Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο «παιχνίδι» της αγροτικής ανάπτυξης

Μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης υπέγραψαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Δευτέρα 14 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικότερα, ο Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη Dacian Cioloş και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Wilhelm Molterer υπέγραψαν χθες ένα μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΤΕπ το οποίο αφορά τη συνεργασία στον τομέα της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020.

 
Το εν λόγω μνημόνιο, πρόκειται για το πρώτο του είδους του στον τομέα της γεωργίας, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών από τα δύο θεσμικά όργανα, έτσι ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη της υπαίθρου και η ενίσχυση της χρήσης των χρηματοδοτικών μέσων που υποστηρίζονται από τα κονδύλια της αγροτικής ανάπτυξης.

Επί του θέματος ο Επίτροπος Cioloş δήλωσε τα εξής: «Το παρόν μνημόνιο συμφωνίας θα φέρει τον αγροδιατροφικό τομέα πιο κοντά σε χρηματοδοτικά μέσα που απαιτούνται για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας Τα χρηματοδοτικά μέσα που προβλέπονται έχουν ένα ισχυρό δυναμικό για την υποστήριξη μικρών εφοδιαστικών αλυσίδων, μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και νέων αγροτών. Οι αγρότες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση προκειμένου να στηρίξουν τις επενδυτικές αποφάσεις τους, ενώ τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη θα επωφεληθούν, επίσης, σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη και την εμπειρία της ΕΤΕπ. σχετικά με τα χρηματοοικονομικά μέσα και τις στρατηγικές επενδύσεις».

Επίσης, ο Αντιπρόεδρος Molterer, δήλωσε: «Η ΕΤΕπ έχει μακρά εμπειρία στον τομέα της γεωργίας, της αγροτικής ανάπτυξης και στη χρηματοδότηση της ασφάλειας των τροφίμων. Οι μακροπρόθεσμες συνθήκες δανεισμού μπορούν να ενθαρρύνουν τους επιχειρηματίες σε αυτούς τους τομείς να εφαρμόσουν επιχειρηματικές ιδέες που είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθούν από την τρέχουσα βραχυπρόθεσμη ταμειακή ροή. Και η εμπειρία έχει δείξει ότι τα μνημόνια συμφωνίας αποτελούν πολύ χρήσιμο οδηγό αναφοράς για την ενίσχυση της συνεργασίας και την ανάπτυξη μελλοντικών δραστηριοτήτων».

Η ΕΤΕπ θα προσφέρει την εμπειρία της στην ανάπτυξη χρηματοπιστωτικών μέσων, τα οποία διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας στη γεωργία, τη δασοκομία και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης, η ΕΤΕπ θα είναι σε θέση να συμβουλεύει τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες στον καθορισμό των επενδυτικών στρατηγικών και σχεδίων. Η ΕΤΕπ θα δώσει επίσης έμφαση στη γεωργία και οι αγροτικές επιχειρήσεις στο επιχειρησιακό της πρόγραμμα και τις παρεμβάσεις του. Πιο συγκεκριμένα, το είδος των μέσων και παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να καλυφθούν είναι επενδύσεις, πιλοτικά έργα και έργα επίδειξης, καθώς και καινοτόμα σχέδια μεταφοράς ερευνητικών αποτελεσμάτων και διάδοσης της γνώσης (σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για την «γεωργική παραγωγικότητα και βιωσιμότητα»). Ένα άλλο παράδειγμα για πιθανή κοινή συνεργασία θα είναι η εξέλιξη των οικονομικών μέσων για τη στήριξη της πράσινης υποδομής στις αγροτικές περιοχές και τη δασοκομία, καθώς και η δυνατότητα χρήσης ενωσιακών χρηματοδοτικών μέσων, όπως το COSME και το Horizon 2020.

Το μνημόνιο υπογραμμίζει το ρόλο της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση δημοσίων και ιδιωτικών έργων, καθώς και στη χρηματοδότηση των εθνικών και περιφερειακών δημόσιων συνεισφορών σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Έτσι, ο όμιλος ΕΤΕπ (δηλαδή η ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων) θα αυξήσει επίσης την παρουσία της στον τομέα της γεωργίας, των γεωργικών προϊόντων διατροφής και της δασοκομίας, διευκολύνοντας εκτιμήσεις σκοπιμότητας, αναλύσεις αγορών, και εκ των προτέρων αξιολογήσεις στο πλαίσιο του προγραμματισμού αγροτικής ανάπτυξης.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι το μακροπρόθεσμο πιστωτικό ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανήκει στο 28 κράτη μέλη της. Πραγματοποιεί μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις για υγιείς επενδύσεις, προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις