Καταβολή ασφαλιστικών εισφορών επί των μισθών υπερημερίας

Με την εγκύκλιο Φ80000/οικ.2757/67/21.1.15 τους υπουργείου Εργασίας κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 55 του ν. 4310/2014 σχετικά με την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών επί των μισθών υπερημερίας και παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή τους.

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι σε περίπτωση επιτεύξεως συμβιβασμού (είτε δικαστικού είτε εξώδικου) μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων και προσκομίσεως αυτού στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, νόμιμος λόγος συντρέχει να ανακληθούν οι εκδοθείσες ήδη καταλογιστικές πράξεις και να υποβληθούν εντός 30 ημερολογιακών ημερών από της επιτεύξεως του συμβιβασμού εκ μέρους των εν λόγω εργοδοτών νέες Α.Π.Δ., οι οποίες θα υπολογίσουν τις ασφαλιστικές εισφορές με βάση τα ποσά θα λάβουν οι εργαζόμενοι σε εκτέλεση του συμβιβασμού (σε καμία ,όμως, περίπτωση οι εισφορές αυτές δεν μπορούν να υπολογιστούν επί ποσών που υπολείπονται της οικείας κατά περίπτωση Συλλογικής ρύθμισης ή του κατώτατου νομοθετημένου μισθού που ίσχυαν κατά την κρίσιμη χρονική περίοδο).

Οίκοθεν νοείται ότι, αν οι νέες Α.Π.Δ. υποβληθούν εντός 30 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία επιτεύξεως του συμβιβασμού δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετα τέλη. Ωσαύτως, σε περίπτωση που ο συμβιβασμός καταρτισθεί μετά την έκδοση τελεσιδίκου αποφάσεως λόγω επισφάλειας των επιδικασθέντων με αυτή μισθών, γίνεται νέα εκκαθάριση των οφειλομένων εισφορών ανακαλουμένων των τυχών εκδοθεισών εν τω μεταξύ πράξεων επιβολής εισφορών.

Αν οι οφειλές αφορούν περίοδο πριν την 1-1-2002, που άρχισε να εφαρμόζεται ο θεσμός της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης , τότε ο εργοδότης οφείλει να υποβάλει τις μισθολογικές καταστάσεις, που προβλέπονται για την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Η τιθέμενη προθεσμία των 30 ημερών, για περιπτώσεις που ήδη και προ της εκδόσεως της παρούσας εγκυκλίου είχε επιτευχθεί συμβιβασμός, άρχεται από την ημερομηνία ανάρτησης στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» της παρούσας εγκυκλίου.

Μετά την υποβολή των νέων Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων ή μισθολογικών καταστάσεων, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οφείλουν να ανακαλέσουν τυχόν προεκδοθείσες ΠΕΕ, ΠΕΠΕΕ κ.λ.π. και να συντάξουν νέες με βάση τις νέες υποβληθείσες Α.Π.Δ. ή Μισθολογικές Καταστάσεις, μετά από έλεγχο και αντιστοίχιση των κατά χρονική περίοδο καταβληθέντων ποσών μισθών με αυτά που δηλώνονται στις νέες Α.Π.Δ. ή Μισθολογικές Καταστάσεις.

Οι νέες Π.Ε.Ε. πρέπει, άμεσα μετά τη σύνταξή τους, να κοινοποιηθούν στους οφειλέτες εργοδότες, σε περίπτωση δε που τα οφειλόμενα ποσά εξοφληθούν ή ρυθμιστούν σε δόσεις, εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση, σύμφωνα με την ισχύουσα ρύθμιση οφειλομένων εισφορών, απαλλάσσονται από προηγούμενα πρόσθετα τέλη ή τόκους ( εισηγητική έκθεση της διάταξης).

Τέλος σε περίπτωση που έχει χωρήσει καταλογισμός εισφορών, πριν την ισχύ της νέας διάταξης (8-12-2014) με βάση εκδοθείσες τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις χωρίς να αφαιρεθούν χρονικές περίοδοι για τις οποίες κατεβλήθησαν εισφορές από παροχή εργασίας σε άλλο εργοδότη, τότε μετά από αίτηση του εργοδότη, στο αρμόδιο Υποκατάστημα, γίνεται κατά το μέρος αυτό ανάκληση των Π.Ε.Ε., Π.Ε.Π.Ε.Ε. κ.λ.π. και επανασυντάσσονται νέες με βάση το περιεχόμενο της νέας ισχύουσας διάταξης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις