης του CO2 σε επίπεδο ΕΕ έως 65% έως το 2030.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης, η σουηδέζα ευρωβουλευτής παρουσίασε την έκθεσή της σχετικά με τον ενημερωμένο στόχο της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή για το 2030.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα και να προχωρήσουμε γρηγορότερα από την πρόταση της Επιτροπής», η οποία στοχεύει στη μείωση κατά 50-55% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030, είπε η Guteland στους συναδέλφους της.

Ο Σουηδός ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην έκθεση του ΟΗΕ για το χάσμα εκπομπών για το 2019 που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών κατά 7,6% ετησίως, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος 1,5 μοιρών της συμφωνίας του Παρισιού.

Για την ΕΕ, αυτό θα σήμαινε μείωση κατά 65% του CO2 έως το 2030.

Η έκθεση της Guteland περιλαμβάνει επίσης άλλες πρωτοποριακές προτάσεις:

  • Ίδρυση ευρωπαϊκού συμβουλίου για το κλίμα παρόμοιο με το IPCC του ΟΗΕ.
  • Καθορισμός των κλιματικών στόχων της ΕΕ με βάση τον υπόλοιπο προϋπολογισμό CO2 του μπλοκ.
  • Συμπεριλαμβανομένου του ναυτιλιακού τομέα στο σύστημα εμπορίας άνθρακα της ΕΕ και περικοπή δωρεάν πιστώσεων ρύπανσης CO2 για τις αεροπορικές εταιρείες.

Η Sylvia Limmer, Γερμανή ευρωβουλευτής από το κόμμα «Alternative for Germany» (AfD) της ακροδεξιάς, τόνισε το οικονομικό κόστος της πεζοπορίας στις κλιματικές φιλοδοξίες της ΕΕ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η επίτευξη του τρέχοντος στόχου 40% θα απαιτούσε ετήσιες επενδύσεις 260 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που φτάνει τα 620 δισεκατομμύρια ευρώ με στόχο 55%, επεσήμανε.

Η υπόσχεση ότι η Πράσινη Συμφωνία θα δημιουργούσε ευημερία για όλους είναι «ανοησία», είπε ο Limmer. «Πρέπει να είστε σε θέση να έχετε προστασία του περιβάλλοντος», επέμεινε.

Ο κεντρικός όμιλος Renew Europe ήταν θετικός αλλά επιφυλακτικός απέναντι στην πρόταση της Guteland.

Τον Δεκέμβριο, οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να επιδιώξουν την ουδετερότητα του κλίματος έως το 2050, παρά τις επιφυλάξεις της Πολωνίας, οι οποίες ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να υπογράψουν τον στόχο σε επίπεδο ΕΕ.

Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε έναν ορόσημο νόμο της ΕΕ για το κλίμα, ο οποίος στοχεύει στην ένταξη του στόχου της ουδετερότητας του κλίματος στο μπλοκ σε σκληρή νομοθεσία. Ο στόχος εκπομπών 50-55% για το 2030 θα εισαχθεί στο νόμο μόλις εγκριθεί το κείμενο, ανέφερε η Επιτροπή.

Μια επίσημη νομοθετική πρόταση για τον στόχο της ΕΕ το 2030 θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο, αφού η Επιτροπή ολοκληρώσει μια διεξοδική ανάλυση κόστους-οφέλους, δήλωσε ο Frans Timmermans, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εκτίμηση επιπτώσεων θα εξετάσει θέματα όπως η ανταγωνιστικότητα, η αποδοτικότητα του κόστους και η κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς και τεχνικές και επιστημονικές γνώσεις. Μια δημόσια διαβούλευση για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη και θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις