Άμεσα αναρτώνται στο Taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

 

Υπολογίζεται ότι περίπου 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν και φέτος με τον ΕΝΦΙΑ.

Όπως πέρσι έτσι και φέτος τα εκκαθαριστικά θα έρθουν ηλεκτρονικά, δηλαδή θα πρέπει κάποιος να μπει στην ιστοσελίδα του Taxis (www.gsis.gr) και να αναζητήσει - αφού εισέλθει στη σχετική εφαρμογή με τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιεί για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης - τα νέα σημειώματα της Εφορίας.

Το αργότερο έως την Πέμπτη αναμένεται να έχουν αναρτηθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στην προσωπική σελίδα του κάθε φορολογουμένου, ενώ η 1η δόση θα πρέπει να πληρωθεί ως τις 30 Οκτωβρίου. Αν καθυστερήσει ο φορολογούμενος να πληρώσει έστω και μία ημέρα, θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις 0,73% για κάθε μήνα που θα περνάει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της κάθε δόσης.

Οι επόμενες τέσσερις δόσεις θα πληρωθούν αντίστοιχα στα τέλη των επόμενων μηνών, με την τελευταία να πρέπει να καταβληθεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή υπάρχουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ, με βασικότερη αυτήν της πληρωμής ακόμη και για 1 ευρώ φόρο αντί για 5 ευρώ που ίσχυε πέρυσι. Ετσι υπάρχει περίπτωση να πληρώσει κάποιος φόρο που πέρυσι ήταν εκτός των σχετικών ορίων.

Επίσης με ΕΝΦΙΑ θα επιβαρυνθούν όσοι διατηρούν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ από το 2016 με ΕΝΦΙΑ θα επιβαρυνθούν και όλα τα ακίνητα που διαθέτουν Ελληνες στο εξωτερικό.

Εκπτωση 20% προβλέπεται για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθ' όλη τη διάρκεια του 2014. Αυτό αποδεικνύεται από το Εντυπο Ε2 αλλά και από το ρολόι της ΔΕΗ.

Εκπτωση 50% χορηγείται σε οικονομικά αδυνάμους εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν είναι πάνω από 9.000 ευρώ και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν είναι πάνω από 150 τ.μ.

Επίσης απαιτείται η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην ξεπερνά το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

 

Πηγή : in.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις