ΕΝΦΙΑ: Έκπτωση 25%-30% στον για τα ξενοίκιαστα εξετάζει η κυβέρνηση

Συναντήσεις αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

Ο κ. Χαρδούβελης ενημέρωσε τους βουλευτές για την πρόθεση της κυβέρνησης ο ΕΝΦΙΑ να καταβληθεί σε έξι δόσεις ώστε να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι , ενώ συζήτησε μαζί τους το θέμα της χορήγησης έκπτωσης ή απαλλαγής από το φόρο για το οποίο το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν οι εκπτώσεις να δοθούν με τις απλοποιημένες ηλεκτρονικές διαδικασίες καταβολής του κοινωνικού μερίσματος.


Αναλυτικά οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν

α) Διορθώσεις λαθών και αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε ο ΕΝΦΙΑ να καταστεί δικαιότερος.

-        Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοσθούν για τον υπολογισμό του φόρου σε οικόπεδα και αγροκτήματα με οικίες που βρίσκονται  εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών (όπου υπήρξαν και τα μεγαλύτερα προβλήματα), οι χαμηλότερες τιμές μεταξύ των συγκριτικών τιμών (ΦΑΠ 2013)και εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να υπάρξει ευνοϊκότερο αποτέλεσμα για τον φορολογούμενο. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει χαμηλότερος φόρος για αυτές τις κατηγορίες που αθροιστικά θα φτάσει στα 167 εκ. ευρώ.

 -         Συζητήθηκε επίσης το θέμα εφαρμογής της έκπτωσης στα ημιτελή κτίσματα και συμφωνήθηκε να εκδοθούν ειδικές οδηγίες ενημέρωσης, ώστε να υπάρξουν διορθωτικές δηλώσεις από τους πολίτες.

-         Συζήτηση έγινε και για τις περιπτώσεις των επιχειρηματικών ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων, καθώς και για τη βιομηχανική στέγη. Κατά την συζήτηση συμφωνήθηκε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις ως ασφαλιστικές δικλίδες.

β) Απαλλαγές και εκπτώσεις για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Είναι αναγκαίο η ταχεία έκδοση των αποφάσεων εφαρμογής του νόμου, για την απαλλαγή ή την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, για πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, ανάπηρους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Πέρα από αυτό, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να εφαρμοσθούν κριτήρια ανάλογα με το «Κοινωνικό Μέρισμα», ώστε να μην υπάρξει ταλαιπωρία των δικαιούχων. Άρα να υπάρξει νέα ρύθμιση για να μην ζητούνται ασφαλιστικές  και φορολογικές ενημερότητες.

γ) Δόσεις για την εξόφληση του φόρου.

Ζητήθηκε να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ, έναντι των 5  που ισχύει σήμερα (να γίνουν 6-7 δόσεις).


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:
-Μελετάται έκπτωση 25%-30% για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
- Εξετάζεται δυνατότητα περισσότερων από 6 δόσεις για όσους έχουν οικονομική αδυναμία.
- Εξετάζεται η έκπτωση λόγω αναπηρίας να δίνεται με τα περυσινά δικαιολογητικά του ΚΕΠΑ για να μειωθεί η γραφειοκρατία
- Το κόστος απαλλαγών και εκπτώσεων υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ.

πηγη:taxheaven.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις