Πράσινος Τουρισμός άσσος για τα τοπικά προϊόντα

Προοπτικές για την ανάπτυξη, πέραν του θαλάσσιου και του ορεινού τουρισμού αλλά και του αγροτουρισμού με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τα αγροτικά προϊόντα κάθε περιοχής ανοίγονται, αν αξιοποιήσει η χώρα μας σωστά το χαρτί του «Πράσινου Τουρισμού», που μπορεί να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο.
    Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης ιδρύθηκε το 1951. Σήμερα με επικεφαλής το Νίκο Πέτρου υπογράφτηκε τώρα στον Αστέρα της Βουλιαγμένης πρωτόκολλο συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού, με την Όλγα Κεφαλογιάννη με πρώτο στόχο ν΄ αυξηθούν οι γαλάζιες σημαίες στις παραλίες. Η ΕΕΠΦ τρέχει ήδη προγράμματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με άλλους φορείς και με συγχρηματοδοτούμενα κοινοτικά προγράμματα.
    * Στο Νέστο, η ΕΕΠΦ τρέχει το τριετές πρόγραμμα Life – Φύση με σκοπό τη προστασία των αρπακτικών πουλιών στα Στενά του Νέστου, τον επαναπλημμυρισμό και την αναδάσωση περιοχών του Δέλτα, την κατασκευή νησίδων φωλιάσματος πουλιών στις λιμνοθάλασσες και γενικά την οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής με τη στήριξη της Κοινότητας.                     * Στη Λιμνοθάλασσα Κωνστάντιου, στον Αμβρακικό” με στόχο την οικοτουριστική ανάπτυξη της λιμνοθάλασσας, σε συνεγασία με την Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Πρεβέζης και  την οικονομική υποστήριξη του ΥΠΕΚΑ.
   *  Στις περιοχές Natura με  την παρουσίαση τύπων βιοτόπων και σημαντικών ειδών πανίδας και χλωρίδας στο πρόγραμμα για την “Ανάδειξη περιοχών Natura 2000”  στις 270 προστατευόμενες περιοχές της χώρας με την έκδοση ενημερωτικού λευκώματος,  με την οικονομική υποστήριξη του ΥΠΕΚΑ.
   * Στον Άραχθο ποταμό της Ηπείρου με το πρόγραμμα για το μονοπάτι της Βίδρας, που ξεκίνησε το 2008.  Η βίδρα (Lutra lutra), είναι ένα απειλούμενο και προστατευόμενο θηλαστικό που ζει σε υγροτοπικά οικοσυστήματα. Οι πληθυσμοί της έχουν μειωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ευτυχώς, εξακολουθεί ν’ απαντάται σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ωστόσο υπάρχουν σαφείς ενδείξεις μείωσης. Ακόμα περισσότερο ευάλωτοι είναι οι νησιωτικοί πληθυσμοί της βίδρας, στην Κέρκυρα, τη Χίο και τη Λέσβο. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αειφόρου Ανάπτυξης και την οικονομική στήριξη της Γενικής Γραμματείς Νέας Γενιάς.
    * Στο  δάσος της Φολόης  όπου έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση προγράμματος για την αποκατάσταση της περιοχής από τις πυρκαγιές. Το αρχικό πρόγραμμα είχαν προκηρύξει η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού για την αποκατάσταση της πυρόπληκτης περιοχή της Φολόης στη Δυτική Πελοπόννησο, η οποία έχει πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007. Το πρόγραμμα που εγκρίθηκε το 2008 ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2009 σε συνεργασία με το Δήμο Φολόης, το τοπικό Συμβούλιο Νέων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φολοητών «Κένταυρος», ενώ τώρα εισέρχεται στη δεύτερη του φάση με την οικονομική στήριξη της Μερσεντές.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις