Ποιες αλλαγές έρχονται σε ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος

Οι αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, καθώς και η αύξηση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων ξεχωρίζουν από το φορολογικό πακέτο που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει σήμερα Τρίτη προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.

Για τους αγρότες θα προβλέπεται η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26%, η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και αυστηρότερα κριτήρια για την προσδιορισμό των κατ' επάγγελμα αγροτών.

Ειδικότερα για τον ΦΠΑ θα προβλέπεται η θέσπιση τριών συντελεστών 6%, 13% και 23%. Στον υψηλό συντελεστής ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα  τρόφιμα, οι μεταφορές ( ταξί, εισιτήρια λεωφορείων , πλοίων, κτλ) η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, οι  ιατρικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια  θεαμάτων. Ο μεσαίος συντελεστής 13% θα περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα, την ενέργεια ( τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικού αερίου),  το νερό (εκτός τέλη αποχέτευσης) και τη διαμονή σε ξενοδοχεία. Ο χαμηλός συντελεστής 6% θα περιλαμβάνει τα φάρμακα, τα βιβλία και τα  εισιτήρια θεάτρων.

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σταδιακή  κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, με διατήρηση αρχικά μόνο στα απομακρυσμένα νησιά  έως το τέλος του 2016 όποτε και θα γίνει η πλήρης κατάργηση. Ωστόσο θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών.

Σε ότι αφορά στη φορολογία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων θα προβλέπεται η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 με νέους συντελεστές από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, η αύξηση από το 10% στο 13% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες, τα αεροσκάφη και σκάφη αναψυχής  άνω των 5 μέτρων, η αύξηση της προκαταβολή του φόρου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στο 100% και η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%.

 

in.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις