Οι ελαιοπαραγωγοί της Καλιφόρνιας στρέφονται στα πουλιά για φυσικό έλεγχο των παρασίτων

Από τον Ιανουάριο, οπότε και ξεκίνησε ο χάρτης πορείας της Καλιφόρνιας για τη βιώσιμη διαχείριση των παρασίτων, οι αγρότες και οι αξιωματούχοι σε όλη τη Χρυσή Πολιτεία εργάζονται για τον έλεγχο των παρασίτων χωρίς επιβλαβείς χημικές παρεμβάσεις.

Οι αγρότες το κάνουν αυτό στους ελαιώνες της πολιτείας δημιουργώντας ποικίλες συνήθειες για να προσελκύσουν ωφέλιμα είδη πουλιών.

"Μελέτες δείχνουν ότι τα πουλιά αναζητούν τροφή σε διάφορες καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των ελιών", δήλωσε στους Olive Oil Times η Jo Ann Baumgartner, εκτελεστική διευθύντρια της Wild Farm Alliance. "Το πιο αποτελεσματικό πράγμα που μπορεί να κάνει ένας αγρότης για να αυξήσει τον έλεγχο των παρασίτων των πτηνών είναι να προσθέσει ποικίλους βιότοπους στο αγρόκτημα".

"Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή αυτοφυών φυτικών ειδών, καθώς και κουτιών φωλιάσματος για τη διαφοροποίηση της κοινότητας των πουλιών", πρόσθεσε η ίδια. "Όσο περισσότερα είδη πουλιών υπάρχουν, τόσο περισσότερος είναι ο έλεγχος των παρασίτων".

Η Liz Tagami, γενική διευθύντρια της Lucero Olive Oil, δήλωσε στους Olive Oil Times ότι η ενθάρρυνση οικοτόπων φιλικών προς τα πουλιά συμβάλλει στην προώθηση ενός ολιστικού οικοσυστήματος και παρέχει μια σειρά από οφέλη στους ελαιοπαραγωγούς.

"Αποκτούμε φυσικούς ελεγκτές παρασίτων με εντομοφάγα ζώα, όπως οι τσίχλες την άνοιξη ή οι χρυσοί και οι juncos το φθινόπωρο", είπε. "Αυτά τα μικρά πουλιά λειτουργούν ως κινητά λιπάσματα, επειδή τα περιττώματά τους συνεισφέρουν άζωτο και φώσφορο, ενισχύοντας την υγεία του εδάφους χωρίς πετροχημικές εισροές".

Η Ταγκάμι, που βρίσκεται στο Κόρνινγκ της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι τα αυτοφυή δέντρα, συμπεριλαμβανομένης της ώριμης δρυός της κοιλάδας, χωρίζουν τα κύρια τμήματα των ελαιώνων και παρέχουν ενδιαιτήματα για μεγαλύτερα αρπακτικά πουλιά, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση ενός ισορροπημένου οικοσυστήματος.

"Συνήθως βλέπουμε γεράκια Cooper's και red-tailed hawks μαζί με γεράκια που κυνηγούν σκίουρους εδάφους και άλλα τρωκτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας - μικρά παράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν χάος στα συστήματα άρδευσης και στις ρίζες των δέντρων", δήλωσε ο Tagami.

Από το 2000, η Wild Farm Alliance συνεργάζεται με αγρότες για την επίτευξη μιας υγιούς, βιώσιμης γεωργίας που προστατεύει και αποκαθιστά την άγρια φύση. Η συμμαχία συνιστά διάφορες στρατηγικές για τους αγρότες που θέλουν να ενθαρρύνουν τα πουλιά ως συμμάχους για την καταπολέμηση των παρασίτων, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης κάγκελων και θέσεων φωλιάσματος.

"Είτε πρόκειται για τεχνητούς στύλους, είτε για αγκάθια, πολυετή δέντρα και θάμνους ή ετήσια ψηλά φυτά, όλα αυτά μπορούν να χρησιμεύσουν ως κυνηγετικά κάγκελα για μεγάλα αρπακτικά και μικρά πουλιά", δήλωσε ο Baumgartner. "Η τοποθέτηση κουτιών φωλιάσματος και ράφια φωλιάσματος και η δυνατότητα στα πουλιά να φωλιάζουν σε αχυρώνες κάτω από μαρκίζες ή στο έδαφος τους παρέχουν τις θέσεις φωλιάσματος που αναζητούν για την ανατροφή των νεοσσών τους".

Τα πουλιά συμβάλλουν στη μείωση του δάκου της ελιάς σε δύο στάδια: προνύμφες στους καρπούς και κουκούλια στο έδαφος. "Μελέτες δείχνουν ότι ο καρπός της ελιάς που τρώγεται από τα πουλιά περιέχει κυρίως προνύμφες, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα πουλιά δεν βλάπτουν την παραγωγή", δήλωσε ο Baumgartner.

"Τα πουλιά κατανάλωσαν το 65 έως 71% των κουκουλιών στο έδαφος και τα μυρμήγκια επιτέθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων", πρόσθεσε. "Επιπλέον, τα πουλιά ήταν ένας από τους πολλούς σημαντικούς θηρευτές των κουκουλιών της ελαιοδάφνης μαζί με τα μυρμήγκια, τα σκαθάρια και τις σαρανταποδαρούσες".

Οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να δημιουργήσουν ενδιαιτήματα φιλικά προς τα πουλιά στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης της ολοκληρωμένης διαχείρισης των παρασίτων. "Ο παραμερισμός επιπλέον εκτάσεων κατά μήκος των περιμέτρων για αυτοφυή φυτά που υποστηρίζουν τα πουλιά και τα έντομα αποτελεί βασικό στοιχείο ενός ολοκληρωμένου συστήματος", δήλωσε ο Tagami.

Οι αυτοφυείς φράκτες είναι όλο και πιο δημοφιλείς. "Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με έναν "φράκτη επικονιαστών" από πυκνά φυτεμένα αυτοφυή πολυετή χόρτα, θάμνους και μικρά δέντρα - όχι πικροδάφνη, παρά την πανταχού παρουσία της στην Καλιφόρνια", δήλωσε ο Tagami. "Η πικροδάφνη είναι ένα μη ιθαγενές και χωροκατακτητικό είδος, το οποίο είναι τοξικό για τα πουλιά και τα ζώα".

"Εκτός από έναν αυτοφυή φράχτη επικονιαστών, οι περιοχές χωρίς ώριμα δέντρα που γειτνιάζουν με την ιδιοκτησία είναι κατάλληλες για την εγκατάσταση κουκουβάγιας- θα εφαρμόσουμε και τις δύο στρατηγικές σε έναν μικρότερο οπωρώνα που θα φυτευτεί την επόμενη άνοιξη", πρόσθεσε.

Η Baumgartner υπογράμμισε τέσσερις βέλτιστες πρακτικές για την υποστήριξη των ωφέλιμων πτηνών στα ελαιοκτήματα της Καλιφόρνιας: προσεκτικό κλάδεμα και συγκομιδή, προσθήκη ενδημικών ενδιαιτημάτων, απομάκρυνση χωροκατακτητικών ειδών και παροχή νερού.

"Τα ενδημικά είδη πουλιών έχουν εξελιχθεί ώστε να χρησιμοποιούν τα ενδημικά φυτά. Τα πουλιά έχουν προσαρμόσει τα μεταναστευτικά τους μοτίβα, τις εποχές αναπαραγωγής, τη συμπεριφορά και τη μορφολογία τους ώστε να ταιριάζουν καλύτερα στο τοπίο στο οποίο εξελίχθηκαν", δήλωσε ο Baumgartner. "Ένας καλός τρόπος για να περιορίσετε τα χωροκατακτητικά είδη και ταυτόχρονα να βοηθήσετε τους πληθυσμούς των ντόπιων πουλιών είναι να παρακολουθείτε τακτικά τις εισαγωγές και να τις διαχειρίζεστε αμέσως πριν εξαπλωθούν".

Όσον αφορά την παροχή νερού, τα πουλιά και η άγρια ζωή χρειάζονται νερό όλο το χρόνο για να επιβιώσουν. Οι διάφορες πηγές νερού προσελκύουν μια ποικιλία πτηνών, δίνοντάς τους κάπου να πίνουν, να τρέφονται και να αναπαράγονται.

"Οι άνθρωποι τείνουν να θεωρούν τα πουλιά είτε ως παράσιτα είτε ως ωφέλιμα, αλλά συχνά δεν είναι τόσο απλό", δήλωσε ο Baumgartner. "Η εποχή, ο κύκλος ζωής ενός πουλιού και οι διαθέσιμες πηγές τροφής θα υπαγορεύσουν αν ένα πουλί θα προσφέρει υπηρεσίες καταπολέμησης παρασίτων ή θα βλάψει μια καλλιέργεια".

"Τα περισσότερα τραγουδοπούλια είναι ωφέλιμα κατά την περίοδο ωοτοκίας, καθώς τροφοδοτούν τα παράσιτα έντομα στα αδηφάγα μικρά τους, και πολλά από αυτά τα τραγουδοπούλια θα συνεχίσουν να τρώνε έντομα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους", πρόσθεσε.

"Τα περισσότερα παμφάγα, ωστόσο, θα στραφούν σε μια φυτική διατροφή το φθινόπωρο. Τα παμφάγα που συγκεντρώνονται σε μεγάλα σμήνη (σκεφτείτε τα κοτσύφια και τα σταρίνια) θα γίνουν ενοχλητικά, καθώς θα τρώνε φρούτα ή ξηρούς καρπούς πριν από τη συγκομιδή", συνέχισε η Baumgartner.

"Εάν το παράθυρο για ζημιές μπορεί να διαχειριστεί, το συνολικό όφελος για την καλλιέργεια μπορεί να διατηρηθεί", είπε. "Μια άλλη πτυχή που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι τα πουλιά δεν τρώνε μόνο έντομα άμεσα, αλλά καθαρίζουν επίσης μούμια φρούτων και ξηρών καρπών που θα φιλοξενούσαν επιβλαβή έντομα και ασθένειες που διαχειμάζουν. Αυτό θα γλιτώσει τους αγρότες από την απομάκρυνση των μουμιοποιημένων φρούτων και καρπών μετά τη συγκομιδή".

Η ολοκληρωμένη φυτοπροστασία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εικόνας των αναγεννητικών και ανθεκτικών γεωργικών πρακτικών.

"Οι άνθρωποι που δεν συμμετέχουν στις καθημερινές εργασίες τείνουν να ξεχνούν ότι η ΟΠΜ και οι αναγεννητικές πρακτικές είναι δυναμικές", δήλωσε ο Tagami. "Κάθε ιδιοκτησία είναι μοναδική και οι στρατηγικές πρέπει να αναπτύσσονται, να παρακολουθούνται και να προσαρμόζονται για να διασφαλίζεται η επίτευξη των στόχων".

"Η απώλεια της βιοποικιλότητας λόγω της απώλειας ενδιαιτημάτων - είτε λόγω της εμπορικής ανάπτυξης, είτε λόγω της εξάπλωσης μη ιθαγενών φυτικών ειδών, είτε λόγω των ταχέως εξελισσόμενων κλιματικών κρίσεων - αποτελεί ένα πολύπλοκο και αλληλένδετο παζλ", κατέληξε. "Είναι προς το συμφέρον του αγρότη να οικοδομήσει αυτά τα ανθεκτικά και βιώσιμα συστήματα, και αυτό απαιτεί χρόνο".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις