Ο προϋπολογισμός της ΕΕ

Μετά τη φετινή επιβολή επιπρόσθετων πληρωμών μεγάλου μεγέθους σε ορισμένες χώρες βάσει του ισχύοντος αυτόματου συστήματος, η προτεινόμενη αλλαγή της Επιτροπής δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να ζητήσουν παράταση στην πληρωμή των επιπρόσθετων ποσών μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλλε σήμερα (12 Νοεμβρίου) πρόταση σχετικά με την προσαρμογή των συνεισφορών των κρατών μελών στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Μετά τη φετινή επιβολή επιπρόσθετων πληρωμών μεγάλου μεγέθους σε ορισμένες χώρες βάσει του ισχύοντος αυτόματου συστήματος, η προτεινόμενη αλλαγή της Επιτροπής δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να ζητήσουν παράταση στην πληρωμή των επιπρόσθετων ποσών μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους.

Η προθεσμία αποπληρωμής θα αφορά σε δύο περιπτώσεις: - Αν το ποσό που καλούνται να πληρώσουν τα κράτη μέλη ξεπερνά το διπλάσιο της μηνιαίας τους συνεισφοράς στον προϋπολογισμό της ΕΕ. - Αν η συνολική προσαρμογή υπερβαίνει το μισό της συνολικής μηνιαίας συνεισφοράς όλων των Κρατών Μελών.

Τα κράτη μέλη που θα ζητήσουν παράταση στην αποπληρωμή των επιπρόσθετων ποσών θα πρέπει να υποβάλλουν ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την καταβολή τους. Διαφορετικά, θα πρέπει να καταβάλλουν τόκους.

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Kristalina Georgieva χαιρέτισε τη συγκεκριμένη πρόταση. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι "οι κανόνες θα πρέπει να παραμείνουν ακριβείς για να διαφυλαχθεί η οικονομική ευρωστία της ΕΕ".

Η πρόταση που κατεβλήθη σήμερα θα σταλεί στα κράτη μέλη της ΕΕ για έγκριση, ενώ απαιτείται και η υποβολή της γνώμης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ από την προσαρμογή των εθνικών συνεισφορών των κρατών μελών βάσει του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την πρώτη εργάσιμη μέρα του Δεκεμβρίου. Οι συγκεκριμένες προσαρμογές μεταβάλλονται από έτος σε έτος, ανάλογα με τα στοιχεία του ΑΕΕ που παρέχουν τα κράτη μέλη και τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί, και γίνονται αυτόματα. Τα κράτη μέλη οφείλουν βάσει του ΑΕΕ τους να παρέχουν ένα επιπρόσθετο ποσό στα πλαίσια της δίκαιης κατανομής των βαρών, χωρίς τη δυνατότητα παράτασης ή σταδιακής αποπληρωμής του σε δόσεις. Η επιπρόσθετη συνεισφορά βάσει του ΑΕΕ δεν ανήκει στις μηνιαίες συνεισφορές των κρατών μελών στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά επιστρέφεται στα κράτη μέλη ανάλογα με το μέγεθος του προσαρμοσμένου ΑΕΕ.

Η φετινή προσαρμογή (9,5 εκατομμύρια € για όλα τα κράτη μέλη) είναι πρωτοφανής σε μέγεθος, καθώς περιλαμβάνει υπολογισμούς του ΑΕΕ των κρατών μελών από το 2002.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις