Σταματήστε πια να πετάτε σκουπίδια στον Τάμεση

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την ευαισθητοποίησή τους απέναντι στο περιβάλλον έδειξαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ακτιβιστές που συγκεντρώθηκαν για να μαζέψουν πλαστικά από το σημείο, που εκβάλλει ο ποταμός Τάμεσης.

Το κακό έχει παραγίνει με τα πλαστικά και οι επιστήμονες από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου προειδοποιούν ότι έχει γεμίσει ο τόπος από πλαστικά που απειλεί τους υδρόβιους οργανισμούς.

Η ερευνητική ομάδα αρχικά είχε προσπαθήσει με μικρά δίχτυα να δει τη συμπεριφορά των καβουριών και των χελιών στον Τάμεση αλλά στο τέλος κατέληξε να τεκμηριώσει πόσα σκουπίδια συγκεντρώνονται και συλλέγονται σε διάρκεια περιόδου τριών μηνών.

Το προηγούμενο διάστημα πάνω από 8.000 κομμάτια πλαστικού ανασύρθηκαν από την κοίτη του ποταμού, ενώ την ίδια στιγμή πλαστικές σακούλες είχαν ξεφύγει από τα μικρά δίχτυα.

Πάνω από το 20% των απορριμμάτων που βρίσκονται βυθισμένα στον ποταμό είναι προϊόντα υγιεινής, που καθίστανται ανθυγιεινά βεβαίως για το ποτάμι και τα πλάσματα του γλυκού νερού. Πακέτα τσιγάρων, συσκευασίες τροφίμων, κύπελλα απ΄ όλα έχει ο μπαξές  κι η παλίρροια που ξεσπά διασπά τα πλαστικά σκουπίδια σε μικρότερα κι αυτά σε μικρότερα και στο τέλος τα τρώνε πουλιά ψάρια και καβούρια με αποτέλεσμα να πεθαίνουν λόγω των τοξικών χημικών ουσιών.

Επιστήμονες όπως ο δρ. Πολ Κλαρκ από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου  αλλά κι ο δρ. Ντέιβ Μόριτ, θαλάσσιος βιολόγος που εργάζεται στο Ρόγιαλ Χολογουέι ζητούν αλλαγή στάσης των καταναλωτών, ώστε να σταματήσει η ρύπανση του Τάμεση από ανθρωπογενείς δραστηριότητες.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις