Έβγαλαν 76 τόνους θαλάσσια απορρίμματα στην Ιθάκη
Έβγαλαν 76 τόνους θαλάσσια απορρίμματα στην Ιθάκη

Τουλάχιστον 76 τόνοι απορριμμάτων απομακρύνθηκαν από τον θαλάσσιο βυθό της παραλίας των Καμινίων στην Ιθάκη εξαιτίας των αντικειμένων και σκουπιδιών που είχαν εγκαταλειφθεί και συσσωρευτεί μετά το κλείσιμο μονάδας ιχθυοτροφείου.

Ο δήμαρχος του νησιού Διονύσης Στανίτσας παρουσίασε εικόνες από την προσπάθεια της Healthy Seas και των συνεργαζόμενων φορέων που απομάκρυναν τον εξοπλισμό και τα κλουβιά της εγκαταλελειμμένης ιχθυοκαλλιέργειας, η οποία σύμφωνα με τον δήμαρχο ρύπαινε από το 2012 το ακρωτήριο της Μακριάς Πούντας, προκαλώντας καταστροφή στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Η απομάκρυνση των απορριμμάτων ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου και κράτησε μέχρι και τις 16 του ίδιου μήνα.

Ο καθαρισμός 4 παραλιών της Ιθάκης σε αριθμούς

  • 76 συνολικά τόνους απορρίμματα
  • 5 τόνους δίχτυα
  • 32 τόνους μέταλλα
  • 39 τόνους πλαστικά,
  • 150 μεγάλες σακούλες γεμάτες από σφαιρίδια φελιζόλ

Με ανακοίνωσή του, στο λογαριασμό του στο facebook ο κ. Στανίτσας ανέφερε:

«Από τον Δήμο Ιθάκης ανακοινώνεται ότι από 06 έως 16 Ιουνίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του θαλάσσιου βυθού, της παραλίας των Καμινίων και δυο διπλανών παραλιών από τα αντικείμενα τα οποία είχαν εγκαταληφθεί και συσσωρευτεί μετά το κλείσιμο της μονάδας ιχθυοτροφείου, που είχε την έδρα της στην περιοχή.

Η δράση είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθούν 76 τόνοι απορριμμάτων και συγκεκριμένα 5 τόνοι δίχτυα, 32 τόνοι μέταλλα και 39 τόνοι πλαστικά, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και 150 μεγάλες σακούλες με πλαστικά σφαιρίδια φελιζόλ.

Την δράση, αφορμή για την οργάνωση της οποίας υπήρξε παλαιότερη ανάρτηση του Γιώργου Λίλα, σχετικά με την περιβαλλοντική καταστροφή που γινόταν στην περιοχή, ανέλαβαν και έφεραν σε πέρας οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Healthy Seas, Ghost Diving και Ενάλεια, με την συμμετοχή εθελοντών, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, του Δήμου Ιθάκης, του Λιμενικού Σώματος Ελληνική Ακτοφυλακή και άλλων φορέων.

Τα δίχτυα που ανακτήθηκαν, θα ανακυκλωθούν μαζί με άλλα νάιλον απορρίμματα σε νήμα ECONYL, που αποτελεί την βάση για πολλά βιώσιμα προϊόντα, όπως κάλτσες, μαγιό, ρούχα, αξεσουάρ και χαλιά. Επίσης ομάδα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών θα μετατρέψει μέρος των μετάλλων σε μνημείο, που θα τοποθετηθεί στο νησί μας και θα θυμίζει την δράση αυτή.

Ο Δήμος Ιθάκης συγχαίρει όλους όσους συμμετείχαν για τα αποτελέσματα της δράσης και ιδιαίτερα τον Γιώργο Λίλα, η περιβαλλοντική ευαισθησία του οποίου ήταν η αφορμή της διοργάνωσης, που είχε ως αποτέλεσμα μια ιδιαιτέρου κάλους περιοχή του νησιού μας να ξαναβρεί την αρχική της μορφή».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις