Nέα μέτρα στήριξης στην Αγγλία

Ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε πρόσφατα, στο πλαίσιο της «ολομέτωπης επίθεσης κατά της φτώχειας» (all-out assault on poverty), νέα μέτρα στήριξης για τους πολίτες χαμηλότερων εισοδημάτων. Tο νέο πρόγραμμα επιδοτούμενης αποταμίευσης «Βοήθεια για αποταμίευση» (Help to Save) θα αφορά εργαζόμενους που λαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις μερικής ή ολικής φύσεως.

Με το πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αποταμιεύουν έως £50 ανά μήνα και θα λάβουν 50% της αποταμίευσης, έως £600, ως δώρο μετά από δύο έτη συμμετοχής στο πρόγραμμα. Έπειτα θα μπορούν να συνεχίσουν στο ίδιο πρόγραμμα και να λάβουν επιπλέον £600 μετά από δύο έτη.

Η μέγιστη συνολική απολαβή από την κυβέρνηση θα φτάσει τις £1200. Κυβερνητικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι σχεδόν το ήμισυ των βρετανικών ενηλίκων έχουν λιγότερο από £500 που προορίζονται για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και ότι 3,5 εκατομμύρια πολίτες πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο  πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις ενώ δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην αξιοποίηση των αποταμιεύσεων.

Ο Πρωθυπουργός παράλληλα ανακοίνωσε την περαιτέρω υποστήριξη τουλάχιστον μισού εκατομμυρίου νέων ανθρώπων από την αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού (National Minimum Wage). Ο νέος εθνικός κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί από τον Απρίλιο στις £7,20 για εργαζομένους άνω των 25 ετών – αλλαγή που αντιστοιχεί σε αύξηση τουλάχιστον £900 ανά έτος. Παράλληλα για τις ηλικίες 21-24 ο Π/Θ ανακοίνωσε αύξηση κατά μέσο όρο £450 ανά έτος. Ειδικότερα:

  1. Αύξηση κατά 3,7% (στις £6,95 ανά ώρα) για τις ηλικίες 21 έως 24 ετών
  2. Αύξηση κατά 4,7% (στις £5,55 ανά ώρα) για τις ηλικίες 18 έως 20 ετών
  3. Αύξηση κατά 3,4% (στις £4,00 ανά ώρα) για τις ηλικίες 18 έως 20 ετών
  4. Αύξηση κατά 3% (στις £3,40 ανά ώρα) για τις πρακτικές μαθητείες

Οι αυξήσεις αυτές θα επαναφέρουν τον εθνικό κατώτατο μισθό στο υψηλότερο επίπεδο που έχει επιτευχθεί από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται στην Βρετανία είναι ο υψηλότερος που έχει επιτευχθεί από το 2008 και η ανεργία στους νέους κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Τέλος οι μισθοί συνεχίζουν να έχουν υψηλότερες αυξητικές τάσεις απ’ ότι ο πληθωρισμός.

Η τρίτη και τελευταία δράση που ανακοινώθηκε από τον Π/Θ αφορά μία νέα εθνική συμβουλευτική εκστρατεία με στόχο να προσφερθεί καθοδήγηση σε νέους με οικονομικά προβλήματα.

Για αυτή τη δράση η κυβέρνηση θα δαπανήσει 12 εκατομμύρια λίρες για την δημιουργία ενός νέου επενδυτικού ταμείου το οποίο μαζί με την υπηρεσία Εργασίας και Επιχειρηματικότητας θα ηγηθούν της δράσης. Στόχος του προγράμματος είναι να προσφερθεί υποστήριξη από διακεκριμένους επαγγελματίες σε 25 χιλιάδες νέους ανά έτος, οι οποίοι κινδυνεύουν να αποτύχουν η να εγκαταλείψουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις