Γάλλοι μαθητές σε αναζήτηση του καλύτερου κομπόστ
Γάλλοι μαθητές σε αναζήτηση του καλύτερου κομπόστ

Σύμφωνα με το «Πακέτο κυκλικής οικονομίας» που ενέκρινε η ΕΕ το 2018, όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις θα πρέπει να προσφέρουν στους κατοίκους τους μια λύση για τη διαλογή των οργανικών αποβλήτων τους έως το τέλος του 2023.

Τα απόβλητα τροφίμων αντιπροσωπεύουν το 30% του περιεχομένου των κάδων απορριμμάτων μας, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας, γνωστός ως Ademe.

Σε αντίθεση με το πλήθος των πλαστικών απορριμμάτων που συσσωρεύουν τα δοχεία απορριμμάτων μας, τα απορρίμματα τροφίμων είναι βιοαποικοδομήσιμα, οπότε τεχνικά πρέπει να έρχονται με σαφή συνείδηση ​​όταν λιπαίνονται σωστά.

Ωστόσο, όταν τα απόβλητα τοποθετούνται σε υγειονομική ταφή - αποτεφρώνονται ή ζυμώνονται σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο - γίνεται εκπομπός αερίων θερμοκηπίου.

Όμως, ενώ ο ιστός είναι γεμάτος από συμβουλές και συνταγές για την παρασκευή κομποστοποίησης, τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το θέμα παραμένουν σχετικά σπάνια.

Έχοντας υπόψη αυτήν την παρατήρηση, τέσσερις φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Paul Sabatier της Τουλούζ έχουν δημιουργήσει το έργο «κομποστολογία».

«Παρατηρήσαμε ότι διάφορες ερωτήσεις, μερικές φορές προκαταλήψεις, περιβάλλουν το κομπόστ. Θέλαμε να δούμε πιο καθαρά », δήλωσε ο Thibault, ο οποίος ειδικεύεται στις μελέτες οικοσυστημάτων και ανθρωποποίησης.

«Συνεργατική μελέτη»

Οι μαθητές δημιούργησαν μια «συνεργατική μελέτη», που σημαίνει ότι είναι ανοιχτό σε όλους να συμμετάσχουν υπό τον όρο ότι σέβονται το πειραματικό πρωτόκολλο.

Η αρχική προϋπόθεση της μελέτης είναι ότι οι χώροι νερού και καφέ επιταχύνουν την αποσύνθεση των οργανικών αποβλήτων.

Για να δοκιμάσουν την υπόθεσή τους, οι τέσσερις μαθητές πρότειναν στους συμμετέχοντες να βάλουν φλούδες πατάτας σε κομπόστ σε τρεις διαφορετικές σακούλες: μία γεμάτη με χώμα και καφέ, το δεύτερο με χώμα και νερό και το τρίτο μόνο με χώμα. Μετά από ένα μήνα, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να υποβάλουν τα αποτελέσματά τους.

«Ήταν σημαντικό για εμάς να προσφέρουμε ένα πείραμα που ήταν εύκολο να πραγματοποιηθεί, να μειώσουμε το περιθώριο σφάλματος και με χαμηλό κόστος», δήλωσε ο Thibault. Για να έχουμε πειστικά δεδομένα, το πείραμα έπρεπε να διεξαχθεί πολλές φορές.

«Χρειαζόμασταν τουλάχιστον 30 συμμετέχοντες. Μια εβδομάδα πριν από την προθεσμία εγγραφής [15 Νοεμβρίου], είχαμε 40, "είπε.

Για να προσεγγίσουν ένα μεγάλο κοινό, οι τέσσερις νέοι επιστήμονες δημιούργησαν έναν ιστότοπο και «έκαναν μεγάλη επικοινωνία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», σημείωσε ο Arthur Compin, ο επιβλέπων καθηγητής και μηχανικός ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS).

Με τη συνάδελφό του Camille Larue, οι δύο ερευνητές θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να επεκτείνουν το έργο των μαθητών στο Εργαστήριο Λειτουργικής Οικολογίας και Περιβάλλοντος στην Τουλούζη.

Ενθάρρυνση για κομποστοποίηση

Εκτός από την επιστημονική συμβολή αυτού του έργου, η «κομποστολογία» στοχεύει κυρίως στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων.

Αυτή η μελέτη βασίζεται στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις πρακτικές κομποστοποίησης.

«Φυσικά, αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο προσελκύσαμε. Αλλά παρατηρήσαμε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφερόταν για αυτό, και όχι μόνο για την εκστρατεία », δήλωσε ο Thibault, ο οποίος, μαζί με τους συναδέλφους του, δημιούργησαν μια έρευνα στο Facebook για το θέμα.

Ενώ η κατοχή ενός κήπου καθιστά ευκολότερη την κομποστοποίηση, ένας αυξανόμενος αριθμός γαλλικών νοικοκυριών υιοθετούν αυτήν την πρακτική, κυρίως λόγω της αλλαγής πολιτικής.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κοινότητες προσφέρουν όλο και περισσότερες επιλογές κομποστοποίησης, όπως μεμονωμένοι κομποστοποιητές, συλλογές απορριμμάτων τροφίμων και κοινόχρηστοι κάδοι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις