Λανθασμένα τα στατιστικά στοιχεία για το αγροτικό εισόδημα

Αναμένεται τις επόμενες ημέρες η ψήφιση του νόμου, όπου μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται όλα εκείνα τα διορθωτικά μέτρα που θα δώσουν λύση στο αγροτικό πρόβλημα. Τουλάχιστον έτσι αποφαίνονται οι αρμόδιοι κύκλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κρίνοντας από τα μέχρι τώρα γραφόμενα, λεγόμενα από αρμόδιους και αναρμόδιους στα κανάλια και στις τηλεοράσεις, δυστυχώς τα πράγματα απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Ας δούμε τι έχει ακουστεί – γραφεί μέχρι στιγμής.

Έχουμε ακούσει για διαχωρισμό του αγροτικού εισοδήματος σε τέσσερις κατηγορίες:

1. Μικροί και πολλοί μικροί αγρότες με εισόδημα μέχρι 5.000,00€.

2. Κατά κύριο επάγγελμα και αποκλειστικά απασχολούμενοι αγρότες.

3. Κατ’ επάγγελμα αγρότες έχοντες και μέλος της οικογένειας με αγροτικά εισοδήματα και

4. Αγροτικές επιχειρήσεις με υψηλά αγροτικά εισοδήματα.

Οι παραπάνω κατηγορίες από μόνες τους δεν λένε απολύτως τίποτε. Θα πρέπει να συνοδεύονται και με τα δεδομένα που θα τις χαρακτηρίζουν και κάτι τέτοιο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, π.χ. ποιοι θα είναι οι συντελεστές φορολογία για την κάθε μια από αυτές, τι ακριβώς  σημαίνει ο διαχωρισμός αυτός για τις επιδοτήσεις, για την αντιμετώπισή τους από το Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης κλπ.

Παρότι το θέμα του αφορολόγητου για τις περισσότερες κατηγορίες επαγγελμάτων δεν  ισχύει πλέον, εν τούτοις είναι στην πρώτη γραμμή των δηλώσεων, τόσο από στελέχη της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης.

Δεν ξέρω αν το εννοούν ή όχι, καλό είναι όμως να μπορούν να το τεκμηριώσουν και να μην το λένε μόνο και μόνο για να το πουν.

Εμφανίστηκε στο προσκήνιο πριν από λίγες ημέρες, μελέτη (η οποία προέκυψε από δεδομένα του Υπουργείου Οικονομικών, έτσι ειπώθηκε), στην οποία λέγεται ότι οι αγρότες δηλώνουν εισόδημα μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000,00€) οι περισσότεροι εξ’ αυτών.

Για μια ακόμη φορά δεν μας δίνονται τα στατιστικά που χρησιμοποιήθηκαν ώστε να προκύψει αυτό το αποτέλεσμα.

Αν για παράδειγμα εγώ ως Φοροτεχνικός εμφανίζω καθαρό εισόδημα έστω 40.000,00€, εκ των οποίων τα 38.000,00€ είναι από την εργασία του γραφείου μου και τα 2.000,00€ από γεωργικό εισόδημα (γιατί έχω ένα μικρό αμπέλι ή μερικές ελιές ή 20 στρ. μαλακό σιτάρι, τότε το ποσοστό του αγροτικού μου εισοδήματος επί του συνόλου του δηλωθέντος εισοδήματος μου είναι 5%.

Με αυτά τα δεδομένα λογικό είναι, να εμφανίζεται χαμηλό το δηλωθέν αγροτικό εισόδημα. Μόνο που στο παράδειγμα, εγώ δεν είμαι αγρότης και κάνοντας χρήση των δικών μου δεδομένων τα συμπεράσματα που εξάγονται για τους αγρότες είναι τελείως λανθασμένα.

Θα επαναλάβω για χιλιοστή φορά, ότι καλό είναι να σταματήσουν να εμφανίζονται στα ΜΜΕ διάφοροι βουλευτές (ανεξάρτητα από ποια πλευρά είναι, μου είναι παγερά αδιάφορο) και να προσπαθούν να εξηγήσουν πράγματα σχετικά με το αγροτικό θέμα και να μην γνωρίζουν ούτε τι διαβάζουν. Λίγη τσίπα δεν είναι κακό να υπάρχει. Έχουμε κουραστεί πλέον να ακούμε αναφορές όπως:

«με τα νέα μέτρα θα ισχύουν οι αποσβέσεις» ισχύουν εδώ και χρόνια, ή «Θα εφαρμόσουμε βιβλία εσόδων εξόδων..» εντάσσονται ήδη στο καθεστώς των βιβλίων από την 01.01.14.

Καλό είναι επίσης να σταματήσουν να εμφανίζονται πυροτεχνήματα στον ουρανό στα καλά καθούμενα, μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων ή επειδή το θέμα είναι στην επικαιρότητα και πουλάει.

Ο σκοπός διαφόρων ανακοινώσεων, πορισμάτων, συμπερασμάτων και πολλών άλλων εκθέσεων οι οποίες προέκυψαν από «μελέτες», ως μόνο σκοπό έχουν να δουν τις αντιδράσεις και εφόσον κριθεί ότι δεν θα σηκωθεί πολύς κουρνιαχτός, ωραία ας νομοθετήσουμε. Δεν τιμούν κανέναν αυτού του είδους οι ενέργειες, άσχετα αν χρησιμοποιούνται κατά κόρον σχεδόν για τα πάντα, χρόνια τώρα.

Αναφέρομαι σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στα οποία ακούγεται περισσότερο έντονα από κάθε άλλη φορά, η λέξη τεκμαρτά. Τεκμαρτό εισόδημα, τεκμαρτός προσδιορισμός δαπανών κλπ.

Η έννοια και η χρήση του τεκμαρτού τρόπου έχει περάσει πλέον ανεπιστρεπτί.

Κρίνοντας δε από τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι αγρότες, την ένταξη τους στα βιβλία εσόδων – εξόδων, καλό θα ήταν επιτέλους να καταλάβουν οι υπεύθυνοι ότι ποτέ το πρόβλημα κανενός εκ των αγροτών  δεν ήταν η ύπαρξη των βιβλίων και η ένταξη τους σε αυτά. Το μόνιμο πρόβλημα όλων ήταν και είναι το ότι δεν υπάρχει ένα πλάνο στο οποίο θα κινούνται και θα κάνουν τον προγραμματισμό τους. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από την επιβολή διπλασιασμού της προκαταβολής με τις δηλώσεις να έχουν υποβληθεί και να έχουν πληρωθεί οι φόροι, δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η επιτροπή η οποία συστήθηκε εκτάκτως με την υπ. αρίθμ. 8648/109120/16.10.15 απόφαση, θα είχε έτοιμη την έκθεση για τη θέσπιση του νέου ορισμού του αγρότη μέχρι τέλος Οκτώβρη.

Τελειώνει ο Νοέμβριος αλλά δεν είδαμε ακόμη τα αποτελέσματα της επιτροπής αυτής.

«Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ»

Ο Τσώρτσιλ είχε πει ότι πολιτική είναι να λες κάτι το βράδυ και την επόμενη μέρα να τεκμηριώνεις γιατί αυτό δεν έγινε. Στην Ελλάδα το προχωρήσαμε ακόμη περισσότερο. Όσοι προσπαθούν να το τεκμηριώσουν, το πιστεύουν κιόλας.!!! Πρόκειται περί ικανότητας. Άραγε διδάσκεται κάπου η τέχνη αυτή ή είναι έμφυτη;


Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου, taxheaven.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις