Το πόρισμα των στρες αντοχής των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ

Ανακοινώθηκε το πόρισμα των στρες αντοχής των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.

Στα 14,4 δισ ευρώ διαμορφώθηκαν οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που ανακοίνωσε πριν από λίγο η ΕΚΤ. 

Στο βασικό σενάριο το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από ιδιώτες οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών διαμορφώνονται στα 4,4 δισ ευρώ. 

Οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν διορία ως τις 6 Νοεμβρίου για να υποβάλουν στην ΕΚΤ σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών τους αναγκών, με τα οποία θα εξηγούν πως προτίθενται να καλύψουν την υστέρηση κεφαλαίων. 

Για την τράπεζα Πειραιώς οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες φτάνουν τα 4,9 δισ ευρω, για την Εθνική 4,6 δισ. για την Alpha bank 2,7 δισ. και Euro bank 2,1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδας έτρεξε άσκηση αξιολόγησης και της Τράπεζας Αττικής από την οποία προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες λίγο πάνω από 1 δισ ευρώ.

Σύμφωνα με κύκλους της τράπεζας Πειραιώς, οι μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες οφείλονται στο μεγάλο μέγεθος της τράπεζας η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων στη χώρα. 

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η τραπεζα Πειραιώς, εν αντιθέσει με άλλες τράπεζες, έχει ήδη αποπληρώσει εδώ και 2 χρόνια το ελληνικό δημόσιο για την κεφαλαιακή ενίσχυση που είχε λάβει το 2008 με το ξέσπασμα της κρίσης. 

Πηγή: www.skai.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις