Νομιμοποίηση κρυφών καταθέσεων με φόρο 21%

Υπό τον Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Ειδικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός ζήτησε την άμεση προτεραιότητα στο πρόγραμμα εθελούσιας αποκάλυψης καταθέσεων Ελλήνων σε εσωτερικό και εξωτερικό, με στόχο να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία ποσό που μπορεί να φτάσει και τα 3 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση λέει «δηλώστε τα χρήματα, πληρώστε τους φόρους, για να νομιμοποιήσετε τα χρήματά σας».

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε η άμεση κατάθεση νομοσχεδίου για την εθελούσια αποκάλυψη καταθέσεων, καθώς επίσης να δοθεί προτεραιότητα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και επιπλέον να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο, για θεσμικές αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Το πρόγραμμα εθελοντικής αποκάλυψης καταθέσεων θα δίνει τη δυνατότητα σε Ελληνες, που δεν έχουν δηλώσει τα χρήματά τους, να φορολογηθούν με προνομιακό επιτόκιο 21%, κάτι που θεωρείται ισχυρό κίνητρο, καθώς εάν οι καταθέτες τα δηλώσουν, ακόμη και εκπρόθεσμα και με αυτό τον τρόπο, μπορούν να τα νομιμοποιήσουν.

Σε διαφορετική περίπτωση οι κυρώσεις θα είναι πολύ βαριές, καθώς ο φόρος όχι μόνον θα είναι διπλάσιος, δηλαδή 40%, αλλά επιπλέον όσοι εντοπιστούν να έχουν χρήματα αδήλωτα θα έχουν ποινικές κυρώσεις, για πόθεν έσχες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αδικήματα που επισύρουν ποινές κάθειρξης.

Στη σύσκεψη επίσης διευκρινίστηκε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό στους φορολογούμενους ότι δεν πρόκειται για επαναπατρισμό των καταθέσεών τους, αλλά ότι δίνεται η δυνατότητα να δηλώσουν τα χρήματά τους, να πληρώσουν μειωμένο φόρο και να τα νομιμοποιήσουν.

 

Στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα έσοδα Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παύλος Πολάκης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διαφάνειας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου Τέρενς Κουίκ.

 

Πηγή : ΕΘΝΟΣ On Line

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις