Από τη Δευτέρα 12 Μαΐου τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ (power4business.deddie.gr) για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων, προκειμένου να αντισταθμιστεί το αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που καταβλήθηκε την περίοδο από 1 Δεκεμβρίου 2024 έως και 28 Φεβρουαρίου 2025.
Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 12 Ιουνίου 2025. Μέσω αυτής, οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται άμεσα για το ύψος της επιδότησης που δικαιούνται, με τα σχετικά δεδομένα να αντλούνται αυτόματα από την ΑΑΔΕ. Η ενίσχυση θα πιστώνεται απευθείας στους λογαριασμούς ρεύματος (έναντι ή εκκαθαριστικούς) που θα εκδοθούν μετά την έναρξη ισχύος του μέτρου.
Ποιες επιχειρήσεις ενισχύονται
Δικαιούχες είναι περισσότερες από 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ, κατανεμημένες σε τρεις κατηγορίες:
1. Κατηγορία Α: Επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως €500.000 (οικ. έτος 2023).
Επιδότηση: €0,02/kWh για το 100% της κατανάλωσης.
2. Κατηγορία Β: Επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών από €500.000,01 έως €1.000.000.
Επιδότηση: €0,02/kWh για το 80% της κατανάλωσης.
3. Κατηγορία Γ: Επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών από €1.000.000,01 έως €10.000.000.
Επιδότηση: €0,02/kWh για το 60% της κατανάλωσης.
Ειδική πρόβλεψη για ενεργοβόρες επιχειρήσεις
Επιχειρήσεις όπως αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία και καθαριστήρια – περίπου 11.000 συνολικά – με κύριο ΚΑΔ 10.71, 10.72 ή 96.01, θα λάβουν αυξημένη επιδότηση ύψους €0,04/kWh, για το 100% της κατανάλωσής τους, ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών.
Προϋποθέσεις συμμετοχής
• Οι αιτούντες εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς TaxisNet.
• Γίνεται αυτόματος έλεγχος επιλεξιμότητας βάσει ΑΦΜ και ΚΑΔ.
• Οι αριθμοί παροχής πρέπει να ήταν ενεργοί για οποιοδήποτε διάστημα κατά την περίοδο 1/12/2024 – 28/2/2025.
• Σε περιπτώσεις νέων επιχειρήσεων χωρίς έσοδα για το 2023, η επιδότηση υπολογίζεται με βάση πιστοποιημένες καταμετρήσεις και υπάγονται στην Κατηγορία Α.
Εξαιρέσεις και περιορισμοί
• Επιχειρήσεις με διαπιστωμένη ρευματοκλοπή ή συμβόλαια σταθερής τιμολόγησης εξαιρούνται από την επιδότηση.
• Τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν από τις εξαιρούμενες περιπτώσεις (περί τα €3 εκατ.) θα αναδιανεμηθούν στις υπόλοιπες δικαιούχες επιχειρήσεις.
• Η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν επηρεάζει τη χορήγηση της επιδότησης.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις