Βιώσιμη διαχείριση υδάτων: Η Audi εντάσσεται στη Συμμαχία για τη Διαχείριση του Νερού

Από το 2023, η Audi είναι ο πρώτος κατασκευαστής premium αυτοκινήτων που εντάσσεται στη Συμμαχία για τη Διαχείριση Νερού (AWS). Αυτός ο παγκόσμιος συνασπισμός εταιρειών, ΜΚΟ και του δημόσιου τομέα έχει ως κύριο έργο τη διαχείριση του νερού σε όλη την αλυσίδα παραγωγής. Αυτή η κίνηση θα επιτρέψει στο εργοστάσιο της Audi στο SanJosé Chiapa στο Μεξικό να διεκδικήσει πιστοποίηση σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο Διαχείρισης Νερού, γνωστό και ως Πρότυπο AWS.

 

Το καθαρό πόσιμο νερό είναι ένας από τους πιο πολύτιμους φυσικούς πόρους στον κόσμο, γι' αυτό και η Audi εντάσσει την οικονομική και αποδοτική χρήση του νερού στο περιβαλλοντικό της πρόγραμμα Mission:Zero. Η εταιρεία θέλει να διατηρήσει τη δική της κατανάλωση νερού όσο το δυνατόν χαμηλότερη και με την πάροδο του χρόνου, να σταματήσει να χρησιμοποιεί πόσιμο νερό στην παραγωγή των αυτοκινήτων της.

 

Μέχρι το 2035, αναμένεται ότι η οικολογικά σταθμισμένη κατανάλωση νερού1 ανά παραγόμενο όχημα θα μειωθεί περίπου στο μισό στις πέντε εγκαταστάσεις παραγωγής της Audi από 3,75 στα περίπου 1,75 κυβικά μέτρα. Επιπλέον, η Audi, μαζί με τους προμηθευτές της, δεσμεύεται για οικονομική κατανάλωση νερού σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.

 

Με την ένταξη στηνAWS, η Audi επεκτείνει τη δέσμευσή της για βιώσιμη διαχείριση του νερού. «Ως κατασκευαστής, έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι διαχειριζόμαστε πολύτιμους πόρους με μεγάλη προσοχή και με βιώσιμο τρόπο σε όλη την αλυσίδα παραγωγής», λέει ο DirkGrosse-Loheide, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για τις Προμήθειες και την Πληροφορική. «Η δέσμευσή μας στο δίκτυο AWS βασίζεται στη συμμετοχή και στην πολλαπλή συνεργασία με τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου. Ταυτόχρονα, προσφέρει και μια σημαντική πλατφόρμα για την ανταλλαγή ιδεών με άλλες εταιρείες».

 

 

 

Επισκόπηση των κοινωνικών, οικολογικών και οικονομικών πτυχών της βιώσιμης διαχείρισης του νερού

Το Πρότυπο AWS είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πλαίσιο για εταιρείες και οργανισμούς που θέλουν να χρησιμοποιούν το νερό όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και δίνουν προσοχή σε όλες τις σχετικές ομάδες που διατηρούν συμφέροντα σε συγκεκριμένες περιοχές με λεκάνες απορροής υδάτων. Η επιτυχής εφαρμογή του προτύπου σημαίνει βελτίωση των τοπικών κοινωνικών και των οικολογικών και οικονομικών πτυχών. Για να γίνει αυτό, το AWS δίνει έμφαση σε μια προσέγγιση διαχείρισης των υδάτων, η οποία περιλαμβάνει πέντε σημαντικούς τομείς: καλή διοίκηση των εταιριών των υδάτων, βιώσιμο ισοζύγιο νερού, καλή κατάσταση της ποιότητας νερού, καταγραφή σημαντικών περιοχών που σχετίζονται με το νερό και εξασφάλιση μιας ασφαλούς αλυσίδας για το νερό, την αποχέτευση και την υγιεινή (WASH).

«Η Audi είναι πλέον μία από τις 170 εταιρείες που διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στη διαχείριση του νερού. Αντιμετωπίζουμε την ένταξή της στο AWS ως επίδειξη αφοσίωσης στις αρχές της διαχείρισης του νερού και ως μία εξαιρετική ευκαιρία για την ενίσχυση της απόδοσης σε σχέση με τους στόχους που σχετίζονται με το νερό και την βιωσιμότητα. Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε την AUDIAG στη Συμμαχία μας και είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεισφορά που μπορεί να έχει στην επέκταση μιας παγκόσμιας, πολυμερούς συνεργασίας για έναν κόσμο με ασφάλεια στο νερό και για την ηγετική της θέση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας», λέει ο AdrianSym, Διευθύνων Σύμβουλος του AWS.

 

Κατανάλωση νερού, τοπικά όσο και εντός της εφοδιαστικής αλυσίδας

Το εργοστάσιο της Audi στο SanJosé Chiapa του Μεξικού βρίσκεται σε διαδικασία πιστοποίησης από την AWS. Αυτό θα είναι το πρώτο εργοστάσιο της Audi που θα ελεγχθεί από το AWS. Αυτό σημαίνει ότι η διαχείριση των υδάτων του εξετάζεται τόσο σε επίπεδο τοποθεσίας όσο και σε επίπεδο λεκάνης απορροής και τίθενται κάποια πολύ σημαντικά ερωτήματα. Πού μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση νερού; Πού μπορεί να αποφευχθεί η ρύπανση των υδάτων; Και πως μπορεί η Audi να διασφαλίσει ότι άλλα μέρη, όπως οι ντόπιοι αγρότες, δεν θα ζημιωθούν; Εκτός από την άμεση κατανάλωση νερού στην παραγωγή, η διαχείριση των υδάτινων πόρων έχει επίσης μεγάλη σχέση με τη βιωσιμότητα εντός της αλυσίδας εφοδιασμού. «Η κατασκευή μπαταριών, μετάλλων και τζαμιών καταναλώνει πολύ νερό», λέει ο MarcoPhilippi, Επικεφαλής Στρατηγικής Προμηθειών της Audi. «Γι’ αυτό θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή μας στηνAWS για να αναπτύξουμε αποτελεσματικές λύσεις και να τις εφαρμόσουμε μαζί με τους προμηθευτές μας, ιδιαίτερα σε περιοχές με προβλήματα στους υδάτινους πόρους».

 

Μεξικό: ένα εργοστάσιο της Audi με πρωτοποριακή διαχείριση νερού

Το νέο εργοστάσιο της Audi στο SanJosé Chiapa είναι πρωτοπόρο στην οικονομική χρήση του νερού. Από το 2018, το εργοστάσιο παράγει αυτοκίνητα χωρίς καθόλου απόρριψη νερού. «Ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως το Μεξικό, όπου υπάρχει διαρκής κίνδυνος ξηρασίας, η χρήση του νερού με τρόπο που να μην το καταναλώνει αλόγιστα ως πόρο είναι πολύ σημαντική», λέει ο TarekMashhour, Εκτελεστικός Πρόεδρος της AudiMéxico."Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε στη διαδικασία πιστοποίησης μέσω του προτύπου AWS." Η μονάδα έχει πρόσβαση σε βιολογικό καθαρισμό νερού και εγκατάσταση αντίστροφης ώσμωσης χωρητικότητας 320.000 κυβικών μέτρων ετησίως. Αυτό το σύστημα επεξεργασίας επιτρέπει επίσης την εξοικονόμηση περίπου 150.000 κυβικών μέτρων νερού ετησίως με την επανεισαγωγή του στις διαδικασίες παραγωγής. Υπάρχει επίσης μια επιτόπια δεξαμενή νερού χωρητικότητας 234.000 κυβικών μέτρων.

 

Από το Neckarsulm στις Βρυξέλλες: Στο δρόμο για έναν «κλειστό» κύκλο νερού

Βήματα προς τη βιώσιμη διαχείριση του νερού είναι σε εξέλιξη και σε άλλα εργοστάσια της Audi. Η AudiBrussels, σε συνεργασία με την βέλγικη εταιρία Hydria, επενδύει στο έργο «Re-Use» για την ενσωμάτωση της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων SouthWastewater στις Βρυξέλλες στην παροχή νερού που θα διοχετεύεται στο εργοστάσιο. Αυτό θα δημιουργήσει έναν κλειστό κύκλο νερού που θα εξοικονομήσει περίπου 100.000 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού ετησίως. Έως το 2025, το εργοστάσιο της Audi στο Neckarsulm έχει ως στόχο να λαμβάνει όλο το μη πόσιμο νερό που απαιτείται μέσω της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων UnteresSulmtal, εκεί όπου το εργοστάσιο κατευθύνει επίσης και τα λύματα του. Το κύκλωμα που θα προκύψει θα μειώσει τη ζήτηση για γλυκό νερό κατά περισσότερο από 70%.

 

Mission:ZeroEnvironmentalProgram: Τα βήματα της Audi στην αλυσίδα βιωσιμότητας

Βιώσιμη διαχείριση υδάτων στο Μεξικό: Από την αντίστροφη ώσμωση στη λεκάνη απορροής βροχών

Graywater, Not Freshwater: Η Audi Brussels επενδύειστοέργο «Re-Use».

 

 

1 Η οικολογικά σταθμισμένη κατανάλωση νερού καθιστά δυνατή τη σύγκριση της απόλυτης ζήτησης νερού σε εργοστάσια της Audi σε όλο τον κόσμο, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τους τοπικούς παράγοντες κατανάλωσης νερού και τη χρήση του βρόχινου νερού. Με αυτόν τον τρόπο, η εξοικονόμηση μπορεί να δοθεί κατά προτεραιότητα σε μέρη όπου το νερό είναι ιδιαίτερα σπάνιο.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις