Αύξηση των μηνιαίων δόσεων συμψηφισμού ή παρακράτησης της οφειλής από τα ποσά των συντάξεων

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα» και συγκεκριμένα με την παράγραφο 1 του άρθρου 37, αυξάνεται το ποσό της οφειλής που μπορεί να συμψηφίζεται ή να παρακρατείται από τη σύνταξη των υποψήφιων συνταξιούχων, σε 25.000 Ευρώ, με παράλληλη αύξηση των μηνιαίων δόσεων συμψηφισμού ή παρακράτησης της οφειλής από τα ποσά των συντάξεων μέχρι και σε 60 μηνιαίες δόσεις, για το σύνολο των φορέων ασφάλισης.

Η αιτιολογική έκθεση:

Λόγω της συνεχιζόμενης δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της χώρας και των επιπτώσεων που αυτή έχει ιδιαίτερα στους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ καθώς και στους ανεξάρτητα απασχολούμενους ασφαλισμένους στους Τομείς του ΕΤΑΑ, πολλοί υποψήφιοι συνταξιούχοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν εφάπαξ το ποσό της οφειλής που υπερβαίνει τα 20.000 Ευρώ για τον ΟΑΕΕ και τα 15.000 Ευρώ για το ΕΤΑΑ και τους λοιπούς φορείς που είχαν δικαίωμα να ενταχθούν στην ανωτέρω ρύθμιση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα καταβολής των αναδρομικών συντάξεων.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση και ειδικότερα με την παράγραφο 1 αυτής, αυξάνεται το ποσό της οφειλής που μπορεί να συμψηφίζεται ή να παρακρατείται από τη σύνταξη των υποψήφιων συνταξιούχων, σε 25.000 Ευρώ, με παράλληλη αύξηση των μηνιαίων δόσεων συμψηφισμού ή παρακράτησης της οφειλής από τα ποσά των συντάξεων μέχρι και σε 60 μηνιαίες δόσεις, για το σύνολο των φορέων ασφάλισης (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και λοιπούς φορείς που εντάσσονται στη ρύθμιση).

Για την ευχερέστερη εφαρμογή της ρύθμισης, λαμβάνεται πλέον υπόψη το κατά περίπτωση κατώτατο όριο, ανάλογα με το εάν χορηγείται σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου. Ειδικά στην περίπτωση του ΟΑΕΕ το κατώτατο όριο είναι εκείνο που προκύπτει κατά περίπτωση βάσει του συνταξιοδοτικού καθεστώτος το οποίο επιλέγουν οι ασφαλισμένοι για τη συνταξιοδότηση τους (διατάξεις ΟΑΕΕ βάσει του Π.Δ. 258/2005 ή καταστατικές διατάξεις των πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ).

Διάταξη νόμου, άρθρο 37:

1. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 61 του ν.3863/2010 (Α' 115), όπως ισχύουν, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η σύνταξη καταβάλλεται από την ημερομηνία που ορίζουν οι καταστατικές διατάξεις του ασφαλιστικού φορέα ή Τομέα, αν το οφειλόμενο ποσό εισφορών δεν είναι μεγαλύτερο των πενήντα πέντε 55 μηνιαίων συντάξεων κατώτατων ορίων ανά κατηγορία σύνταξης, όπως αυτά ισχύουν κάθε φορά για κάθε ασφαλιστικό φορέα ή Τομέα και ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, στα οποία περιλαμβάνεται η κύρια οφειλή, καθώς και τα πρόσθετα τέλη, οι τόκοι, οι επιβαρύνσεις και ποσά από αναγνωρίσεις χρόνων ασφάλισης, και όχι πέραν του ποσού των είκοσι πέντε (25.000) Ευρώ.
3. Τα ανωτέρω ποσά οφειλής συμψηφίζονται ή παρακρατούνται από τα ποσά των συντάξεων, σε ίσες μηνιαίες δόσεις, που δεν μπορεί να είναι περισσότερες από εξήντα (60). Η πρώτη δόση παρακρατείται από τη σύνταξη του πρώτου μήνα έναρξης του δικαιώματος συνταξιοδότησης.»

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις