Μόνο το 7% των πολιτών συμφωνεί με την παραγωγή γούνας

Νέα πανελλαδική έρευνα, για λογαριασμό της VeGaia, έδειξε ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών εξακολουθεί να διαφωνεί με την εκτροφή και θανάτωση ζώων για την παραγωγή γούνας. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν στα πλαίσια τηλεφωνικών συνεντεύξεων τον Μάιο του 2020 από την ALCO. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (81%) τάσσεται κατά της παραγωγής γούνας, ενώ υπέρ δηλώνει μόνο το 7%.

Υπενθυμίζουμε ότι έρευνα το 2018 πάλι για λογαριασμό της VeGaia, είχε επίσης καταγράψει πολύ υψηλό ποσοστό διαφωνούντων με την εν λόγω δραστηριότητα. Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας, όπως και της προηγούμενης, ευθυγραμμίζονται με αυτά δημοσκοπήσεων άλλων ευρωπαϊκών κρατών, γεγονός που καταδεικνύει ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων αλλά και γενικότερα των Ευρωπαίων πολιτών επιθυμεί την κατάργηση της εκτροφής και θανάτωσης ζώων για την παραγωγή γούνινων προϊόντων.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η οργάνωσή μας σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης Μαθητών για τη Προστασία των Ζώων, του Δικτύου Τέχνης και Δράσης, και αντιπροσωπεία μαθητών και μαθητριών από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου και το Ράλλειο Γυμνάσιο Πειραιά, παρέδωσαν τον περασμένο Φεβρουάριο στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, περισσότερες από 32.500 υπογραφές πολιτών οι οποίοι επίσης ζητούν τη διακοπή της χρηματοδότησης της γουνοποιίας και την σταδιακή κατάργηση της εκτροφής ζώων για τη γούνα τους, χωρίς όμως καμία ανταπόκριση.

Στον Πρωθυπουργό όπως και στους αρμόδιους υπουργούς, έχουν επίσης σταλεί επιστολές ξένων οργανώσεων οι οποίες διαμαρτύρονται για την σπατάλη κεφαλαίων από Ευρωπαϊκά Ταμεία προς τον κλάδο της γούνας, πάλι χωρίς καμία ανταπόκριση. Η κυβέρνηση όμως σπεύδει να ανταποκριθεί στα αιτήματα του κλάδου γούνας, ενός κλάδου που καταδικάζεται για τη βαρβαρότητα προς τα ζώα και συρρικνώνεται με ταχείς ρυθμούς.

Έτσι, αν και στα περισσότερα κράτη μέλη, οι πολίτες εισακούονται και η εκτροφή γουνοφόρων ζώων και το εμπόριο γούνινων ειδών σταδιακά καταργούνται, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απαντάει προκλητικά στις αυξανόμενες ανησυχίες των πολιτών και στην πτωτική πορεία της γουνοποιίας με ανακοινώσεις χρηματοδότησης και ένταξης του κλάδου σε αναπτυξιακά προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι αδυνατεί να κατανοήσει ακόμα και τώρα, το γεγονός ότι οι προηγούμενες επενδύσεις στη γούνα δεν επαλήθευσαν τις αναπτυξιακές προσδοκίες, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας να πλήττεται σε μεγάλο βαθμό από την φθίνουσα πορεία της γουνοποιίας πολύ πριν την εμφάνιση του κορονοϊού, ενώ δεν μπορεί επίσης να αντιληφθεί ότι ο κλάδος της γούνας αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιλέγει προκλητικά και αυθαίρετα να σπαταλήσει πολύτιμους πόρους για να ικανοποιήσει τα αιτήματα μίας μικρής ομάδας επιχειρηματιών και ενός ξεπερασμένου κλάδου που έχει πλέον καταστεί οικονομικά μη βιώσιμος.

Καλούμε για μία ακόμη φορά τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να αντιμετωπίσουν το θέμα με την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα αλλά και με σεβασμό προς τους πολίτες, και να να εξαιρέσουν τη γούνα από όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να διαθέσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να στηρίξουν την τοπική οικονομία ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να μεταβεί σταδιακά σε βιώσιμες και κοινωνικά αποδεκτές δραστηριότητες που θα φέρουν ανάπτυξη στην περιοχή και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις